måndagen den 30:e januari 2012

Kalkonbygge


Förra veckan fyllde Jenk år och fick till present av våra vänner två kalkoner. Som tur var kom de inte vandrades med kalkonerna under armen utan vi fick en tidsfrist på fem veckor innan ungkalkonerna dyker upp.

Nu är ju kanske tidpunkten för att bygga inte den bästa, men någonstans måste vi ju ha dem. Och av erfarenhet vet vi att stoppar vi tillfälligt in dem i ett litet hörn i ett uthus eller bygger ett litet provisoriskt skjul så brukar det liksom aldrig försvinna ... så därför är det bäst att planera noga och bygga ordentligt från början. Trots att temperaturen ute ibland ligger på -20 grader ...

Kalkoner kräver ca 3 kvm per fågel och eftersom vi med tiden tänker utöka vår kalkonfarm är det ju inte direkt några små ytor som det rör sig om. Men Jenk han spikar tappert på, med tanke på kalkonerna två.

söndagen den 29:e januari 2012

Nu kommer kölden!

Idag var vi bjudan på mat hos våra grannar Jonathan och Christine. -Nu blir det kallt! hörde vi både en och annan nämna kring matbordet. Väl hemma igen startade förberedelse 'övervintring'. När man bor i ett gammalt hus gäller det att vara beredd. Där vattenrören finns skall styrox läggas längs stenfoten, snö skall skottas för att isolera golvet, ved skall huggas, kranar skall droppa ... kämpigt och tjusigt på en och samma gång.

lördagen den 28:e januari 2012

Stevia


Varje år brukar jag och mina vänner "ekotanterna" pröva att odla en ny grej. 2010 var det sparris, 2011 var det jättepumpa och 2012 har vi bestämt oss för att testa Stevia.

Stevia är nästan 300 gånger sötare än vanligt socker på samma gång som den inte påverkar insulinbalansen i kroppen och håller blodsockernivån jämn. Den tål även värme, vilket gör att du kan använda den i bakning och matlagning. Den innehåller inga kalorier och en del anhängare påstår till och med att den kan motverka förkylning och andra krämpor. Det här låter ju för bra för att vara sant, därför passade jag även på att söka reda på eventuella nackdelar med plantan ...

Spermieproduktionen kan bli mindre, man får lägre glukosnivå i blodet, speciellt barn blir energilösa (?), man blir beroende av sött, man kan bli yr och man fiser mycket, ja man kan till och med få cancer av den trots att det inte finns något uttryckligt bevis på det ... (http://stevia-side-effects.org/)

I och för sig är det kanske som farmor brukar säga, det skall vara måtta med allt ...
Men ändå blir man lite tveksam. Hmmm...

onsdagen den 18:e januari 2012

Österbottnisk fajitas


Igår var det dags för fajitas hos familjen Österåker. Plötsligt föll våra ögon på kastrullen med överbliven potatis. Undrar om stekt potatis passar som fyllning i fajitas? Det gjorde det! Mättande, med en spännande mjuk, fyllig smak. Prova!

måndagen den 2:e januari 2012

Odlingsplaner

För några dagar sedan berättade vår granne att hon hade fått vårens frökataloger och då fanns det ingen hejd på mig längre. Bläddra, planera, längta, drömma. Vi konstaterade i höstas att våra lökar tog slut redan efter någon månad och morötterna räckte bara till början av november. Därför skulle det gälla att odla mycket. Och det kräver naturligtvis utrymme. Förra sommaren bredde vi ut en stor presenning och under den hoppas vi att ogräset dött och vi om några månader kan börja gräva och dona. Där skall vi främst odla massor av lök, men även en hel del blomkål och broccoli. De två senare har jag alltid trott har varit lite knepiga att lyckas med, men våra tio provplantor som vi hade förra sommaren blev jättefina! Ända tills fåren rymde och åt upp dem vill säga : )

Mina frön brukar jag köpa från www.impecta.se, främst för att de har så tilltalande katalog. Men "vanliga" frön som sallat, dill och persilja brukar jag även köpa i matvaruaffären. Egentligen har jag inte märkt så stor skillnad förutom priset så kanske det är dumt att köpa de dyrare fröna via katalog, men jag brukar tänka att jag betalar en del för att få ligga och drömma och vacker plita ned på ett papper vad vårens såtider för med sig. Jag återkommer!