tisdag 25 september 2012

Hermeneutiska bondbönor

Innan någon börjar förfasa sig över mitt språkbruk måste jag börja med att poängtera att rubriken är en akademisk ordlek på hög nivå ...
Det om det. Detta inlägg skall handla om den ädla baljväxten bondböna och konserveringsmetoden hermetisk inkokning. Och nej, inte heller denna gång har jag gjort enligt böckerna utan på mitt eget sätt och jag tror det blev bra. Så här gjorde jag med min pastasås ifjol och den höll sig hela vintern. Tanken bakom hermetisk inkokning är att skapa ett vacuum i din burk, vilket gör att du kan spara den i ditt svala skafferi eller i din jordkällare utan att behöva frysa produkten eller tillsätta konserveringsmedel. Praktiskt och miljövänligt. Men det som jag framför allt tycker är praktiskt med detta förvaringssätt är att det är klart att använda när man behöver det. Inga frysta grejer här inte.


I går var det gröna veckan. De sista frilandsgurkorna, squashen, gurkorna och bondbönorna fick komma in i värmen. Bondbönor odlas främst för att de är så bra jordförbättrare, men naturligtvis kan man även använda de stora bönorna. Själv diggar jag dem inte så skarpt, men det gör att det är mycket lättare att experimentera med dem : )

Här ligger bönderna och frotterar sig med varandra. Dessa bönor kastas i en kastrull med kokande vatten i några minuter. Dels för att förvälla, men även för att det sega skal som sitter på dem skall gå att ta bort. Inuti bönorna sitter alltså en ännu grönare bönkärna som skall petas ut. 
 
Under tiden värmer du upp dina rena glasburkar i ugnen. 100 grader ca 15-20 minuter. Koka locken. Jag vet att vår ugn är enormt skitig, men än har inte den dagen kommit när jag har tyckt att jag inte har något roligare eller viktigare för mig än att skura ugn.

De varma bönorna läggs i de heta burkarna. Du värmer upp en lag på 1-2 tsk socker på 1 liter vatten. Denna varma lag häller du i burkarna nästan ända upp till kanten. Så vrider du på det varma locket. Sedan ställer du dem att koka i ett par timmar. Här är det skönt att ha vedspis så behöver man inte tänka på elförbrukningen. I botten på kastrullen sätter du en handduk och burkarna skall inte heller röra i varandra. Vattnet skall gärna täcka burkarna eller åtminstone vara lika högt som innehållet i den största burken. Locket på!  Ps. denna gryta hittade jag på loppis för 5 €, vilket kap!

Ta upp dem och vrid åt locket ytterligare. Nu ser du att mitten på locket har sugits ner och det har bildats vacuum i din burk. Nu är burkarna klara att förvara. Summa summarum det tog nästan 4 h att få fyra burkar med bönor. Är det vettigt? Kanske. Kanske inte. Snart kommer jag att skriva om en meningsfull fritid så kanske denna syssla får ingå under den benämningen ...



5 kommentarer:

  1. Men ack så goda bönorna ser ut i sina burkar. Tänker syra bönor i helgen... Hur länge håller bönorna med denna behandling? Syrade grönsaker måste ju stå svalt men då håller de och andra sidan ett år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ställer också mina svalt, men när det en gång är vacuum i dem så borde de ju hålla sig i flera år. Åtminstone pastasåsen höll sig väldigt bra ifjol. Det är ju lite samma princip med äppelmusten och den höll sig också bra i åtminstone ett år.

      Radera
    2. Problemet med inkokning är att bakterier som växer anaerobt kan växa där och deras sporer överlever inkoningen, t ex Clostridum botulinum. Har man tillräckligt med salt eller lågt pH-värde, så är det oftast inga problem. Men just kött och grönsaker kan ge problem (sök t ex på beans + botulism!), läs gärna mera på Alternativ.nu:

      http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0

      Radera
  2. Ojojoj, hade jag bönor och vore jag rik på timmar...

    Men jag fick i alla fall många kilo förvälld broccoli i frysen idag. Köpt av lokal odlare. Gott till lammsteken... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hellre har jag nog broccoli än bondbönor. Gratinerad broccoli är nästan det godaste jag vet.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.