fredag 8 juni 2012

Svärmerier i granngården


Idag hände något spännande. Grannens bin började svärma. Något som var nytt för både dem och för oss. Eftersom Christine var ensam hemma med barnen gick vi över för att hjälpa henne. På vägen dit fick jag syn på bisvärmen som satt och gojade sig i en rönn. Det var väldigt roligt att få se något som man tidigare bara sett på bild. Vi stod och kliade oss i huvudet en stund. Ja, Christine hon kliade sig riktigt ivrigt till och med för ett bi hade förirrat sig in i hennes hårburr : ) Så bläddrade vi en stund i vår bi-bok och så skred vi till verket.

Först sprutade Jenk vatten på bina för att de skulle dra ihop sig i tro om att det blev dåligt väder. Sedan skakade han kvisten så att bisvärmen med drottningen i mitten föll ner i en pafflåda.
Så på med ett svärmgaller (eller vad det nu hette). Eftersom drottningen är större än de andra bina ryms inte hon genom gallret, trots att de andra bina har möjlighet att flyga ut och in ur lådan. De hålls ändå nära sin drottning. (Hoppas vi ...)Det gäller nu att vi har fått med drottningen i lådan, annars svärmar de snart på något annat ställe. Men det återstår att se. Om vi gjorde rätt eller inte, vet vi inte riktigt, men själva tycker vi det gick bra.

2 kommentarer:

  1. Låter spännande! Vi ska försöka hålla god koll på våra samhällen, så att vi förhoppningsvis slipper svärm. Men om bina ändå får för sig att svärma, då ringer vi vår goda vän Tina, hon hade svärmning förra året. (Hennes första år som Biodlare)
    Jag håller i vilket fall som helst tummarna för att allt gick bra för er och er granne!
    //Monzan

    SvaraRadera