måndag 23 mars 2015

Köttfri måndag: Mandelbullar

Det är inte så att vi nuförtiden enbart frossar i kött med tanke på att mina vegetariska recept varit rätt få här på bloggen den senaste tiden. Nej, inspirationen har bara inte räckt till något nytt utan vi har främst kört med våra gamla recept som jag redan delat med mig av. Men nu har jag lånat en inspirerande bok på bibban och fått lite ny vege-iver. Boken heter Mera Vego och är skriven av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Jag rekommenderar den varmt. Detta recept hämtat ur boken är nästan det godaste jag ätit i vegetarisk väg. Och tänk, alla i familjen tyckte om det!

200 g sötmandel
1 dl stora vita kokta bönor
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 liten lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk röd eller grön pesto *
1 dl riven ost **
0,5 dl ströbröd ***

fett att steka i

* här hade jag ingen pesto, men väl en skvätt tacosås som lämnat kvar i burken så jag tog denna istället.
** Vår cheddarost var nästan slut så jag mixade ner denna. Kanongott!
*** Det här var jag också utan och det funkade bra ändå. 


1. Mixa sötmandel, bönor, ägg, lök, kryddor, pesto och ost. Rör ner ströbröd och låt svälla några minuter. Rulla till bollar. Är smeten för kladdig sätter du till mera ströbröd.
2. Koka bollarna i vatten några minuter. Koka i flera omgångar så att det inte blir för trångt i kastrullen. När de är klara flyter de upp till ytan.
3. Stek bollarna i medelvarm panna så att de får en gyllene yta. 





9 kommentarer:

  1. Hej du, härligt recept, låter som ett jag absolut måste testa! Har en massa roligheter på tungan angående tidigare resonemang här på din mänskliga livsstilsblogg för oss som vågar leva utan facit. Men kanske el-chocken har bedarrat och jag inte ska utmana ödet? En receptfråga: ska bollarna faktiskt koka? Håller dom ihop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, koka vet jag inte direkt om jag skulle säga, men de skall sänkas ner i kokande vatten och vara där några minuter tills de flyter upp. Det funkar. De är ju inte hårda och fasta som köttbullar, men för mig höll de ihop mycket bättre än jag skulle ha trott. Men jag rekommenderar nog att man sätter i ströbröd enligt recept (det gjorde ju då inte jag).

      Och ja, vilket rambambula det blev här på bloggen. Jag är helt matt. Ledsen och skitförbannad om vart annat!! Men ser du det kommer något bra ut av allt. Även denna gång tror jag : )

      Radera
  2. Hej! Har oxå den kokboken. Kan varmt rekommendera qinoanuggets. Funkade för alla i min familj, även barn som annars kan vara lite svåra med quinoa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Jag kollade in det receptet och tänkte att de säkert var något för oss, men orkade inte skriva av det innan jag lämnade tillbaka boken till biblioteket (IGÅR!). Ångrar mig!

      Radera
    2. 1 dl quinoa, 0,5 hackad lök, 2 ägg, 2dl mandelmjöl, 1,5 dl riven ost, 2 tsk japansk soja, 1 krm peppar, 0,5 dl ströbröd. Koka quinoan. Blanda allt. Forma nuggets, stek ett par minuter/sida i ganska mycket olja.

      Radera
  3. Hej Maria! Jag har ett tips till dig. Kolla in "fodder system" på youtube. Jag drömmer om ett gammaldags jordbruk nångång i framtiden, om tillfälle ges, så jag letar efter olika möjligheter själv. Brukar hamna på din blogg lite nu som då.

    SvaraRadera
  4. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again very soon!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.