onsdag 28 januari 2015

Synderier med sheasmör

Kanske någon av er har provat på mitt recept på shampootvål? Då kanske ni märkte att jag hade lämnat bort en ingrediens ur ursprungsreceptet som jag hade länkat till. Nämligen sheasmöret. Anledningen var att jag inte hade tillgång till det när det begav sig och på äkta hushållningsvis provar man ändå och bra tyckte jag att det blev utan.

Men de som är inne på det här med tvål påpekade så snällt att så kan man inte göra. Ja, inte vet jag. Nu har jag i alla fall satt till sheasmöret i receptet så du kan ju även göra det om du brukar följa mitt recept. Annars kan fortsätta med ditt liv i vanlig ordning. Biktstolen lämnad för denna gång.

5 kommentarer:

 1. Det här tråkiga fenomenet verkar uppstå lite varstans i de större bloggarna och jag har svårt att förstå varför. Tråkiga attityder och elaka kommentarer haglar för småsaker.
  Jag gillar iallafall din blogg och tycker den är inspirerande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var en mycket vänlig kommentar och jag blev glad att någon som är bättre på att göra tvål än jag tog sig tid att lära mig att det inte är så enkelt att bara lämna bort en ingrediens så där.

   Överlag tycker jag att jag har varit väldigt förskonad från elaka kommentarer och istället får massor av pepp och glädje. Tack!

   Radera
 2. Men om det nu blev bra utan så gick det väl bra? Jag förstår inte.... så har jag i och för sig aldrig gjort tvål heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har att göra med att om man tar bort något fett/olja så blir förhållandet mellan olja och lut lätt felaktig, vilket i sin tur kan resultera i att det blir för mycket lut i tvålen, något som inte är hälsosamt. Men man kan lära sig hur sådan tvål ser ut och som jag nämnde var min tvål okej. Men jag vill ju inte ha recept som kan vara hälsovådliga på min blogg så därför ändrade jag i receptet för att vara på säkra sidan :-)

   Radera
 3. Om jag byter ut en ingrediens i tvålrecepten så brukar jag alltid köra receptet genom en soap calculator! en sån som är enkel att använda är t ex den här: http://naturalsoapboutique.com/soapcalculator/

  Annars går det ju bra att mixa tvål som man vill det, men då lönar det sig att kolla ph-värdet efteråt så man inte får en frätande blandning som är skadlig. Ph-strips finns att köpa i olika butiker som säljer tvålgrejor, eller så kanske du får tag på nån ph-lösning nånstans ifrån? jag har en liten burk med pipett till som jag kan testa min tvål med.

  Jag tycker själv det inte är lönt att göra en hel sats tvål på högt bara för att sen måsta slänga bort den pga att den blev frätande, så därför brukar jag alltid vara noga med att kolla ingredienserna i en soap calculator! något som jag inte riktigt fattade dom första gångerna jag gjorde tvål, så det blev soptunnan med dom... Dom flesta recept är överfettade, dvs har mera fett med flit så att det inte är minsta risk att man får en tvål som är frätande, men har man ett recept som inte är det så blir tvålen definitivt frätande om man lämnar bort en del av fettet. Det var antagligen det som var anledningen att din tvål ändå blev bra, att det var ett recept med extra mycket fett! Annars kan man bra byta ut sheasmör mot t ex kakaosmör eller mangosmör - dom är också alldeles gudomliga!

  SvaraRadera