Jag sådde mina kålrötter i förrgår. Det kan te sig lite sent, men jag har ett experiment på gång. I en av mina biblar 'boken Runeåbergs fröer' läste jag i våras följande:
Om risken för kålflugeangrepp är stor, vänta med sådden till senare hälften av juni. Då har flugan oftast svärmat av sig en hel del och redan gjort sin största skada.
Därav den sena sådden. Istället har jag sått den tidiga majrovan och den växer så det knakar. Tänkte som så att den i år får ersätta kålroten under sommaren och den tidiga hösten medan kålroten främst odlas till lagring. Vi får se hur det går.
Någonstans läste jag även att det vanligaste felet odlare gör när det gäller kålrötter är att de väntar för länge med att gallra. Rötterna måste gallras direkt som plantan fått ett par riktiga bladpar. Om man inte gallrar börjar roten växa på höjden och det är snudd på omöjligt att sedan få den att förstå att det är rund den skall bli.
Men. Hur gallrar en rötterna? Eller betyder det att en måste gallra plantorna för att rötterna ska få plats och inte börja växa på höjden? För det ger ju mer mening. Annars fattar jag ingenting...
SvaraRaderaDu gallrar ju på samma sätt som du gallrar morötter, alltså att hela plantan, med rot och allt kommer med. Det som förvillade lite är säkert min klumpiga användning av ordet 'rötter', eftersom man om 'kålrötter' kan använda det på ett lite annat sätt än annars. Förlåt!
RaderaBy the way, om man tycker det är svårt att dra upp plantorna utan att störa rötterna som finns kvar kan man klippa av dem med en sax. Då slutar de växa och skrumpnar ihop och försvinner om en tid. Hepp!