Sidor

onsdag 14 oktober 2015

Fejksjälvhushållning -Är det här självhushållning?

Jag har börjat använda ett begrepp som jag tycker väldigt mycket om -fejksjälvhushållning.

Fejksjälvhushållning är när du skaffar ett fåtal råvaror (gärna ekologiska och närproducerade) och på egen hand fixar till slutprodukten.

Exempel: Du orkar inte odla säd. Du har ingen åker och ingen skördetröska. Du tycker det verkar lite gammalmodigt att skära havre med skära. Därför köper du in ekologisk råg av en bonde tre kilometer bort. Säden häller du i din bordskvarn och så maler du eget mjöl. Mjölet är färskt och innehåller mera nyttigheter än mjölet du köper från butikshyllan.

På så vis är fejksjälvhushållaren självhushållande på mjöl men inte på säd. Man kan vara självhushållande på sylt utan att ha egna bärbuskar och man har en snäll och lat granne. Man kan vara självhushållande på tvål utan att slakta en gris för fettets skull.

Länge leve fejket!


10 kommentarer:

  1. Eller så kan man köpa en kruka ekobasilika i butiken, plantera om den, och så har man basilika i köksfönstret i tid och evighet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det har aldrig lyckats för mig. Men ja, det är ju så jag menar : )

      Radera
  2. Åh så härligt. Då ska jag bli självhushållande på saft och sylt. Senaste saften är gjord på mammas egenodlade vindruvor. Nu går det ju inte åt så mkt saft men desto lättare att bli självhushållande. Borde också baka mutt eget bröd...vi köper alldeles för mkt bröd i affären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja kanske det är så man skall tänka. Att man siktar på att bli självhushållande på det som man inte använder så mycket av : )

      Radera
  3. Det är ett intressant tema du har tagit upp. Vad är självhushållning? När är det fejk?

    Det får mig att fundera på syftet med självhushållning. Vad är det man vill åstadkomma? Är det att leva billigare? Mer genuint? Mer hållbart?

    Jag är stort fan av ett bespottat, svenskt ord. Lagom. Jag tycker det ofta är en himla bra ambition. Det betyder att man har en optimal balans mellan olika ytterligheter. Lagom. (Om man kallar det yin & yang anses det lite finare, men det är en annan diskussion :-))

    Jag tror att även när det gäller självhushållning så finns det anledning att vara lite lagom. Den ena ytterligheten har vi väl levt i ett tag. Med liten koppling mellan vad jag gör för att försörja mig (arbetar) och vad jag behöver för att bli försörjd (mat, kläder, omsorg, bostad etc.) Det verkar som om många nu känner att det blir för mycket och längtar efter något mer/annat.

    Men enbart självhushållning blir nog inte så lyckat heller. Om ALLA skulle tillverka/odla/jaga/samla ALLT de behöver skulle mycket av sådant vi tar för givet och uppskattar vara omöjligt. En enastående sjukvård t.ex. Den utveckling, på gott och ont, som skett har varit möjlig tack vare arbetsdelning och specialisering, som i sin tur möjliggjordes genom samarbete. Först via byteshandel men det viktigaste medlet var framväxandet av en allmänt accepterad valuta. Pengar.

    Så det gäller att inte vara alltför idealistisk och romantisk, tänker jag. Då riskerar vi att kasta ut barnet med badvattnet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagom är ett skönt ord. Tyvärr är jag så dålig på det. Jag är antingen eller känns det som. Ibland är jag så på att kroppen tvingar mig att bli av. Så vilar jag och så får jag så mycket energi så att jag direkt kör full fart igen.

      Men det är precis som du skriver som jag menar. Tack för de formuleringarna!

      Och det är intressant med frågorna du ställer i början av ditt inlägg. För det finns massor med anledningar till att man vill tänka självhushållning och alla är bra så länge det leder till ett gott ändamål.

      Radera
  4. Att självhushålla in absurdum blir nog inte så bra. Att att vara pragmatisk betyder inte nödvändigtvis att man är fejk. Bara att man prioriterar att göra sånt som man är lite bättre på.
    Må så gott!
    /Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. T.ex. vi känner oss ofta som en självhushållningsbluff när vi inte längre har egna djur fast vi äter kött. Men för tillfället äter vi så lite kött så det skulle vara konstigt att ha egna djur bara för det. Andra med bättre förutsättningar (förutsatt att de vårdar djuren ömt) kan göra det på ett mycket vettigare sätt än vi.

      Radera
  5. Nu provocerar du lite, eller hur? Alla kan inte göra allt, så har det varit i alla tider. Kvinnor föder barn, det gör inte män - ett tydligt exempel på arbetsfördelning :). Vissa stickar strumpor och andra föder upp grisar. Och så byter man med varann. Men den nya tidens (reklam-)budskap har ju varit: gör inget själv, eller så lite som möjligt i alla fall. Pulver och vatten och volia, middag. Man ska "njuta, unna sig, lata sig", allt är hela tiden nytt för att undvika leda. Backlashen gentemot detta är väl den märkliga uppfattningen att man ska göra allt själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör jag? Ha ha. Kanske, kanske inte.

      Lika mycket eller lite som du provocerar med att skriva "den märkliga uppfattningen med att man skall göra allt själv". : )

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.