fredag 6 mars 2015

Nya växthuset tar form

Vårsolen börjar värma. Jenk börjar bli rastlös och tar sig an ett av våra projekt från ifjol. Vårt nya växthus på sisådär 60 m2. Jag börjar redan känna stress för att ha tillräckligt med plantor. Och ja, idag när jag gick förbi grannen så skolade hon om sina plantor och jag har inte ens börjat!

Det är ju inte kanske det att vi behöver ett till växthus, men eftersom vi gillar växthus väldigt mycket och nu då gratis råkade få tag i såväl växthusprofiler som äkta, gamla, tunga, vackra, ryska växthusglas färdigt nedplockade så såg vi ingen annan utväg än att bygga ett till växthus. Det kan ni väl förstå?

Nu kanske ni undrar vad jag gör? Ja här fotograferar jag. Annars är min uppgift att putsa lite glas. Om jag orkar. Annars orkar Jenk. Det finns ingen hejd på vad han orkar. Och så kommer han in med blodet droppande från fingrarna och känner sig manlig medan jag låtsassvimmar och sjåpar mig.

Vårt växthus är planerat på så vis att det går att förlänga i all oändlighet om vi mitt i allt tycker att det känns lite futtigt med 60 m2 växthus. Då är det bara att ta bort glasen i gaveln och ta fram hammare och bräder.

Inne i växthuset skall vi odla direkt i jorden är det tänkt. Åtminstone nu i början. 


Och precis som vanligt när Jenk bygger så är det estetiska en viktig del. För visst är det vackert med rundade kanter istället för tråkiga raka? Och visst ger det något extra att alla profiler målas i engelskt rött?

Nej, nu måste jag gå och pilla ner lite tomatfrön känner jag. 

17 kommentarer:

 1. Men vad roligt! Här planeras också för växthusbygge, vi har växt ur vårt gamla, men än är det för mycket snö så det får vänta lite till.
  Lycka till med bygget!

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Som vanligt så bara måste jag småskratta åt dina inlägg. (Jag tänker mig också det hela på sjungande finlandssvenska...) Brukar inte kommentera din blogg (är bara tråkigt lat!), men jag läser den alltid med stort nöje. Mvh från Värmländska Mitt Egnahem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag sjunger alltid inombords när jag skriver : )

   Radera
 3. Ohhh, så fint det ser ut!
  Lycka till med odlingarna //Anna F

  SvaraRadera
 4. Så fiiiiiint!!!! Engelskt rött är underbart, rundningarna gör stor skillnad och det är såklart trevligare att gå och påta i ett vackert växthus än i ett tråkigt.
  Men det allra tråkigaste är att inte ha något växthus alls...
  //Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om Kajsa. Tyvärr verkar du tala av egen erfarenhet : (

   Radera
 5. Åh, vad fint! Ett växthus står på våran lista, men det är ett projekt vi tar längre fram. Men någon gång:)

  www.susannasekologiska.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att ni skall göra

   Radera
 6. Förstår precis varför ni väljer att bygga ett större växthus:)
  Det ser jättefint ut och i glas , det blir super!
  Det finns så mycket ätbara grejor att stoppa i ett växthus.
  Vi ångrar inte vårt stora växthus på 9X37m ,har massor av planer om vad vi mer kan odla i växthuset förutom tomater.
  Lycka till med odlingarna !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det stämmer att man är lite för tråkig när man endast tänker tomater, gurkor och paprikor. Det finns ju så mycket mer. Skulle vara spännande att höra vad ni tänker odla.

   Radera
 7. Gå fast och prata med Nelimarkka i Sundom om alla sorters vindruvsstockar som går hur bra som hellst att odla i kallväxthus om ni har för mycke plats. Om turas kan han kanske också hjälpa med sticklingmateral.
  h. sonja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det var en bra idé Sonja. Tyvärr hade jag inte möjlighet att åka på föreläsningen han höll ifjol. I vårt plastväxthus har vi en vindruvsstock som snart tar över hela huset. Läste att man bra kan musta vindruvor och även förvara klasar i jordkällare.

   Radera
 8. Vilket fint växthus!
  Ser att ni har ställt det på stolpar, hur långt ner går dem i jorden?
  Är ni inte rädda för sättningsskador?

  /Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra skruvpålar går 3,5 meter ner i jorden. Och vi drog ner dem för hand måste jag väl stolt tillägga.
   Vintertid kommer vi inte att ha någon direkt beröringsyta mellan markyta och stomme. Sommartid klär vi in sockeln med plåt som enkelt kan plockas bort.
   Jenk har även försökt göra konstruktionen så styv som möjligt genom att sträva för vinden och även genom att skruva fast dragstål (bild kommer senare).

   Men det är ett experiment (trots att Jenk är extremt duktig på att tänka ut hållbara konstruktioner) så klart vi oroar oss lite. Men vi har en del överlopps rutor att pussla med : )

   Radera
  2. Oj, det var ingen dålig längd på pålarna! :) Det låter ju som ni tänkt på det mesta, men blir spännande att se hur det blir när det är klart.

   /Jesper

   Radera