tisdag 22 oktober 2013

Besprutade bananer

Jag läste idag om att ekologiska produkter lider av ett enormt informationsbehov. Det gäller helt enkelt att få människor att fatta vitsen med att äta ekologiskt. Jag läste även om en ICA-handlare i Nyköping som i sin affär satte upp en skylt med texten "besprutade bananer" vid de konventionellt odlade bananerna. Behöver jag säga att försäljningen av ekologiska bananer ökade markant. Genialiskt! Ibland behöver det inte vara  krångligare än så.

10 kommentarer:

 1. ...håller med om att man ska handla ekologiskt...men just bananer har väl "tappat" allt eko i dom långa transporterna hit från syd/mellan Amerika?...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst är det ju att inte köpa bananer alls, men vill man köpa bananer är ju ekologiskt bäst. Transporteras gör de ju oberoende.

   Radera
 2. Just bananer är en av de viktigaste varorna att handla eko, eftersom de konventionella är så hårt besprutade, och en undersökning nyligen visade att många gifter finns även innanför skalet! För att inte tala om vad bananarbetarna får utstå...

  SvaraRadera
 3. Tror att det ligger lite i ropet nu. Min Konsumbutik har under oktober månad bestämt att bara köpa in eko bananer. Nu finns det eko och eko+fairtrade bananer= Ett litet steg i just rätt riktning. Alltid något. PiaFia

  SvaraRadera
 4. Jag tycker som "Anonym" att bananer är bland de viktigaste när man väger mellan eko eller konventionellt odlade produkter, speciellt med tanke på förhållandena på bananodlingarna. Det är hemskt hur arbetarna fått lida i alla tider p.g.a. gifterna som används.

  SvaraRadera
 5. Jag halkade in här av en slump.

  Sedan de dagen läser jag alla dina inlägg och alla de du skrivit. Dina kloka värderingar och tankar som du med öppet hjärta delger oss läsare har fått mig att omvärdera mitt liv, mina åsikter.
  Tidigare satt jag fast i en stressig vardag, slit och släng och kände att karriären var oerhört viktig. Det höll till hösten 2012 då jag föll ihop under ett stressigt kvällsmöte på jobbet. Batteriet var slut, jag var slut!
  Under det kommande 1,5 åren var jag hemma, sjukskriven med en fullständig utbrändhet och utmattningsdepression. Jag åt inte, jag sov inte och jag låg på soffan dygnet runt och stirrade i taket. En dag tog min man fram en blog på iPaden och räckte mig och sa läs! Det var din blog! Jag läste och läste och sakta sjönk det in i mig att jag prioriterat helt fel, det var min familj, vår hund och vårt hem som var viktigast, inte karriären. Dagen efter reste jag mig ur soffan och satt med vid matbordet under middagen.
  Tyvärr gick jag tillbaka till mitt stressiga jobb när jag var bra igen med resultatet att jag nu stressat sönder mig igen. Den här gången gör jag inte det misstaget! När sjukskrivningsperioden är slut säger jag upp mig. Jag ska leva ut min passion. Måla skriva och väcka min blog ur sin dvala. Baka bröd och leka med våra barn. Leva som min kropp är ämnad att leva och styras av mitt hjärta.

  Stort tack för att du fanns där, om än helt omedveten om det, mitt under min svåra tid!
  Kramar från Veronica i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina, fina Veronica.

   Vad glad jag blir! Många gånger tänker jag hur omedvetna vi sist och slutligen är om hur vi på gott och ont påverkar världen runtomkring oss med våra tankar och våra handlingar. Jag är så glad att jag kunde finnas där för dig. Glad ända in i själen.

   Lycka till med alla dina nya projekt. Vilket spännande liv du kommer att få! Heja, heja! Och vad roligt det är att veta att du sitter och läser min blogg medan du skapar ditt roliga liv. Tusen tack för att du berättade. Kram till dig (och till din kloka man, ha ha).

   Radera
 6. Hej!

  Jag såg ett TV program här under sommaren. Det handlade om en forskare i USA som forskade i cancerogena ämnen. Där kom det fram att forskarlaget kartlagt 26 olika kemikalier i konventionellt odlade bananer. Eko bananer gäller för min del och så tycker jag man borde tänka på de stackars människorna som producerar dem. Ge dem en giftfri arbetsmiljö! Jag har en bekant som jobbat i Afrika i olika perioder. Hon hade kommit i kontakt med människor som arbetade på de stora teplantagerna. Hennes önskan var att vi skulle köpa rättvisemärkt te så arbetarna skulle få bättre betalt och bättre arbetsvillkor. Tyvärr visste många i publiken inte vad en rättvisemärkt produkt är. Efter kvällens diskussion visste alla det, positivt. Jag försöker också tänka på hur odlarna/arbetarna kan få "drägligare" arbetsförhållanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är intresserad av ekologi och hållbarhet är det så lätt att man tänker att alla känner så här eller har samma kunskap som en själv, men så är det ju inte alltid.

   Radera