torsdag 11 september 2014

Pastörisera must/saft

Visst är det enkelt att frysa saft eller must, men det tar en hel del utrymme i frysen samtidigt som frysen kräver el året om. Dessutom är musten i vårt fall nästan alltid frusen när vi blir sugna på must. Vi har i flera års tid istället värmt upp vår saft och must, satt den på glasflaskor och förvarat den i jordkällare (eller annan sval plats).

Då gör vi så här:
1. Vi radar ugnen full med glasflaskor och låter dem vara där i 15 minuter på 150 grader. Låt dem stå i ugnsvärmen ända tills de används.
2. Vi värmer upp musten/saften till 80 grader.
3. Sedan häller vi den varma musten på de varma flaskorna. Först blir det lite skum i flaskhalsen. Då väntar vi en stund. Sedan häller vi mer must i flaskorna så att musten i flaskhalsen är klar. Det kommer alltså att rinna över lite must, men det är viktigt att det kommer must ända upp till kanten.
4. Sedan sätter vi på en röd gummikork. Det som nu händer är att när flaskan kallnar "sugs" korken in i mitten och det bildas vacuum i flaskan och den står sig bra i svalt. Som ni ser på bilden har musten varit ända upp till flaskhalsens kant, en nu när den svalnat har den sjunkit och mellanrummet är vacuum.
5. Torka av flaskorna. Annars möglar den överrunna saften. Inte farligt, men inte så fräscht heller.

De röda gummikorkarna är guld värda. Hittar du sådana på loppis är det bara att slå till, men kontrollera dem noga först. Är de alldeles för gamla eller förvaras för varmt blir de hårda och murkna. Då funkar de inte längre. De finns i olika storlekar. Förvarar du saften eller musten i vinflaskor är nästan de största bäst.

Gummikorkarna steriliserar vi genom att koka upp dem i vatten.

Att förvara sylt eller äppelmos i glasburk funkar nästan på samma sätt. Mer om detta kan du läsa här.

14 kommentarer:

  1. Superbra idé. Det är också alltid lika hos oss - musten är fryst när man vill ha den och det är fullt med flaskor i hela frysen. Jag antar att gummikorkarna går att köpa ny också? Men var i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone här i Finland finns de på varuhusens (t.ex. Prismas) köksavdelning med resten av saftningsbestyren.

      Radera
    2. Hejsan!! I Sverige säljer Husmodern gummihättor i två storlekar :)

      Radera
  2. Jag har provat att hälla saft på flaskor efter jag filtrerat det men fick ganska mycket skum i halsen och det kändes inte som jag blev av med det. Vad för typ av filter använder du dig av? Försvinner skummet alltid om man bara fortsätter fylla på med mer saft?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi filtrerar inte alls. Om du ser noga på bilden ser du att den liten del av skummet är kvar. Det brukar för oss funka fint i alla fall. Men vi försöker alltid få bort det mesta genom att sakta hälla på saft tills skummet är minimalt.

      Det du skall tänka på är att även skumma din sylt eller saft när du kokat/värmt upp den.

      Radera
  3. Tack för bra instruktion!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset. Det där har jag tänkt testa, nu slipper jag leta efter det :).

    SvaraRadera
  5. Tusen tack för tipset! Hur gör ni er äppelmust/saft? Är den koncentrat eller direkt drickbart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Direkt drickbar. Hur gör man koncentrat? Antar att man reducerar det genom kokning, eller? Känns som att det försvinner en hel del nyttigheter på vägen. Men det kanske det i och för sig redan har gjort när vi värmt upp det till 80 grader.

      Radera
  6. Hej! Hur krossar ni äpplen före ni pressar dem? Investerade i fjol i en mindre handdriven fruktpress men har inte kommit på nåt bra sätt att krossa/mosa äpplen före man pressar dem. Har du nåt bra tips? Tack för många intressanta tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De första åren krossade vi för hand, d.v.s. vi hade en stor hink som vi slängde ner några äppel i taget i och stötte sönder med en lång påk som vi hade spikat en liten träbit på ändan av. Det tog minsann på krafterna!

      Vår granne har en äppelkross som vi brukar låna i utbyte mot ett lingonämbare. Sedan funkar det ju även med en del kompostkvarnar, men de måste snurra i sidled och inte upp och ner har jag för mig. Söker du på youtube finns det även en del videor om hur man bygger sin egen.

      Radera
    2. Vi delar äpplena i hal or eller kvartar. Då greppar tänderna i krosskvarnen lättare. Och man se om det är dåliga äpplen. Tar inte så lång tid som man kan tro.

      Radera
  7. Hej! Tack för instruktion men 150 grader för flaskorna fungerar inte! I alla fall inte för mig. Tre stycken sprack innan jag hann reagera.

    SvaraRadera
  8. jag kör äpplena i råsaftcentefug och får fram helt klar råsaft genom att skumma av och ta bort bottensatsen

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.