söndag 1 februari 2015

Tankeställare om antibiotika

Du har säkert hört om skräckscenariot att de flesta av våra bakterier skulle bli antibiotikaresistenta. Då skrattar vi inte längre antar jag. Och de flesta av oss har medvetet tänkt att vi verkligen inte borde behandla våra lindriga sjukdomar med antibiotika. (Öronvärken hos våra ungar har t.ex. alltid gått över med hjälp av vitlök.)

Det jag däremot inte har tänkt på är att två tredjedelar av all antibiotika som används på vår jord går åt till djuruppfödning. Om det skriver Karin på sin miljöblogg. Ytterligare en anledning till att minska på köttet vi äter alltså.

18 kommentarer:

  1. I Danmark är det redan så illa ställt att två av tre grisbesättningar är smittade med MRSA, en bakterie som är motståndskraftig mot många typer av penicillin. Svenska gårdar är förskonade från just det här som tur är. Än så länge.

    Förutom att man har massa sjuka djur tillkommer ytterligare problem eftersom det kan smitta vidare till människor, och det här är bara en enda bakterie.

    Antalet resistenta bakterier ökar och sprider sig i sådan takt att även WHO nu är verkligt oroade och det pratas om att om inga åtgärder sätts in finns risken att vi hamnar i en situation liknande den innan penicillinet uppfanns. En ganska skrämmande tanke...

    SvaraRadera
  2. Äter inte längre kött från butiken alls utan nästan enbart highlander-kött från Vörå. Intalar mig att det gör skillnad vilken sorts kött man äter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnad tror jag absolut att det gör. Dessutom kan vi ju ofta på så vis rösta med plånboken d.v.s. med våra pengar visa vad vi vill köpa och av vem. Plus att vi kan skippa några mellanhänder vilket ger mer pengar direkt till köttproducenten så att han blir glad och orkar ta hand om sina djur på bästa sätt.

      Radera
  3. Det var precis det där som var anledningen till att min familj minskade köttätandet till först en gång i veckan, och nuförtiden till nästan inte alls, eller i så fall ekologiskt kött. Jag har själv en hormonstörning och då är man extra känslig för hormoner och antibiotika som ges åt djuren man äter, och det är inte små mängder dom får i sig! Jag mår så mycket bättre sen jag slutade med rött kött!
    Till saken hör att vi bodde i Danmark då för runt 10 år sen när vi slutade med rött kött - det var minsann på tapeten i det landet, och en stor orsak till varför det finns så mycket ekologiska produkter i just Dk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att du i kroppen märker skillnad på vilket kött du äter. Det hade jag inte tänkt på men naturligtvis påverkar det hormonerna. Speciellt om man är känslig.

      Radera
  4. men borde det inte va så att istället för å minska på att äta kött,borde man minska på att köpa kött som inte är ekologiskt,om man ökar sina inköp hos riktiga tänkande bönder ist för att handla i köttfabriken så slipper vi denna antibiotikahantering mvh milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt Milla. Ekologiskt kött är ur många hänseenden bättre än konventionellt. Åtminstone enligt mig. Det finns ju andra åsikter också. Men för miljön är det alltid bättre att minska på köttet, men vill man inte det så är nästa steg att äta ekologiskt, närproducerat kött.

      Radera
    2. För antibiotikaanvändningens skull behöver köttet inte vara just ekologsikt. I Sverige används bara en bråkdel så mycket antibiotika till livsmedelsproducerande djur (liknande nivå i Finland). I Sverige används antibiotika aldrig i förebyggande syfte. Även ekologiska djur kan få antibiotika om de blir sjuka. Att välja svenkst (eller finskt) kött gör enorm skillnad på hur mycket antibiotika som används för att producera kött.
      Den som vill se statistik om detta kan se figur 3 på sida 28 i denna rapport:
      http://www2.jordbruksverket.se/download/18.2b94dc5814a2e549b27e7166/1418214568248/ovr299b.pdf

