fredag 24 februari 2012

Fixa själv!


Bästa termosen fixar du så här: Sätt upp 44 maskor på 4 stickor av storlek 10. Använd garnet Huopanen (eller annat garn som filtar/tovar sig i maskinen). Sticka som räta maskor runt, runt tills du har den 40 % längre än vad du vill att den i själva verket skall vara. Snörp ihop den och avsluta. Tvätta den tillsammans med en handduk i 40 grader i tvättmaskinen. När den är fuktig trycker du in en glas- eller plastflaska i den så att den får den rätta formen.

Nu är din termos klar. Häll varm dryck i en glas- eller plastflaska sätt in den i din ylletermos och den håller värmen hur länge som helst.

tisdag 21 februari 2012

Rena fynden!


Jag älskar att köpa köksredskap på loppis. Ofta hittar jag finurliga grejer som underlättar vardagen utan att jag behöver använda el. Rätt så ofta skryter Jenk om sin lilla Moulinex som han hittade i orginalförpackning för 1 €. Den fixar allt! Andra saker som vi fyndat är bl.a. denna supereffektiva visp, en osthyvlare och en äppelmosare som med några handtag fixar det godaste och enklaste äppelmos du kan tänka dig. Allt för priset gratis - 1 €

torsdag 16 februari 2012

Veckans vegetariska recept

För ungefär två år sedan beslöt jag och min familj oss för att börja äta vegetariskt två gånger i veckan. Det var inget lätt beslut i en familj där alla i princip hatade vegetarisk mat. Med tiden har vi samlat på oss en del vegetariska recept som funkar i en småbarnsfamilj och min ambition är att med jämna mellanrum dela med mig. Det har med tiden även blivit allt mer vegetariskt hos oss, trots att vi nuförtiden har betydligt bättre tillgång till eget, ekologiskt kött än tidigare, men de flesta måltider barnen äter i skolan innehåller kött och jag tycker faktiskt inte att människan behöver äta kött vid precis varje måltid, därav den vegetariska ivern.


Lasagne med champinjoner och nötter
Källa: Samarbetet

Lasagneplattor
400 g färska champinjoner
150 g djupfryst spenat
½ kruka färsk basilika
70 g valnötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja eller margarin
1 tsk salt
1 tsk honung
Ostsås:
3 msk margarin
3/4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
½ kruka basilika
200 g lätt färskost med tomat och basilika
100 g riven parmesanost
½ burk (á 90 g) grön pesto
1 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader. Putsa och skiva svamparna. Tina spenaten och låt den rinna av. Hacka basilikan. Hacka valnötterna grovt. Skala och hacka vitlöksklyftorna. hetta upp fettet i en stekpanna. Fräs svamp, spenat och vitlöksklyftor ca 10 min tills vätskan har avdunstat. Tillsätt basilika, valnötter, salt och honung. Ställ åt sidan. Smält margarinet för ostsåsen i en kastrull. Fräs mjölet i fettet utan att bryna. Rör i mjölken under omrörning och koka under omrörning tills såsen tjocknar. Hacka basilikan och tillsätt den i såsen tillsammans med de andra ingredienserna. Koka på svag värme tills osten smälter. Smörj en lasagneform. Häll ostsås i formen och rada på tre lasagneplattor. Fortsätt med ostsås och champinjonfyllning. Gör ett par likadana varv och avsluta med ostsås. Grädda ca 45 minuter. Täck ev. med folie mot slutet om ytan verkar bli för mörk.

tisdag 14 februari 2012

Byalådan


Tänk vad många av oss som bor bredvid grannen utan att egentligen veta hur han eller hon mår. Och tänk vad ofta vi får höra att det var bättre förr när man bara si så där sprang in till varandra för en kort pratstund. Hur gemenskapen grannar emellan var bättre, hur vi-andan i byn frodades, hur betydligt färre ensamma personer det fanns. Med detta i åtanke har jag och Eija tillverkat två byalådor som vi skall "plantera" in i byn. Tanken med lådan är att när din granne knackar på din dörr och lämnar över lådan, hoppas vi att du bjuder in honom eller henne på en pratstund. Sedan har du en vecka på dig att stoppa något smått och gott i lådan, köpt eller hemgjort, skriva en hälsning i boken och föra lådan vidare till nästa granne. Vi är lite nyfikna på hur långt lådan hinner på ett år. Och om det överhuvudtaget funkar.

måndag 13 februari 2012

Nyfiken på boken?


Hej!

Idag trycker vi boken och beräknad utgivning är planerad till v. 10. Här bjuder vi redan nu på ett litet smakprov.
Gillar du det du läser är vi jätteglada om du trycker på Facebook knappen under boken och hjälper oss att berätta om vår bok för andra. Du får även fritt sprida länken vidare till personer du tror är intresserade av vår bok.

Tack!

