fredag 30 mars 2012

Veckans vegetariska recept

Bönsoppa med majschips

1 burk tomatkross
½ burk vatten
2 burkar kidneybönor
1-2 lökar
2 vitlöksklyftor
torkad oregano
salt och svartpeppar


Fräs lök och vitlök i lite olja. Blanda i resten och koka i 5-10 minuter. Mixa ihop till en soppa. Servera tillsammans med grynost och majschips som båda sätts i soppan.

Källa: Fattiga riddare i eget kök av Vivi-Ann Sjögren (2009, Schildts & Söderströms)

onsdag 28 mars 2012

Pelargoner - den perfekta självhushållningsblomman


Så var det åter dags. Att lyfta fram pelargonerna som övervintrat i vår källare. Byta jord, ansa och vattna. Ställa dem ljust och vänta på att de skall väckas till liv. Har jag behov av fler pelargoner är det bara att ta sticklingar och lägga dem direkt i jorden, med en plastpåse med lufthål över.

Jag tycker att röda och vita pelargoner hör en gammal bondstuga till. Mina pelargoner är alla ungefär 3-4 år gamla och det känns bra att kunna tillämpa re-flowering.

måndag 26 mars 2012

Matkasse

Min bror med familj bor utomlands och var inte hemma över julen. För en vecka sedan hälsade de på och det var dags att byta julklappar. Eftersom 2011 års julklapp var en matkasse tänkte vi köra på ett säkert kort.

Nu var i och för sig årets julklapp en tjänst där man i julklapp gav bort en prenumeration på en veckomatkasse inklusive recept och mat. Vi tänkte lite annorlunda. Vi samlade ihop en matkasse med mat från vår egen gård.

Visst, vi tänker självhushållning, men sällan reflekterar vi över hur mycket vi faktiskt fixar själva. När jag såg matkassen som innehöll nybakt rågbröd, egen honung, malet kött av egna får, hembakta kex, smörgåsgurka, lingonsylt, äppelmust och ägg blev jag glad ända in i hjärtroten. Tänk vad mycket mat (trots att vi inte tog alla sorter ur skafferiet)!

söndag 25 mars 2012

Prippad höna

Jippii! Vi har fått en höna som vill ruva. Tappert ligger hon där på sina egna och på andras ägg. Men problemet är det att hon byter rede. Ibland får hon för sig att ombyte förnöjer och så lägger hon sig i redet bredvid och då får hon ju börja om eftersom äggen kallnar.

Nu skall vi försöka ta bort henne från de andra och göra ett eget lite rede "only for her". Där hon i lugn och ro kan ligga och ruva. För jag förstår henne. Vem kan tycka det är mysigt att ruva när någon annan flåddar sig ovanpå för att resolut värpa ett till ägg i ens skalle? Rapport följer ...

fredag 23 mars 2012

Lev mindre, skjutsa mer

Vårt liv har inte riktigt blivit som vi hade planerat. Jag och Jenk känner oss faktiskt lite lurade på något sätt. Förundrat har vi betraktat hur våra barn växt upp och förvandlats till fotbollsälskande barn. Och inget fel på fotboll, men hur skall vi orka skjutsa på alla träningar och matcher? Den här veckan har vi skjutsat dottern på träning måndag och tisdag, sonen tränar på onsdag, torsdag är ledig men då är det innebandy i byn, fredag är också ledig men denna vecka var det disco i en annan by, lördag är det träning för dottern och på söndag har sonen träning och dottern match 100 km bort. Ja dessutom har ju yngsta dottern gymnastik på söndagar ... I flera års tid höll vi oss faktiskt borta från fotboll allt vad vi förmådde, men till sist börjar de ha en väldigt stark egen vilja. Och det är väl bara att konstatera att nu är det dags att ta paus från den sköna slappheten och låta barnen få skapa de intressen de tycker om. Någon som vill köpa wc-papper?

