måndag 13 maj 2013

Utmaningen avklarad

 För en vecka sedan utmanade Lill-Hasta trädgård mig att delta i Humleupproret. I korthet går det ut på att humlor (och andra pollinerande insekter) försvinner med oroande fart. Einstein lär ha sagt att om bina försvinner från jorden, dör människan ut fyra år efter. Och det är många av oss som inte inser vilken betydelse bina, humlorna, getingarna och andra pollinerande insekter har för vår miljö. En av orsakerna till att de dör ut är en ökad användning av kemikalier och ökade föroreningar, men en annan bidragande orsak är att deras naturliga boendemiljö försvinner. Detta är läget speciellt för humlor som kan behöva lite hjälp på traven, därav humleupproret -att skapa humlebon.

Det här kan man göra på flera sätt. Vi valde att bygga humleholkar enligt en artikel i en tidning från världsnaturfonden. Hålet i humleholken är 12 mm och biten som hållet sitter i är 12,5 x 15 cm. Holken skall helst fyllas med gammalt gräs, gammal mossa och annat bomaterial från ett gammalt mus- eller sorkbo. (När en del humlearter häckar vilt är det just till gamla sorkbon som de söker sig.)

Eftersom vi inte har några sorkar hos oss (peppar, peppar) och inte visste var ett mössbo stod att finna, fyllde vi vår holk med material från en fågelholk och håller tummarna för att även det funkar. Kring det byggde vi en liten holk. Kom ihåg att hålet skall sitta nertill och inte upptill som på en fågelholk. Holken hängde vi upp på ca 80 cm höjd från marken.

Det finns även andra sätt att bygga boendemiljöer för humlorna på, t.ex. med gamla lerkrukor som du gräver ner i marken. Se till exempel här.

Nu låter jag stafettpinnen gå vidare till bloggarna Signes hus, Lundagård och På Päråuls, men är naturligtvis glad för alla er som känner att ni vill göra något för att hjälpa dessa ulliga, bulliga små insekter.

8 kommentarer:

  1. Finfint! När vi får lite tid ska vi också försöka bygga ett humlebo. A har precis byggt ett litet skjul på tomten. Kanske på baksidan av det :-)
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är också vårt trädgårdsskjul, vilket kanske syns. Tack för utmaningen och sparken i baken! Kramelikram!

      Radera
  2. Spännande! Vi hittade en vimsig humla i vår trädgård igår. Kanske vi har några gamla sorkbon på grannens skogstomt... Jag vill ocskå hjälpa vara med och hjälpa humlorna. Det kanske ger bättre frukt/grönsaksskörd om det finns flera surrande insekter i grannskapet, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det absolut. Har man ett bisamhälle på gården kan man både räkna med 30 % större skörd och frukter och bär som är större till storleken. Hos oss har vi sett klar skillnad.

      Radera
  3. Vi antar utmaningen. Bra initiativ!

    SvaraRadera
  4. Heja, heja! Ett humlebo borde vi också bygga!

    /Hanna

    SvaraRadera
  5. Jag läste att man kan fråga efter gammalt använt strö från möss på djuraffärer och lägga i sin upp och nedvända kruka. Då kommer humlorna att trivas ännu bättre. Hann inte med humlebon i våras, men jag har mycket sork på tomten och många humlor, så jag hoppas att humlorna hittade gamla sorkbon även i vår.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.