tisdag 17 februari 2015

En torr gammal gran


Dagens projekt har varit att fälla en torr gammal gran som finns i vår skog.
Överlag skall man låta gamla torra träd vara kvar i skogen, eftersom många insekter och djur huserar i dem, men det här trädet har bara stått en kortare tid och har inte hunnit bli bebott.
Ett fullvuxet träd börjar man alltid fälla genom att lägga ett riktskär . Beroende på var det sågas på trädet kan man styra vart trädet fälls. Naturligtvis är det även andra faktorer som inverkar, t.ex. varifrån det blåser och på vilken sida av trädet det växer mest grenar.

Sedan sågas fällskäret. Det är det här som får trädet att falla. Det sågas dock inte ända ut (om du tittar på en stubbe ser du ofta att det står upp några flisor i mitten på stubben) utan här är det fingertoppskänslan som kommer in. Skäret är så djupt att trädet står och balanserar, men det faller inte.

I fällskäret sätts nu ett fälljärn (eller en kil) och trädet fälls med hjälp av hävstångseffekten. Nu ser du på stubben var de båda skären har mött varandra.

Anledningen till varför jag inte fick med detta moment på bild var att jag då var långt borta i säkerhet. Man skall ha respekt för fallande träd tycker jag. Jenk fnös å andra sidan bara till och fällde trädet exakt dit det skulle. För att han skall få känna sig extra duktg kan jag ju tillägga att det på "fel sida om trädet" gick en ellinje. Dumt eller duktigt?


Nu kvistas trädet och sågas i lämpliga längder. Skall det sågas upp till virke är naturligtvis längden beroende på virkets längd, men när det används till ved sågas det mest upp i lätthanterliga längder.

Vi sågar först upp det till två meter för att orka köra ut det med vår fyrhjuling. Väl hemma sågar vi det till 1 m och klyver det och förvarar det. När det är torrt och skall eldas sågas det upp till 50 cm och förs in i vedlidret.

Nu dras stockarna med hjälp av en stocksax till stockkärran. Vi brukar använda fyrhjuling i skogen och sedan körs stockarna hem med traktor. Det går ju att använda lyftkran också om man är rädd om ryggen.

Skall man ha stockarna till virke och behöver ha långa stockar är det varken bra för rygg eller fyrhjuling att hantera dem utan redskap. Därför har vi i år investerat i en lunningsvagn. Med denna drar vi enkelt ut stockarna ur skogen utan att behöva dra sönder fyrhjulingens vinsch eller slita sönder Jenks ryggmuskler.

Fortsättning följer. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.