tisdag 23 september 2014

GRATIS!

I sommar har vi haft sådant flyt gällande saker som vi fått gratis. Här ser du några av dem. Det började med det nya uthuset som vi fick gratis bara vi plockade ner det.

Nu är det klart och utan att skryta ser det faktiskt ut som om det alltid skulle ha stått på vår gård. Uthuset inrymmer våra bigrejer och på dörrarna sitter som sig bör två emaljskyltar med ordet 'Bi'. Dem hittade jag i Ajas fenomenala affär Lundagård. 

Taket till uthuset hittade vi även gratis på nätet. Det var till och med färdigt nerplockat och det var bara att hämta hem 20 km ifrån oss. Perfekt! Takteglet räckte även till vår bastu och till ett tredje litet uthus. 

Precis när vi stod och funderade på vad vi skulle ha för golv i det nya uthuset ringde man och frågade om vi ville ha ett utrivet plankgolv från ett renoveringsobjekt 2 km ifrån oss. Klart vi ville.

Det som dessutom är lite kul med golvet är att det är ett ursprungligt dansgolv från en ungdomsförening. Tänk vad många klackar som har slagits i taket på det här golvet. Och vad många som har dansat med sin käraste. 

När vi hämtade hem takteglet fanns det en gammalt halvt ihopfallet uthus bredvid högen med taktegel. Det såg inte så mycket ut för eftervärlden, men som vanligt såg Jenk potentialen i huset. -Det har jättevackra laxknutar och det är rätt ovanligt, försökte han övertala mig med.

Jenk frågade ägaren vad de skulle göra med uthuset och eftersom de hade tänkt elda upp det på plats och ställe hade de inget emot att vi tog vara på det. Gratis.

Så nu ligger det på vår tomt och väntar på att vi skall hitta de rätta knutstenarna så att vi kan bygga upp det igen. 
Något som jag ännu inte har hunnit skriva om är vårt nya växthusprojekt. Med gratis, vackra, vågade,  ryska fönsterglas och färdiga aluminiumprofiler som vi målat i vackraste rött. Från ett annat ställe fick vi även gratis växthusprofiler i stål, men de var tyvärr för rostiga för att kunna användas. Därför fick det bli en träkonstruktion istället. 

Något som nästan var gratis var metervis med gamla hängrännor. Eftersom vi försöker vattna våra odlingar med enbart regnvatten så behöver vi kunna samla upp regnvatten från alla våra tak. Men nya hängrännor är så fula och skitdyra. För att passa in i vår miljö ville vi gärna ha kantiga hängrännor och de här har funnits på några minkhus 100 km ifrån oss. De ser inte så mycket ut för världen just nu, men kan enkelt formas om och kapas efter våra behov. De räcker till hängrännor på alla våra uthus.

Vårt bästa fyndställe är utan vidare Findit. Det kollas genom varje kväll här i huset och är det något vi behöver så räcker det ofta med att vi sätter in en annons och vips är det någon som vill bli av med just det. Sedan är det ju även tacksamt att det finns människor som känner till våra intressen och vår stil och gärna hör av sig när det är något de vill bli av med. Det är ju inget skrot vi tar emot (enligt oss i alla fall), men ibland kanske man vill göra sig av med något som man vill att någon annan skall kunna ha glädje av, ta hand om och bevara och då tycker jag man skall ge bort det till någon som förstår dess värde.

Gratis, det är grejer det. 

16 kommentarer:

 1. Det är ju fantastiskt härligt när grejerna kan komma till nytta! Men ni ska verkligen ha en eloge för hur ni ser möjligheter och har kunskap och förmåga att ta hand om fynden!
  Dessutom att du skriver och berättar om detta. Det är mycket inspirerande!
  TACK!!! /Anna F

  SvaraRadera
 2. Vilket flyt ni har!!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Vilket flyt men även vilken ork! Att orka ta tillvara på allt det gamla och fina, och se potentialen i det hela! Läckert!
  /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst tar det mycket tid, men i de flesta fall är det ju ett intresse. I och för sig blir det nog för mycket för oss ibland också. Men det som då är bra är ju att det ofta går att ta paus och strunta i det någon månad eller två. Det är ju sällan bråttom.

   Radera
 4. Svar
  1. Så länge det inte handlar om arbete man skall kunna leva på

   Radera
 5. Fantastiskt mycket gratis, bra grejer dessutom!
  Nu har jag läst många inlägg bakåt och som sagt, jag fick massor jag kunde kommentera men jag hinner inte med en novell så kort och gott: din blogg är så bra, den har ett sådant naturligt flyt och tänk, den är också alldeles gratis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte inte på det! Hihi, jag fyndar genom att ligga här och följa din blogg medan regnet vräker ner utanför. Dessutom får jag tips och ide'er som jag kommer att dra nytta av. TACK!!! /Anna F

   Radera
  2. Ja denna blogg kommer att vara gratis. Gratis läsning för er och gratis terapi för mig : )

   Radera
 6. Ja gratis är godast! (men det är inte utan att även det kräver lite extra, både i form av tålamod att vänta tills rätt saker dyker upp, och i arbete sedan. Att plocka ner en stuga är jobbigare än att åka till brädgården. Dessutom måste man vara lite om sig och kring sig för att finns gratisgrejer, och det verkar vara en av era många talanger!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske det. Det har jag inte tänkt på.

   Radera
 7. ja tänk sån tur att de fick ett nytt liv, istället för att ruttna bort eller lagas till flis!! (tjaa...kanske inte hängrännorna då...) Fint blev det också, speciellt de nya dörrarna med den gamla väggen. Snyggt! :)
  Ida

  SvaraRadera