tisdag 10 september 2013

Bra rutet!

Ok! Jag erkänner! Det finns vissa saker som jag sällan väljer eko av när jag står där i butikshyllan. De blir färre, men de finns. T.ex. vispgrädde, grynost och avocado är tre produkter som jag ofta väljer "non-eko" av. Eko- vispgrädden för att jag tycker att den är så dyr, eko-grynosten för att vi inte varit helt nöjda med produkten och eko-avocadon eftersom den oftast är så hård. Och varje gång går jag lite skamset därifrån. För jag vet ju att jag alltid borde välja ekologiska produkter när de finns. Och att de blir billigare ju fler vi är som köper. (Fast som ekonom får jag inte alltid det där med lägre pris att gå ihop må jag tillägga, men det är en annan femma).

Så läste jag Fröken Ekorekos text (återanvänd från Naturskyddsföreningen om jag förstod rätt) och började skämmas ännu mera. Men gräddfilen i min korg, den är tusan alltid ekologisk. Hepp!

Bra skrivet!

12 kommentarer:

 1. Jag känner igen känslan! Som fattig-företagare-i-startfasen måste jag välja vilka varor jag ska köpa ekologiska av ekonomiska skäl. Det jag alltid köper ekologiskt är bananer, mjölk, ägg och mjöl, resten varierar. Bananer för att de lär vara en av de mest besprutade grödorna på jorden. Mjölk för att jag en gång besökte en ekologisk mjölkgård och blev så glad över att kalvarna fick gå med (m)ammor. Ägg för att inget av de andra alternativen överhuvudtaget är acceptabla (just nu får jag ägg från mammas hönor, det är ju de bästa äggen), och slutligen mjöl eftersom prisskillnaden ändå är så liten. Ibland får man bara nöja sig med att köpa ekologiskt enligt budget, eller som i dina exempel, smak. Huvudsaken är i alla fall man på det stora hela är nöjd med sitt sätt att konsumera.

  Trevlig blogg du har, förresten! Jag snubblade in på den efter att ha lyssnat på ett gammalt avsnitt av Familjeliv på arenan, och blev nyfiken på er. Jag har själv vuxit upp på landet och ätit kött "som vi har jagat själv" (dvs. jagat ut ur grannens grönsaksland tillbaka in i hagen...), men bor nu i stan i väntan på att kunna flytta ut på landet igen.

  Jag ska med nöje titta genom resten av bloggen! Tack för ordet,
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittade hit Karin. Hoppas du skall trivas här.

   Radera
 2. Oj, jag läser vidare och ser att det är du som har skrivit Kvinnor och Kakor vid Kyro älv! Den fick jag till födelsedagen för ett par år sedan, och den är så myyysig att man blir alldeles varm i magen. Det har du säkert hört förr, men inte av mig! :)

  SvaraRadera
 3. Mmm, känner igen känslan av det dåliga samvetet när jag inte väljer eko-mat. Jag brukar tänka att om varan kommer från djur så är det extra viktigt med ekologiskt eftersom en levande varelse har haft det bättre då. När det gäller tex mandelmassa och lasagneplattor som är minst 100% dyrare, då känner jag att min gräns är nådd, där blir plötsligt billigare ett viktigt ord för mig.
  Lustigt, jag läste det här inlägget alldeles efter att jag läst om våra köpvanor av eko-mat i Naturskyddsföreningens tidning. Vi är nog många som har det här dilemmat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Djuren är väl värda att tänka på och jag tycker du skriver det så bra. Så skall jag också tänka. Tänker det ganska långt redan nu, men kanske inte ända ut när det gäller t.ex. grädde, ost och dyl.

   Radera
 4. fast det där att det blir billigare ju fler som köper..det stämmer inte.

  jag har precis gnällt om de svenska äpplena för 30kr/kg i SÄSONG! och menar att de är i SÄSONG och ska då kosta 9,90kr/kg,det finns ju massor! men se handlarna,de är fula,de tar ut sina marginaler där serru...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var just det jag menade. Som företagare har jag svårt att tänka sig att man skulle sänka priset på något som går åt. Och det är inte fult i sig. Det är företagsekonomiskt tänkande.

   Radera
 5. Hej!

  Idag köper jag så gott som allt vi äter ekologiskt. Det är vår familjs bidrag till medmänniskan, producenterna,och så till vår värld.Jag,vi, har prioriterat bort mycket annat i vårt liv men sätter våra pengar på "ren" mat.Jag tänker som så, man kan bara förändra sig själv. Den här livsstilen har vi haft många år och utbudet på ekomarknaden har växt enormt de senaste åren, roligt!
  Mina vuxna barn verkar fortsätta på den här linjen också och det är jag förstås glad över.Inom familjen har vi fått bukt med en svår allergi sen vi gick över till ekomat.Immunförsvaret skall ju byggas upp med ett bra näringsintag.Klart att maten är dyrare men jag är villig att göra en insats på den egna hälsan och för vår jord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad jag tyckte om att du lyfte fram medmänniskan. De flesta av oss vill ju vara en god medmänniska och det här får åtmistone mig att få en till dimension till ekologiskt.

   Radera
 6. Hej! Jag tycker inte att man ska vara alltför hård mot sig själv. Man får göra så gott man kan och inte ha alltför dåligt samvete när man "syndar". Men jag kanske bara försvarar mina egna ibland dåliga val...

  Ha det gott!

  /Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det mår man ju inte bra av att ständigt ha ett dåligt samvete. Men ibland måste man nog piska sig lite. Åtminstone mig.

   Radera