Fina anteckningsböcker


Idag har jag besökt min vän Eija och lärt mig tillverka vackra anteckningsböcker av gamla böcker. Det var väldigt enkelt, det enda momentet som krävde att man höll tungan rätt i mun var när sidorna skulle sys ihop. Så nu kommer jag att ha ännu en sak att hålla upp ögonen efter när jag besöker loppis.

söndag 12 februari 2012

Tuppslakt


När andra personer tittar på melodifestivalen, då slaktar vi tuppar. I höstas tog vi åtta unghöns. Ja, de var så unga att vi inte kunde se vilka som var hönor och vilka som var tuppar. Tre stycken visade sig vara tuppar och eftersom de är en blandning mellan värphöns och Brahma har de blivit väldigt, väldigt stora. Mycket äter de och hönshuset har förvandlats till en bordell, vilket gör de stackars hönorna mycket utschasade. Vi hade gått och gruvat oss tillräckligt. Nu var det dags.

Tuppslakt är kvällsjobb, eftersom det är bäst att ta dem när de redan slagit sig till ro för natten. Tjipp, tjopp, huvet bort. Vi hade aldrig flått en tupp tidigare och lite pilligt var det i början, men en timme sedan stod vi med såväl bröstfiléer och lårben att lägga i frysen. Fina grejer!

Och så hann vi se snabbreprisen av melodifestivalen. En lyckad kväll helt enkelt : )

onsdag 8 februari 2012

En myt krossas


Länge, länge har vi fått höra att det är farligt att lägga en plastpåse över huvudet. -AAAHHH, sätt inte en plastpåse över huvudet har både jag och mina barn fått höra av vettskrämda mödrar, mor- och farmödrar. Nu var det upp till bevis. Det händer ingenting.

måndag 6 februari 2012

Provtryck


Idag kommer vi att provtrycka boken. Det är lika spännande varje gång att få se hur det som länge har levat inne i ens skalle ser ut när det kommer ut på papper. Nästa vecka är det dags för den riktiga tryckningen och i början av mars kommer boken ut.

Så här kommer pärmbilden att se ut!

Lev mer på mindre är en bok om livet. Livet på landet, landet på jorden och jorden i landet. Maten på bordet, djuren i hagen, djuren på bordet och maten i magen.

lördag 4 februari 2012

Puttes födelsedag


-Idag är det Puttes födelsedag, meddelade yngsta dottern när hon vaknade
-Då kanske vi kan baka lite kex till Puttes kalas?
-Nej, Putte tycker mera om bullar ...

Bullar som alltid lyckas:

50 g jäst
150 g smör el margarin
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
½ tsk salt
15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör eller margarin
4 msk socker
1 msk kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen direkt i degbunken. Smält matfettet. Häll i mjölken och låt bli 37 grader. Häll över jästen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i35-40 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut till rektangel, bred på smör och strö över kanel/socker. Rulla ihop. Skär till bullar och lägg i pappersformar. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 150 grader i 6-8 minuter.

torsdag 2 februari 2012

Stolt ekotant

I Älvbyarna där jag bor finns det fem kvinnor som delar mitt intresse för äkta, närodlad och ekologisk mat. Vi kallar oss för ekotanter. För två år sedan började vi träffas kring en gemensam kärlek till landet, naturen och maten. Då var det flera av oss som inte kände varandra från tidigare. Christine hade nyligen flyttat till byn och Eija, ja hon hade bott i byn i tio år utan att egentligen känna någon.
Sedan dess har det hänt mycket. I byn där vi bor har vi ekotanter startat Älvtorget där vi två gånger per år säljer Äkta Lokala Varor, vi har dragit igång ett cykelloppis där alla loppisbesökare måste färdas med cykel, vi har startat en mjölkring och vi har ordnat svampturer. Men framför allt har vi träffats, diskuterat och inspirerat varandra. Våra träffar har gett mig så mycket.

Besök oss gärna på FB under rubriken 'Ekotanterna' eller titta in på vår hemsida

Skärpning flygbolag!


Jag har ständigt dåligt samvete över att jag flyger så mycket i mitt jobb. Inrikes försöker jag alltid ta tåget, men när jag jobbar i Sverige funkar det tidsmässigt helt enkelt inte.

Det som gör mig så arg är att det många gånger är flera hundra euro billigare att boka en tur och retur-resa än en enkelresa, vilket resulterar i att jag sitter med en mängd biljetter som jag aldrig kommer att använda. Likväl har jag tagit upp en plats i flyget, vilket gör att flyget går, vilket i sin tur leder till att planet smutsar ner miljön. Var finns logiken? Flygbolagen kan ju inte sälja min tomma stol vidare och kan inte tjäna på det på det viset...

Eftersom det är mina kunder som betalar och naturligtvis vill betala så lite som möjligt kan jag inte göra annat än boka och muttra. Men sjukt är det!