Sidor

måndag 28 april 2014

Plantera pepparrot

Pepparrot är något som växer i de flesta gamla trädgårdar utan att vi kanske tänker på att det är vad vi har i rabatten. Själv använder jag pepparroten främst när jag gör saltgurka. Pepparrot innehåller bakteriedödande ämnen och förutom smaken är det anledningen till varför den ofta sätts med i olika inläggningar.

Visst har jag tyckt att min pepparrot har varit lite klen och skruttig, men det var först när jag läste Lena Israelssons bok 'Jordens täppor' som jag insåg varför. Trots att pepparroten är en perenn växt så skall den odlas som ettårig, eftersom roten annars blir träig. Just så.

Det jag därför gjorde var att gräva upp mina rötter och skära rotbitar i samma längd och tjocklek som en penna. Upptill skar jag ett rakt snitt och undertill ett snett. Helt enkelt för att veta vad som är upp och ner. Sedan planteras rotbitarna i lucker jord så att den nedre, sneda delen hamnar 12-15 cm djupt och den övre delen 3-4 cm under jord. Så vattnar man vid behov och kupar upp jorden kring plantorna om det behövs.
När hösten kommer gräver man upp sina rötter. En del använder man och en del får bli utsäde till nästa år. Utsädet förvaras i jorden över vintern.

Det låter lite småpilligt, men det skall bli intressant att se om min pepparrot blir mera användbar än den gamla pepparroten i rabatten. För säkerhets skull sparade jag en del av den : )

Ps. Jag rekommenderar verkligen Lenas bok. Den ger verkligen inspiration till ett och annat. Tyvärr är boken slutsåld så du får kolla på bibban.

8 kommentarer:

  1. Pepparrot är en favoritkrydda. Gott att använda till en massa mer än inläggningar. Pepparrotskött. Råriven med kapris, hackade rödbetor, hackad rödlök med klyftpotatis ooch remouladsås och ev en biff av grovmalet nötköttt. Det är enav mina absoluta favoriter! Riven pepparrot i färskost. Ja det passar till det mesta skulle jag säga :-D
    Hälsn Anna F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu är det bara att hoppas att det lyckas!

      Radera
  2. Lena Israelsson skriver helt grymma böcker. Handbok för köksträdgården är min guru just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den måste jag kolla in. Tack för tipset.

      Radera
  3. intressant. Ska se om jag skulle hitta ekologisk pepparrot och pröva få den att växa på detta sätt. Har länge velat ha egen pepparrot, just till gurkorna :)
    Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pepparrot brukar nog finnas både lite här och där.

      Radera
  4. Håller med. I Israelssons bok har jag lärt mig allt och lite till. Nu växer salladerna med rader av morotsskott emellan. Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att varva sallad och lök har jag också hört är bra. Förvillar insekterna har jag för mig.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.