torsdag 16 februari 2012

Veckans vegetariska recept

För ungefär två år sedan beslöt jag och min familj oss för att börja äta vegetariskt två gånger i veckan. Det var inget lätt beslut i en familj där alla i princip hatade vegetarisk mat. Med tiden har vi samlat på oss en del vegetariska recept som funkar i en småbarnsfamilj och min ambition är att med jämna mellanrum dela med mig. Det har med tiden även blivit allt mer vegetariskt hos oss, trots att vi nuförtiden har betydligt bättre tillgång till eget, ekologiskt kött än tidigare, men de flesta måltider barnen äter i skolan innehåller kött och jag tycker faktiskt inte att människan behöver äta kött vid precis varje måltid, därav den vegetariska ivern.


Lasagne med champinjoner och nötter
Källa: Samarbetet

Lasagneplattor
400 g färska champinjoner
150 g djupfryst spenat
½ kruka färsk basilika
70 g valnötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja eller margarin
1 tsk salt
1 tsk honung
Ostsås:
3 msk margarin
3/4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
½ kruka basilika
200 g lätt färskost med tomat och basilika
100 g riven parmesanost
½ burk (á 90 g) grön pesto
1 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader. Putsa och skiva svamparna. Tina spenaten och låt den rinna av. Hacka basilikan. Hacka valnötterna grovt. Skala och hacka vitlöksklyftorna. hetta upp fettet i en stekpanna. Fräs svamp, spenat och vitlöksklyftor ca 10 min tills vätskan har avdunstat. Tillsätt basilika, valnötter, salt och honung. Ställ åt sidan. Smält margarinet för ostsåsen i en kastrull. Fräs mjölet i fettet utan att bryna. Rör i mjölken under omrörning och koka under omrörning tills såsen tjocknar. Hacka basilikan och tillsätt den i såsen tillsammans med de andra ingredienserna. Koka på svag värme tills osten smälter. Smörj en lasagneform. Häll ostsås i formen och rada på tre lasagneplattor. Fortsätt med ostsås och champinjonfyllning. Gör ett par likadana varv och avsluta med ostsås. Grädda ca 45 minuter. Täck ev. med folie mot slutet om ytan verkar bli för mörk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar