tisdag 28 juli 2015

Misslyckanden i trädgården

Igår träffade jag några av mina vänner "ekotanterna" och som vanligt började vi diskutera odlingssäsongen. Vi konstaterade efteråt att det var så skönt att höra att de flesta av oss "misslyckats" i år. Ingenting växer och mycket av det som växer uppför sig konstigt. Vi får skylla på vädret.Ingen lär bli mätt på denna broccoli. Jag har aldrig haft så stora och fina broccoliplantor som i år. Och broccoli brukar faktiskt vara det som jag lyckas bra med, men i år är det helt hopplöst. Antingen ser de ut så här (nåja några är lite större, men stora är de inte) eller så blommar de hejvilt.

Jag har hört att det är ett vanligt förekommande problem i odlingskretsar i år att grödorna pga det kalla vädret tror det har varit vinter och sedan när det blir varmare igen börjar de blomma allt vad de förmår.

Som t.ex. den här broccolin. Och det beror inte på att jag har glömt att skörda den, nej det kom aldrig något att skörda.

Den här broccolin är ju dessutom väldigt spretig, med endast några småbuketter här och där. Enligt svärfar (gammal renommerad kålodlare) kan det i sin tur bero på att loppor när plantorna var små åt upp mitten på plantan. Men plantorna har verkligen sett välmående ut.

Och nu kanske någon utbrister -Men vad har hon i sitt trädgårdsland? Broccolin växer på samma plats där mina gyllenbär växte ifjol och de har nu självsått sig. Tyvärr lär de ju aldrig hinna bli till något, men de täcker marken bra och håller bort resten av ogräset och de lär ju självdö till nästa år så de får hållas.
Man kan också fråga sig vilket ogräs det här rör sig om. Ja, inte gurkörten då utan det andra.

Det är inget ogräs, det är en av mina sallatssorter. Naturligtvis den som jag hade allra mest plantor av.
Samma här. De utvecklades bra för att sedan skjuta upp en lång stängel och så var den sagan all.

Min dotter och våra bin älskar gurkört, därför får de växa där de vill. Gurkörtsblommor skall man dock inte äta för många av åt gången enligt vissa.

Ett annat problem som folk verkar tampas med denna sommar är att det inte händer något. Ta till exempel dessa frilandsgurkor. Ingen kan ju påstå att de är stora. De står mest och stampar på stället.

Jag drömmer ännu om en lång och varm höst. Men vad är det som säger att det inte kommer en frostnatt om några veckor?

Nåja, det kommer väl fler somrar ...
Och åtminstone lyckas dillen ...

5 kommentarer:

 1. Och det är precis likadant här nere i södra Sverige. Jag är rädd att det inte blir något alls att skörda i år. Utom vitlöken förstås. Tack och lov för det.

  SvaraRadera
 2. Samma här hos mig i Småland. Gurkan har fått två blad....
  Mycket har gått i blom och många sådder blåst sönder. Trist första år som nybörjare. Nya tag nästa år.

  SvaraRadera
 3. vitlöken blev inget fast den kom upp så bra i våras, dillen full med knorrloppor, salladen uppäten av äckliga larver....men första zuccinin plockad och äten ;) man kunde ju bli riktigt deprimerad så skönt att höra att andra har det liknande...

  SvaraRadera
 4. Tack för dina bildbevis, får titta på dem o trösta mig med att andra har det likadant. Bönor som vi brukar få så mycket av vill inte alls i år...

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Det har nog varit en ganska bedrövlig odlarsommar:( potatisen är åtminstone superfin, spenaten och salladen har växt bra. Rödbetor får jag också mycket av. I växthuset går det långsamt för lite sol och värme. Bara några tomater och gurkor har mognat. Men skogen är full av blåbär, härligt! Basilika har jag fått massor av i växthuset. Så visst finns det glädjeämnen också. Rödlök kommer det också mycket av. Ärterna kom inte upp heller de förmultnade direkt i den våta jorden, surt. Palsternackan och rotpersiljan är bra på gång bara vi skulle få en varm höst nu, please!!

  SvaraRadera