torsdag 29 november 2012

Bastutunna och bivax

Vi har köpt en gammal bastutunna. Jag visste inte ens att det fanns sådana, men de har tydligen använts till att koka kläder i "förr i världen" eller helt enkelt till att värma vatten i. Man eldar inne i tunnan och så värms den rostfria behållaren upp. Vi fick den jättebilligt, för den var lite bucklig, men eftersom vi skall använda den till att koka bivax i gör det inte så mycket.

Nu när vi blir "biodlare på riktigt" har vi en hel del gamla vaxramar som skall smältas ner. Lite vatten sätts i botten av tunnan och så skrapas ramarna ner. Jenk var så vänlig att upplysa mig om att det är bra att smälta bivax utomhus, eftersom det är ganska brandfarligt. Tack för denna information efter fler år av inomhusarbete!

Den uppkokade sörjan silas. Den bruna geggamojan är döda bin och gamla puppor. Ingen skön syn, men totalt ofarlig : ) Det som rinner genom silduken är bivax blandat med lite vatten.

Bivaxet stelnar ovanpå vattnet och sedan är det bara att plocka upp vaxkakan som nu kan sparas nästan i evighet. Voilá en vaxkaka på 4,7 kg. När den nu sedan används så skär vi en bit och renar det en gång till genom att den här gången hälla det t.ex genom strumpbyxor. En del skall bli till salva, en del byter vi till andra grejer och så kanske man kunde testa på att göra bivaxljus.



6 kommentarer:

  1. Tjusigt! Jag har gjort salva av en del av vårt bivax. Riktigt roligt! Jag ska också leta upp en bra gryta att ha och hantera vaxet i.
    Tack för grattis! Jag är väldigt glad över att ha blivit antagen :-)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  2. Vilken finfin kaka!
    (När jag var barn hade vi i källarens bastu en identisk tunna att värma vatten i, så alltså så "förr i världen" är de ju inte men å andra sidan är jag ju inte purung mera heller :-)).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha Aja! Ja, det är bara att konstatera att åren de går och så vi med dem

      Radera
  3. Jag blev nyfiken. Din "bastutunna", menar du att du har en helt vanlig bastu gryta som du kokar i?
    Här finns ett exempel http://www.narvi.fi/fi/tuotteet/saunatuotteet--/muuripadat--.html?prodid=37

    och här ett annat
    http://4.bp.blogspot.com/_tAUhkSHcJpU/SHek2QAJSrI/AAAAAAAAAN8/yYmpj8vrwHM/s200/100_2607.JPG

    I såfall är det nog en helt vanlig sak, i den värmer vi allt vårt tvättvatten. Vi anser att det är hasseri på rent vatten, avloppsvatten och energi att duscha, så vi tvättar oss "på gammalt vis" med att värma vattnet i bastugrytan och ösa det över huvudet med en skopa.
    Dessutom så finns det nog en gryta i så gått som alla gamla bastun, isynnerhet där som det inte finns el.
    Fördelen med denna är ju att man bara behöver torr ved och en tändsticka och så har man varmt vatten :)
    Hittade din blogg för några dagar sedan och har sträck läst den i flera kvällar!
    Jätte bra blogg! Massor emd intressant läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du hittade hit. Jo, precis en sådan tunna är det : ) Kanske de är jättevanliga. I de bastun jag har gått sedan liten har det aldrig funnits någon sådan så det var en ny bekantskap för mig. Jo, duschen är vederstygglig, men utan den vet jag ändå inte om jag skulle kunna vara. Vi har funderat på att ta tillvara duschvattnet och använda det till exempel till att spola i toaletten. Mera om det ifall det blir av.

      Radera
  4. Här i södra Finland tycks dessa bastugrytor vara vanliga, för jag tror att så gått som alla bekanta som bor i lte äldre hus har en :)
    Vi räknade en gång ut hur mycket vatten det går åt att duscha och kom fram till att vår gamla brun inte klarar det. Dessutom så värms vårt vatten med olja, som kostar skjortan. Så vi har i nästan 18 år använt oss av "gryt vatten". "Olje vatten" får man bara använda vid katastrofer.
    Vi har också funderat på att spara tvättvattnet. Vi har faktist två allternativ. Det ena är att spola med i wc och det andra är att rena det genom tex sand och sen vattna i trädgårdslandet med det. För torra somrar så har vi ett stort problem. Vattnet tar slut....och då kan vi inte vattna. Men, det är lika här hos oss som hos er, det är i ett planeringsskede :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.