      Radera
  5. Här uppe hos oss kör jag varenda dag förbi strandängar som för 7 år sedan var igenslyade. Men numera går boskap och betar, både kor och får. Det innebär att helt andra djur, framför allt fåglar och insekter, får fler områden att välja på. Sly och skog har vi ju ingen brist på här uppe. Den här marken är alltså alldeles för vattensjuk för att det ska gå att odla på den, men gräs som djur kan äta klarar alldeles utmärkt att växa där. I det stora hela är jag ju inte säker på vilken miljö vi faktiskt ska ha här uppe, det kanske är bättre med skog för miljön? men helt klart är att marken nu producerar när-uppfödd människomat vilket den inte kan på något annat sätt. Så primärt ser det ut för mig som om det faktiskt är bättre även för miljön att äta det köttet än att ersätta det med grönsaker som måste odlas längre bort?Apropå antibiotika: antibiotika i djurfoder måste ju vara ett vansinnigt mycket större problem än att vi får antibiotika till en öroninflammation. Betänk sedan att i många andra länder har det varit standard att du får antibiotika för vilken förkylning som helst - tror faktiskt inte vi i Norden är i närheten av mest skyldiga till resistens... bara som parentes, sedan måste vi väl alla dra vårt strå till stacken, förstås!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng att djuren är viktiga för vår omgivning. Och lyckliga djur får vi på köpet. Jag är inte emot köttproduktion och -konsumtion, men jag tycker att vi behöver fundera på hurudan djurnäring vi vill stöda. För att kunna stöda värden som åtminstone för mig är viktiga, att djuren får gå ute, att deras kött resulterar i hälsosam mat, att de själva får äta hälsosam mat, att de får fungera som djur ... behöver vi vara beredda att betala mer för köttet. Det kan vi bra göra om vi dessutom drar ner på vår konsumtion. Det mår vi nämligen bra av.

      Sedan är det ju inte heller bra att fokusera på enbart ekomat som transporteras hit utifrån. Men måste man nödvändigtvis köpa därodlad mat är det ju alla gånger vettigare att köpa ekologiskt. Inte kanske vettigt för miljön alla gånger, men väl så vettigt för de som faktiskt måste odla maten för vår skull.

      Radera
  6. Det i mitt tycke allra viktigaste när man köper kött, är att man köper inhemskt. Finland och Sverige är de Eu-länder där man använder minst antibiotika inom köttproduktionen. T.ex. Tyskland använder ca 10 gånger mer. I Finland ges inte antibiotika i förebyggande syfte blandat i fodret, som det görs i många, många andra länder. Det här tycker jag konsumenterna borde upplysas om i mycket högre grad. "Sensationsdokumenten" som visas på tv om köttproduktion, gällande bl.a. antibiotika och andra olägenheter gäller inte i Finland. Inom broileruppfödningen har inte antibiotika använts överhuvudtaget på flera år, medan över 80% av broilern i andra länder får det i förebyggande syfte flere gånger under sin några veckor långa livstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är alltid fint att kunna läsa om hur det är i hemknutarna. Mera inhemskt! Gynnar oss på många sätt.

      Radera
  7. I DN idag skriver skriver en svensk fd hälso- och sjukvårdsminister om problemet. Han vill ha 75 miljarder (!) för att ta fram ny penicillin som ska kunna stå emot de resistenta. Jag tycker att det känns lite som att bygga ännu högre på det redan bräckliga tornet. Bättre är att sprida kunskap om att både människor och djur i väldigt många fall klarar sig utan antibiotika. Som vitlöksexemplet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr inte att det går att vända trots att vi nu skulle använda mindre antibiotika MEN med det rättfärdigar jag inte den många gånger onödiga användningen. Det finns så mycket annat att testa först, precis som du skriver.

      Radera
  8. Vi har mjölkkor och har valt att inte använda antibiotika, aldrig. Har nu dessutom hittat en djurhomeopat, så om de blir sjuka så tar jag hjälp av homeopatin istället. Tycker det är skrämmande hur man använder antibiotika till allt idag både människor och djur. Många tänker inte på att antibiotika slår ut både bra och dåliga bakterier.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Det är ju mycket stor skillnad på olika länder när det gäller hur mycket antibiotika som används i jordbruket. Detta hänger ihop med hur djuren behandlas-om man har låga djurskyddskrav behövs mycket antibiotika. Tex används väldigt mycket antibiotika i Spanien och Italien och USA, men mycket lite i Norge och Sverige. Även Finland har en låg användning.I många länder ger man kontinuerligt antibiotika i fodret, för att djuren lever under sådana förhållanden att de skulle bli sjuka annars. I Sverige är det bara tillåtet att ge antibiotika vid sjukdom.
    Jag tycker det glöms bort lite att kött även kan vara bra. det är viktigt med djur för att bevara den biologiska mångfalden(i betesmarkerna), och för att få ett hållbart kretslopp i matproduktionen.
    vänliga hälsningar Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christina för ditt svar. Så är det ju. Vill man äta kött, så gör man stor skillnad redan genom att fundera på vilken typ av kött som hamnar på tallriken. Vilket djur/varifrån/hur djuret har levt och så vidare ...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.