måndag 20 maj 2013

Odlingen till nästa nivå


Vi kämpar tappert på med att odla i våra odlingslådor, men när självhushållningsivern blir större räcker det vi odlar långt ifrån till. Speciellt lök och morötter tar ofta slut redan i början på november. I vår tänkte vi ta upp odlingen av dessa grödor till nästa nivå. 

Min svärfar som är ex-kålodlare nämnde i förbifarten att han hade en handsåmaskin  vi fick låna. Med den brukade han så morötter, men den går att ställa in till allt möjligt som sallad, bönor, rödbetor ...  Handen på hjärtat, vi hade inte ens tänkt på att denna möjlighet fanns. Mycket på tanke på vårt begränsade odlingsutrymme.


Nu kan ju de som känner oss tycka att det här inte är något stort problem. Min pappa är nämligen bonde och åkermark finns så det räcker och blir över. Men dels känner vi ofta att vi vill klara oss själva och dels är min pappa en konventionell bonde som besprutar sina grödor. Men med ett löfte om att han skulle köra en lång omväg kring vår odlingsplätt med giftsprutan och att vi skulle få gödsla marken själv så märkte vi ut vår plätt. Tack pappa! Ganska lyxigt att få en hel åker att utgå från. 

Vi ryggade tillbaka en aning när vi öppnade burken med morotsfrön. Vilken färg! (Vilken lukt!) Morotsfröna hade vi fått av svärfar och de är köpta för yrkesodling. Alltså inköpta i stora kvantiteter. Kanske alla frön är så här? De är alltså färgade för att det skall vara lättare att hantera dem och se dem styckevis och inte som en enda klump.
Maskinen funkade finfint. Åh, vad snabbt det gick. Ja, den gick så bra så det nästan orsakade gräl. -Nu räcker det nog! -Nej, men det är ju gratis. Vi sår lite till. Och lite till. Och lite till. Vad är det med män och maskiner?Min uppgift var att gödsla. Väl på plats och ställe märkte vi att vi hade glömt något att ha gödseln i. Jenks arbetshjälm fick duga. Man tager vad man haver som Kajsa Wargh skulle ha sagt.

Resultatet är 16 rader á 15 meter långa. Prydligt och fint. Med pinnar utsatta med jämna mellanrum för att vi enkelt skall se var vi skall köra med ogräshackan. Jo, det visade sig att min svärfar även hade en sådan i garaget och då kände jag mig lite mera lättad.
-Hur många morötter har vi sått? frågade jag Jenk. -Ja, hypotetiskt sett om alla gror har vi ca 9600 morötter, svarade han. Och så kände jag att pulsen åter höjdes en smula ...
Men snabbt gick det (kanske 30 minuter) och funkar det så tror jag att det öppnar upp nya möjligheter för hur vi börjar odla. Vi har ju grävt upp en större del av baksidan på vår tomt. Den skall nu få ligga i träda och vallas in, men sen tusan ...


4 kommentarer:

 1. Har för mig att man kan krossa och pressa morot med musteriutrustni gen vi har på gång. Och om det är så att det går så kan ni ju komma över med en kubik eller två och pressa juice åt er sen :)
  Grannen

  SvaraRadera
 2. Om ni har så att det blir över köper jag gärna ett stort lass morötter av er vid skörden. Tror mig ha utrymme för uppbevaring i vinter.

  SvaraRadera
 3. Hur blir det med era morötter! Glömde säga idag då vi möttes, men om det blir över så är jag på riktigt intresserad av att köpa en större kvantitet!

  SvaraRadera