tisdag 11 mars 2014

Förvaring

Någon frågade mig i en kommentar för en tid sedan om hur vi förvarar våra grönsaker. Vi torkar,  vi fryser in, vi lägger på burk och så proppar vi in det i vår jordkällare.

Vår jordkällare är platsbyggd och fanns på plats när vi köpte huset. Den är byggd av lecablock. Fördelen med denna källare är att den håller temperaturen bra, nackdelen med lecablock är att de suger åt sig en del fukt, vilket gör att den är en aning torr.


I samband med vår ENORMA morotsskörd i höstas funderade jag ju till kring hur vi kunde förvara morötterna på bästa vis. Det visade sig att förvaring i odlingssäckar har funkat bäst för oss. Det är specialsäckar med små lufthål. Morötterna håller sig hårda och möglar inte. Det är väl att ta i att påstå att de dryper av saft, men å andra sidan är det de lite "torrare" morotssorterna som lagras bäst.

Med den här farten kommer vi att ha morötter fram till midsommar. 

Vi förvarar även morötter direkt i en trälåda utan sand. Det funkar även bra. Även dessa morötter är hårda, men av någon konstig anledning tycker vi ändå att morötterna i säck känns fräschare. 

Vår potatis ser även ut att räcka bra. Det är ju en utmaning att förvara potatis och morötter tillsammans. Potatisen vill ha några grader varmare temperatur än morötterna. Hos oss funkar det dock bra. 

Saltgurk på burk

I år testade jag för första gången att förvara äppelmos i jordkällaren. Tidigare har jag frusit in det. Det ser ut att funka finfint. 

Likadant med vår rödvinbärssaft. Den har jag tidigare haft i frysen, men det tänker jag sluta med nu. Det är ju så mycket enklare att hämta ur källaren än att tina frusen saft. Det sparar ju även mycket energi att förvara sin saft på detta sätt.

För att inte tala om den äppelmust som ännu finns kvar i vår jordkällare. Den är så god så jag nästan dör. Ibland är jag tvungen bara att hämta en flaska för att jag blir så sugen. Tusen gånger godare än affärens must.



Har du ingen jordkällare är ett annat alternativ att bygga en stuka. Exempel på hur du då gör kan du läsa här. Den här texten hittade jag även på ett forum för trädgårdsvänner. Det låter ju väldigt smart.

 En odlarvän till mig har grävt ner en sån där stor soptunna i grön plast som hon hade hittat. Har för mig hon klippte till den lite upptill. I botten har hon också ett finmaskigt nät, runt om upptill har hon satt lecablock och sen gjort ett lock med handtag. Den verkar funka bra.

11 kommentarer:

  1. Du gör så himla intressanta inlägg! Längtar redan till nästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! När man läser sådant här kliar det i fingrarna att skriva nästa inlägg.

      Radera
  2. Urtjusigt. Vilken fin ordning ni har på allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det var det roligaste jag har läst på länge. Du skulle bara veta ...

      Radera
  3. Hur får du must, saft och sylt att hålla? Socker och konserveringsmedel? Vill helst inte använda något av det och då blir det frysen. Men du kanske har andra tips?
    Med vänlig hälsning, Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller sylt kokar vi vakuum i burkarna. Hur detta görs kan du läsa om när du trycker på 'lägger på burk' i inlägget. I fallet äppelmos, värmer vi upp moset, värmer upp burkarna, lägger moset på burk, sluter locket, sätter dem i kokande vatten och kokar en stund tills luften pyst ur burkarna. Ungefär så : )

      Saft och must på detta sätt, varm saft/must i varma flaskor. Ända upp till kanten. På med en gummikork som sugs in och skapar lufttätt.

      Både saft och äppelmos innehåller socker. Helt enkelt för att vi vill ha det sötare, men musten är utan socker. Konserveringsmedel använder vi aldrig.

      Men egentligen borde man inte behöva använda socker när man har det lufttätt. Tror jag åtminstone. Det går ju att testa med någon flaska eller burk.

      Radera
  4. Vad intressant. Vi ska storodla för första gången i år, så förvaring behövs!

    SvaraRadera
  5. Lämna bort sockret - människan ska inte äta socker, inte alls :-(
    Vad har ni för golv i källaren, har ni jordgolv ? Har man det brukar det vara lagom fuktigt. Och så ska ventilen ut vara minst 110mm i diameter, och likadan bör finnas i dörrarna, lågt ner ;-) Och ventilen ut skall man inte alls behöva stänga till vintern, däremot nog ventilerna i dörrarna (antar att källaren har dubbla dörrar) ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men när det är så gott : )

      Jo, vi har allt rätt ... jordgolv, ventiler långt ner och dubbla dörrar. Och källaren funkar helt bra, men den har inte den "obligatoriska" droppen i taket

      Radera
  6. Hej! Vart köpte ni säckarna för morötterna?
    Med vänlig hälsning Sofia

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.