onsdag 13 februari 2013

Eksemet försvann!

Jag har i flera års tid haft ett eksem på min arm. Eftersom mina eksem varken kliar eller lyser illröda får de hänga med. Jag orkar inte bry mig så mycket om dem. Ibland smörjer jag på lite ringblomssalva, men oftast orkar jag inte ens det.

I vår tvåldiskussion för någon vecka sedan nämnde 'Salix' att hon av en slump hade tvättat sina händer med Le chat-tvålen (en stor vit tvål som finns i de flesta vanliga butiker) och att hennes utslag på händerna hade försvunnit. Samma kväll testade jag att duscha med tvålen. Visserligen tyckte jag att huden blev ganska torr, men eksemet försvann! Direkt efter duschen gick det nästan att skrapa bort eksemet och sedan har det inte kommit tillbaka. Efter duschen smörjde jag in fläcken med ringblomssalva och har gjort det några gånger sedan dess. Och än lyser eksemet med sin frånvaro. Otroligt!

Ps. När barnen var små minns jag att vi använde tvålen till fläckborttagning och även till det fungerade den bra.

19 kommentarer:

 1. Det är alltså en helt otrolig tvål!!!
  Första gången på många många år är jag utan handeksem och det är helt otroligt ljuvligt!
  Jätte roligt att den också hjälpte dej!

  SvaraRadera
 2. Jag använder oxå Le chat, verkligen användbar.

  SvaraRadera
 3. Nämen, låter verkligen otroligt!
  Det ska jag testa på de eksem som finns på mina kära i detta hus!
  Ulrika VD

  SvaraRadera
 4. Det är helt otroligt, ska testa detta omedelbums!
  Kan även tipsa om att barn (eller vuxna) som får vårtor kan bli vårtfria genom att dränka in en bomullstuss i äppelcidervinäger och låta sitta över vårtan över natten i ca en vecka. Därefter ska den ha trillat av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var ett bra tips att komma ihåg!

   Radera
 5. Har köpt svindyr pihkavoide (kådsalva) från apotektet åt min häst som har lite exem. Funkar helt super, så nu ivår skall jag prova på att göra egen kådsalva. Borde väl int vara så svårt.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad det låter intressant! Hör av dig om du lyckas. Vill gärna lära mig!

   Radera
  2. I senaste numret av Åter (www.alternativ.nu) fanns ett recept på kådsalva : )

   Radera
  3. åå, måste spana in det :) Tack!

   Radera
 6. Le chat = den vita marseille tvålen? Helt otrolig på att ta bort fläckar från kläderna också. (den gröna är inte lika bra)

  SvaraRadera
 7. Länge sen jag tittade in här nu, blev påmind om din fina blogg efter att ha fått tidningen Åter i brevlådan! Vilken fin ny header du har på bloggen, grattis till den! :)
  Nu måste jag läsa ikapp lite...
  Ha en fin helg!
  Sofia i Sverige

  SvaraRadera
 8. Hej Maria
  Vad skönt att vara eksemfri. Jag blir det på armarna när jag använder ringblomsssalva. Alla sätt är bra förutom de dåliga...:-)

  Fint utflyttarbrev hittar jag i Åter! Vad glad jag blev i går kväll när jag såg att du/ni var med. Du beskriver och skriver så öppet och enkelt, helt opretentiöst. I like! Jag som skulle läsa bara lite innan sovdags men det blev mer :-)

  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kramelikram! Vad roligt att du tyckte om Åter-grejen.

   Radera
 9. Va intressant om en sån bra tvål. Blev nyfiken och googlade då jag kom på att jag fick en sån tvål i födelsedagspresent och hade den hemma till och med! Står dock att den innehåller palmolja och blir lite förvirrad. Det ska man ju undvika... eller? Å andra sidan, vad innehåller andra tvålar egentligen? Googlade på galltvål och även den innehåller ju palmolja, men ekologiskt odlad sådan... Även barnängen har ju palmolja så... Tycker det är jättesvårt med innehåll i tvål med mera. Ska iallafall testa den franska tvålen på våra torra barn :o)

  SvaraRadera
 10. Jag googlade också och insåg att den mest innehåller palmolja, och blev också lite knäckt, för jo, det ska man undvika, är ett hot mot regnskogen och framförallt orangutangen!
  http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-ett-hot-mot-regnskogen-och-orangutangen
  Så, ja suck, det är inte lätt. Palmolja finns i massor, inte bara tvål och tvättmedel utan många livsmedel (som margarin, glass, chips, choklad... står oftast bara vegetabilsk olja) så vad ska man välja är frågan. Jag tar tacksamt emot tips på ersättare till galltvålen till exempel, för den har jag tyckt bra om..
  Ulrika VD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulrika och Ann-Mari för att ni uppmärksammade mig på det här med palmoljan. Det hade jag inte tänkt på. Kom mig faktiskt så långt att jag försökte läsa innehållsförteckningen på tvålen, men hittade ingen. Och lurt är det ju när det står vegetabilisk olja, för det tänker man ju oftast på som något bra.

   Nej det är inte lätt. Plötsligt kan något som verkar helt bra, bli till något dåligt. Suck!

   Radera
  2. Nä, inte helt lätt. Galltvålen är ju å andra sidan ekologiskt odlad i fair trade projekt.. på andra sidan jorden förvisso.

   www.galltval.se

   / Ann-Mari

   Radera
 11. Det där måste jag prova, jag använder tvålen till tovning men inte annars. Det ska det bli en ändring på. Det är ju en fet tvål, så det är väl det som är hemligheten, vanliga tvålar är för starka och uttorkande.

  SvaraRadera