torsdag 24 maj 2012

Morgonstund har inte guld i mund

Min yngsta dotter börjar skolan till hösten. En liten morgontrött, varm kropp som skall börja palla sig upp för att hinna i tid. För att inte tala om hennes föräldrar som är tvungna att ställa väckarklockan för att inte bli familjen vars barn alltid kommer för sent till skolan. Igår fick vi veta hennes läseordning inför hösten. Det stackars livet börjar skolan kl. 8.15 tre morgnar i veckan! Ve och fasa!

Varför, varför måste småbarn (ja trots att hon ständigt försöker motbevisa faktumet så är hon liten) vara tvungna att stiga upp så tidigt? När vi alla vet att det är viktigt att barn behöver sin sömn och vi alla vet att det brukar vara si som så i dagens samhälle att få sömnen att räcka till. Jag antar för att det är enklare för de föräldrar som jobbar om barnen börjar tidigt. Eller skönt för lärarna att sluta tidigt. Men här tycker jag faktiskt att det går ut lite över barnen. Och på hennes klass är det bara ett barn, vars föräldrar har ett "tidigt" jobb. Alla andra är hemma med småsyskon eller har flexibla jobb.

Jag skulle kunna höra mig för med de andra föräldrarna vad de tycker. Jag kanske kunde ta kontakt med skolan. Jag kanske kunde skriva en insändare. Jag kanske kunde berätta högt vad jag tycker. Men jag vet inte om jag orkar. Orkar inte alltid vara den besvärliga, gnälliga föräldern som alltid gör sig till genom att tycka en massa saker. Något jag vet att jag kommer att ångra varje morgon kl. 7 när jag skall försöka väcka dottern.

Och jo, jag vet att det finns barn som är väldigt morgonpigga och familjer där det här inte är något problem. Tyvärr hör vi inte till dem.

1 kommentar:

  1. Det skadar ju inte att fråga. För det kan ju faktiskt hända att det inte är så stor skillnad, och då är det ju trist om man inte fixade det när man kunde.

    SvaraRadera