I går var jag faktiskt lite sorgsen. När jag har ledigt och vill vara med min familj, känns det som min familj inte har tid att vara med mig. Samtidigt kanske de vill vara med mig just precis när jag jobbar och då har jag väl ingen rätt att känna att de måste vara med mig när jag är ledig eftersom jag inte är ledig när de vill vara med mig. Puh!Sorgset betraktar jag att de mer och mer börjar tycka att andra saker lockar mer än att vara hemma med mamma. Och bra så. Men sorgligt är det.

onsdag 21 mars 2012

Kalkoner


I vårt nybyggda hus står det tre blyga, halvklädda och småfula varelser. De håller sig tätt intill varandra och betraktar det normala livet som de inte förstår sig på. De tycker sittpinnen är för hög, höet för prassligt, solen för ljus och luften för kylig. De tänker tillbaka på de tusentals vänner de lämnat och diskuterar lågmält om livets vändning blivit till det bättre eller till det sämre. Vi har skaffat kalkoner -en tupp och två hönor. Det kan hända att vi skaffar fler under sommaren, vi får se ...

Med sitt speciella utseende väcker de faktiskt någon typ av moderskänslor. De har ett litet speciellt läte när de förvirrat går omkring och kuttrar. Ja jag tror faktiskt att kalkoner är förvirrade djur. Våra hönor är så självständiga och vår, sommar och höst går de fria på vår gård. När kvällen kommer styr de i samlad tropp kosan mot hönshuset. Men vi har fått rådet att inte släppa lös våra kalkoner om vi inte själva är hemma. De lär sig nämligen aldrig var de bor utan kan lätt gå vilse :)

Vi brukar äta en hel del kyckling i vår familj och det är väl den främsta anledningen till varför vi skaffar kalkoner, för matens skull. Men sedan har vi problem med att det i vår betade fårhage växer så mycket nässlor. Och kalkoner älskar nässlor. Så vi skall också ha dem som betesdjur : )

Nu är de 8 veckor gamla och de slaktas redan vid 16 veckors ålder, men vi kommer nog att ha våra längre än så.

måndag 19 mars 2012

Drivmojäng


Av en slump lånade vi tidningen Åter av våra grannar. När vi bläddrade genom den fick vi syn på en artikel om en man som enkelt hade byggt en egen plantuppdrivningsanläggning. Vi visste inte att man lika bra kan driva upp plantor under vanliga lysrör som under speciella växthuslampor, men nu vet vi det. Och nu har vi byggt vår egen lilla inomhusdrivbänk : )

Vi har den i tre plan, men började så här försiktigt med att installera lampor på ett plan. Sedan när plantorna blir större och behöver mera utrymme utvidgar vi. Lamporna är 36 watt och de lyser i 16 timmar per dygn.

Hoppas verkligen att det här funkar för det skulle vara en stor lättnad för oss som vanligtvis driver upp alla våra tomat- och gurkplantor + alla pelargoner i köksfönstret. Nu har jag faktiskt varit så ivrig att jag har sått en hel del frön. Om det lyckas kanske jag kan sälja en del av plantorna och på så vis bekosta vår skapelse.

I det här skedet har jag sått fem tomatsorter (Maja, Tigerella, Brandywine, Golden Surprise och Moneymaker). Dansk export skulle jag få av svärfar. Jag har även sått gurka, sibirisk vattenmelon, stevia, kapkrusbär, druvgurka och stockros. Det får ännu gå någon vecka innan jag börjar med majsen och sedan blir det bl.a. purjolök, broccoli, blomkål etc.

lördag 17 mars 2012

Tuppfilé


Egentligen behöver inte tuppkött hänga för att bli mört, vilket innebär att man kan äta det nästan direkt efter slakt. Men det klarar vi inte av mentalt. Vi måste låta förträngningsmekanismen jobba lite först.

Men nu så här några veckor efter slakt var det dags att smaka på våra tuppfiléer. Vi körde ett av våra säkra kort som alla tycker om. Jag skar upp filéerna och proppade dem fulla med getost och färsk basilika. Så saltade jag och pepprade filéerna och stekte dem. Jättegott!

