lördag 8 september 2012

Äppelmust

Nu faller äpplena från trädet så det står härliga till. Perfekt tid att göra äppelmust. Vi har en deal med min 85-åriga morfar att några gånger i veckan åker vi och länsar hans gräsmatta från äpplen. Han kan klippa sin gräsmatta, vilket är jätteviktigt för honom och vi får enkelt tag i massor av äpplen. Av äpplena brukar vi mest göra äppelmust.

Ifjol konstruerade Jenk en äppelmustare av modell större. Det är ett åbäke som tar plats och som inte är speciellt vacker, men den är väldigt effektiv. På en kort stund får vi mellan 20-30 liter must.  Som mål för i år har Jenk satt 200 l äppelmust (!), men få se om det lyckas. Vi hade nämligen lite otur. Som silduk hade Jenk tvättat upp gamla potatissäckar av säckväv (oanvända). Det funkade jättebra. Ända tills vi smakade på musten och upptäckte en pikant smak av ... potatissäck. Bara att hälla ut de 50 liter vi redan mustat : ( Och i vårt stilla sinne undra varför vi inte smakade på musten medan vi höll på.

Men man lär sig. Och äpplen finns. Nu återstår bara att expermintera fram ett material som håller som silduk och som inte lämnar smak efter sig. Tjolahopp!

9 kommentarer:

  1. Folk vill väl bli av med sina "harson" då barnen inte längre spyttar stup i kvarten. Är de tillräckligt hållbara? Vi har åtminstone stora högar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kör på att alla äppel utan hål på skalet som ser något så när ut så mustar vi. Sedan sterliserar vi flaskorna, värmer upp musten (inte så den kokar) ända upp till kanten och sätter på en gummiplopp som suger in och bildar vacuum i flaskan. I jordkällaren höll de sig utan problem ända till följande sommar. Och jag har för mig att har de en gång börjat hålla så håller de bra flera år. Men så länge brukar de inte räcka hos oss : ) Alla som har äppelhögar nära mig får gärna höra av sig : )

      Radera
  2. Oo miten jännittävää! Miten tuommoinen puserrin muuten tehdään? Jaksaisitkohan joskus laittaa ohjeita? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag frågar ingenjören i familjen och så ser vi om det dyker upp :)

      Radera
  3. Spännande! Berätta gärna vad ni hittade för material till silduk. Vi är också på G! :-)

    SvaraRadera
  4. Gamla tygblöjor borde vara perfekt. Det använder min mamma att sila yogurt med och det ger ingen bismak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tygblöjor har vi använt till mycket : ) men jag tror att de är för svaga. Och så behöver de vara ganska stora. Funderar starkt på en gammal linneduk. Om jag vågar ...

      Radera
  5. Hur vore det med ett sånt där tyg som finns att köpa för regnvattentunnor så man inte får skräp i vattnet? Borde vara ganska hållbart och är ganska stora. En linneduk är säkert också bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter som en god idé. Det måste vi försöka prova. Tack Monica!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.