fredag 12 december 2014

Björktjära och balsamterpentin

För några dagar sedan fick jag syn på grannen Christine ute i hennes nyplanterade äppelträdgård. Hon höll på att spraya jorden kring äppelträden med björktjära. Det lär nämligen hålla sorkar, möss, rådjur och andra besvärligheter på avstånd. De tål helt enkelt inte lukten. Det hade jag inte hört tidigare, men när jag surfade runt på trädgårdssidor insåg jag att bland trädgårdsvänner var det här med björktjära hot stuff.

Där på min virtuella våg fick jag även lära mig något annat som jag tyckte lät väldigt intressant. Det var nämligen en dam som av en slump hade kommit fram till att möss inte tycker om lukten av balsamterpentin. Sedan dess hade hon i utrymmen där det tidigare varit problem med möss ställt in några små glasburkar med en skvätt balsamterpentin på botten. Mössen var väck!

Det där tycker jag vi skall prova på!

Ps. Tror ni att jag plötsligt har lärt mig att fotografera energi?

OBS! Läs även kommentarerna

11 kommentarer:

 1. Snälla! Balsamtärpäntin ( = pinentärpäntin) är ett lösningsmedel och biprodukt från sellulosaindustrin. Det är iftigt att anda och skadligt för hälsan. Trots ordet balsam. Det är lika skadligt för hälsan som mineraltärpäntin, som är destillerad från bensin. Det finns förresten också luktfri tärpäntin på marknaden som den också är lika giftigt trots den inte luktar lika illa. Man kan säga att den kan vara ännu skadligare för då kan man lättare anda in gaser av den då den inte luktar. Möss är med andra ord inte alls så dumma djur om de inte gillar tärpäntinlukt. Det kan man frågesätta människan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mari för att du gjorde oss klokare! I diskussionsforumet jag läste funderade man att det var en ofarlig naturprodukt, men jag vet att du kan din sak. Ingen balsamterpentin alltså kära vänner, men nog björktjära.

   Radera
 2. Vet du varifrån man kan köpa björktjära? (jo, jag är lat att googla) Jag har nog en grotthun i hushållet som älskar att jaga sorkar, men hon älskar också att äta kattskit. I vårt fall råkar både sorkproblemområde och grannens katters utedass ha sammakoordinater. Månne björktjära funkar mot katter också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min granne hade köpt den direkt från Blomqvist plantskola, men säkert finns den både lite här och där.

   Radera
 3. Jag använder balsamterpentin, linolja och trätjära (1:1:1) för att rötbehandla mina nya odlingslådor, som är gjorda av färskt virke. Tydligen ett gammalt och beprövat "knep" innan annan impregneringsvätska uppfanns.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju också som ett bra knep

   Radera
  2. Jo, det är ett bra gammalt knep faktiskt och heter inte mindre än roslags mahogny.

   Radera
 4. Men påverkar inte de giftiga ämnena jorden och det som odlas i lådorna?

  SvaraRadera
 5. Är du i behov av ett lån? Vill du starta ett företag? Du behöver
  ett lån för att betala dina räkningar? Då det bästa valet. Är att kontakta oss
  via e-post: pmlh927@gmail.com. Kontakta oss idag och du kommer att vara
  glad att du gjorde. Tack.

  SvaraRadera
 6. Hallå
  Jag är fru Jenna Mooner. Jag är här för att rekommendera insatser för Mr Isaac Robinson, C.E.O av förtroendelånet FIRM.LINK. För några månader sedan jag var i behov av en konsolidering lån av 15,000.00usd, så snart som jag kom i kontakt med detta lån företag, efter all nödvändig dokument gjordes jag fick en varning från min bank (första Guaranty Bank) att en fond var överförs till mitt bankkonto, vill jag alla på denna webbplats för att kontakta Mr Isaac nu via e-post trustloanfirm.link071@gmail.com om att få ett lån eftersom jag fick mitt lån från dem och jag är säker på att de kan hjälpa dig också, jag är mycket lycklig nu, kontakta dem nu, tack min bästa älskade.
  Mrs Jenna Mooner

  SvaraRadera
 7. Ansöka om kredit

  Behöver du lån till företag, personliga lån, bil lån, jordbrukslån eller projektfinansiering? Det är goda nyheter för you.Apply för ett lån i dag. Vi erbjuder dig det bästa erbjudandet. Prioritet är vår lycka. Vi lånar ut till olika delar av världen. Asien, Australien / Oceanien, Europa, Nordamerika, Sydamerika och Afrika, Antarktis. För mer information om att få ett lån, kontakta vår representant. Kontakta följande e-postadress.

  För någon hjälp eller relaterad fråga Kontakt
  Donaldshawloanfirm@gmail.com
  För din lån för att använda dessa uppgifter
  Telefon: +4447045777757
  E-post: Donaldshawloanfirm@yahoo.com

  SvaraRadera