Alla åt med god aptit. Jag och Jenk hade bestämt att vi inte skulle berätta vilket kött barnen åt ifall inte någon frågade. Naturligtvis frågade vår äldsta dotter av ren nyfikenhet -Är det här våra tuppar? Efter den vetskapen såg jag hur min son fick svårare och svårare att tugga och svälja, trots att han innan hade tyckt det var så gott.

Det är faktiskt ett problem att våra barn ibland anser att det är mera synd om våra djur än om de djur som ger köttet i affären. Paradoxalt nog är ju det de enda de känner till. Skulle verkligen ha lust att släpa med dem till ett slakteri, låta dem höra hur djuren skriker när de föses in i en slaktbil eller låta dem kika in i ett hönshus där djuren sitter i sina burar. Lite chockterapi ...

onsdag 14 mars 2012

Är det meningen man skall bli mätt på det här?


Två stekta vaktelägg. Inget för den vrålhungrige. Har inte förstått vitsen med vaktlar. Vackert läte påstår någon. Måste nog vara ett väldigt vackert ljud för att kompensera storleken på äggulorna.

tisdag 13 mars 2012

Här kan du köpa boken!

www.adlibris.com
Jakobstads bokhandel
Luckan i Sydösterbotten och Karleby
Gros bokhandel
Akademiska bokhandeln
www.lundagard.fi
Kristinestads bokhandel
Söderlunds bok&papper
Karis bok&papper
När-bok
Kungsbokhandeln
Herlers bokhandel
Luckan på Kimitoön

Eller direkt av mig (se äldre inlägg)

måndag 12 mars 2012

Vårkänslor


Solen lyser in genom mina fläckiga fönster. Takdroppet hörs ända in. En ny duk borde verkligen fixas till. Ett besök på loppis. Vackra, virkade dukar för 20-40 cent styck. En gammal vit tygbit som min mamma någon gång köpt på en tygrealisation. Resultatet? En skön känsla av vår.

lördag 10 mars 2012

Ugly Blog

Klart man vill att det skall vara snyggt. Estetiskt, välgenomtänkt, funktionellt och tilltalande likaså. Man vill även att det skall vara intressant, begrundansvärt och beroendeframkallande innehåll. Jag fixar inte båda.

Visst skulle även jag klara av att skapa en snygg bakgrund, be vänner skapa en egen, enhetlig grafisk profil för mig och mina tankar. Jag skulle kunna sätta mera tid på mina bilder istället för att som nu sikta och skjuta. Men jag vill faktiskt inte sätta tid på det.

På ett sätt är bloggandet en stress. En stress över att med jämna mellanrum producera något. Att skapa en virtuell plats där det händer saker. För att jag ens skall komma i närheten av det här har jag bestämt att skapa ett nytt begrepp "Ugly Blog"

Ugly Blog är en blog som tänker på texten mer än på utseendet. En blog som drivs av en människa som gärna delar med sig av sina tankar, men inte alltid av sin tid. Därför får ni nöja er med mina ibland suddiga bilder, min standardmall från google och mina tillfälliga frånvaranden där ni kan vara säkra på att jag gör andra för mig viktigare saker än skapar en värld på nätet.

Den dagliga supen


När jag var liten fick min farmor en liten äcklig svampbit från sin syster Hildur i Sverige. Det var den berömda Volga-svampen. Som jag minns det växte, den och växte den och det vatten som den växte i skulle man dricka. Jag minns att farmor påstod att människorna i Volga blev så gamla av den anledningens att de drack detta mirakulösa svampvatten. Själv dog jag hellre i ung ålder än smakade. Den gången ... Nu gör svampen entré på nytt i mitt liv. Denna gång i en förklädd konjaksflaska. Åh vad gott det är och vad bra jag tror det gör min kropp och själ. Placeboeffekten gör även sitt även här. Nu väntar jag på min egen lilla svampbaby. Det där med att dö ung känns inte längre som ett önskvärt alternativ

torsdag 8 mars 2012

Skriverier om oss

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=190731&highlight=österåker

tisdag 6 mars 2012

Boken i min hand


För en tid sedan besökte jag biblioteket och lät ögonen vandra längs bokryggarna. 'Stora boken om hunar' pockade på min uppmärksamhet. Det kunde väl inte vara sant? Jag drog ut boken och jo det var sant. 'Stora boken om hundar' skulle det vara ... Det är bara en av de skräckscenarion jag genomlevt på nätterna de senaste två veckorna. Jag har förställt mig böcker där sidorna lossnar, där pärmen är sladdrig, fotona mörka och rubrikerna felstavade.

