torsdag 23 april 2015

Mera äppel

Ett äppelträd har vanligtvis två typer av grenar. De som växer uppåt och de som växer utåt. Det sägs att den förstnämnda står för tillväxten av äppelträdet, medan den andra bär frukt. Det kommer alltså mera äpplen på grenar som växer vågrätt ut från trädet och när man beskär ett äppelträd försöker man alltid skapa grenvinklar på mellan 45 och 90 grader.

Vill man kan man försöka hjälpa naturen på traven och böja ut kvistar med hjälp av tyngder (t.ex. en sten). Det skall jag testa på en del av våra träd. Tyngden skall sitta på i högst ett år. Och som en läsare kommenterade (tack!) är det bättre att ha ett så långt snöre att stenen vilar på marken. Då är trädet inte lika utsatt vid blåst.

5 kommentarer:

 1. Jag hängde stenar i grenarna på våra plommonträd förra året. De behövde inte hänga så länge innan grenarna böjt sig, men det beror väl på hur tjocka grenarna är och kanske är det olika på olika träd. Min man skojade och sa: "Nu vet jag varför de kallas stenfrukter!", när han såg alla stenarna hänga där. :)

  SvaraRadera
 2. Tyngder funkar, men ha dem inte hängande! Ha så långa snören att tyngden når marken. Annars kan det vid tex blåst bli väldigt slitsamt för trädet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis! Att jag inte tänkte på det. Tusen tack för att du gjorde mig lite klokare.

   Radera
 3. Jag gjorde så ifjol och det fungerade bra. Ända var att då jag till hösten kom mej för att titta på träden igen så hade grenarna växt så mycket att snöret ( trikåmattväft) växt in i barken/grenen och gick nästan inte att få bort. Tror att jag i år ska hänga tyngderna i gamla strumpbyxor så att grenarna kanske kan växa utan hinder och skavsår.

  SvaraRadera