Men inget av det stämde in! Boken var tjock och fin. Som en nyfödd baby skall vara.

Nu har jag den i min hand, kan bläddra, kan läsa, kan dofta. Vilken känsla! Samtidigt är jag arg över min uteblivna eufori. Jubla, dansa, skratta, tjoa, sitt inte där och känn dig tom! Men grejen är ju den att när man ger ut en bok på eget förlag så är nästan det största jobbet kvar när boken är tryckt. Det är då den skall säljas. Och ingen köper en bok som de inte vet om att finns.

Men nu vet du! Boken är klar och den går från och med i morgon att köpa från ett flertal bokhandlar (efter någon vecka hittar du den även på www.adlibris.com) eller så köper du den direkt av mig. Då blir jag glad! Boken kostar 37 € och frakt ingår i priset. Boken kommer direkt hem i din postlåda tillsammans med ett bankgiro och inga extra kostnader tillkommer. Smart va?

Beställ genom att meddela ditt namn och din adress till maria.osteraker(at)gmail.com

fredag 2 mars 2012

Äventyr på höskullen


Våra barn har i flera års tid tjatat om en fjällsemester. Speciellt när det drar ihop sig till sportlovstider. Varken jag eller min man är väl så där överdrivet förtjust i fjällen, trots att resandet i sig är en gemensam tjusning. Samtidigt faller speciellt jag i fällan, nog borde väl barnen få uppleva en riktig fjällsemester? Som alla andra ... trots att jag är mycket medveten om att inte alla andra styr kosan mot fjällen direkt snöflingorna börjar dala om vintern.

Men nu är det sportlov och roliga minnen vill man ju skapa. Min man var väldigt hemlighetsfull när han meddelade att i natt skall vi inte sova i våra sängar. Spännande! Åh vad barnen spekulerade och väntade. När kvällen kom klädde vi på oss varma kläder och gick lite kringelkrokar runt vår tomt för att till sist hamna på hövinden. Jenk hade byggt ett rum av höbalar och med mattor på golvet, sovsäckar, matsäck och lyktor var mysfaktorn hög. Med några minusgrader ute tänkte vi även att natten skulle bli en upplevelse för barnen. Det blev den också!

Kl. 23 steg äldsta dottern resolut upp och sade att hon tänkte sova inomhus eftersom hon frös så mycket. Lillebror och lillasyster sov sött, men jag tog tillfället i akt och sade att jag kunde komma in med henne. Lite kalla fötter hade jag allt. Vid det traditionella toalettbesöket vid tretiden passade jag på att kolla termometern. -15 grader! Shit, är det inte typ vid den här temperaturen som folk fryser ihjäl? Ilsket stegade jag ut på trappan och skrev över gårdsplanen -"Nu är det slut med ditt experiment! Nu tar du barnen och kommer in!". Yrvakna klättrade de ner från stegen, arga som bin.

På morgonen när vi vaknade stod termometern på -18 grader. Och jag beställde en resa till Vuokatti...

torsdag 1 mars 2012

Ekologiskt vatten

Jag flyger ju och far en del i mitt jobb och för en vecka sedan besökte jag Östersund. När jag passerat säkerhetskontrollen för att ta mig hem igen fick jag en trevlig överraskning. -"Spara vatten och miljö", läste jag på en skylt rakt framför mig. Under skylten fanns en korg med tomma flaskor på 2 dl och en vattenkran. Bara att fylla sin egen flaska att ta med på flyget. De dyra märkesvattenflaskorna i shoppen kunde stå kvar på sina hyllor. Vilken bra idé!