söndag 5 juli 2015

Och så jordgubbarna ...

 Jag har ju helt glömt bort att visa vårt nya jordgubbsland som vi fixade till i maj. På grund av det kalla vädret har de inte vuxit till sig så snabbt och på grund av vätan har de snart samma färg som halmen, men banne mig om det inte skall bli jordgubbar till nästa sommar. Svärfar är full av överraskningar. En dag bara hade han 100 extra jordgubbsplantor hos sig. Det har han inte längre om vi säger så.

Tills dess får vi hålla till godo med ett land som Jenk "försökte" anlägga för två år sedan. Det visade sig att platsen var omöjlig att hålla ogräsfri. I ett argt försök att utplåna eländet i våras skuttade han dit med Zetor-pärlan och vår nyinköpta harv. Därav de djupa hjulspåren ... Tji fick han!  Det var för blött och nu står de där så glatt och blommar i ogräset. Och jag tänker att här behöver vi säkert varken fågelnät eller -skrämma.

Och jo, vi har också ett litet land med "ät-gubbar", men de slukar vi direkt. Men jag vill ju har jordgubbssaft, jordgubbssylt, jordgubbskräm och jordgubbsTÅRTA! Tänker man som självhushållare så som jag är det bra att ha olika sorters jordgubbar. Jordgubbar för direkkonsumption, jordgubbar att koka, jordgubbar att frysa ... Vilken sort vi har? Ingen aning. Svärfar kom inte längre ihåg.

För att ge maximal avkastning skall jordgubbarna inte växa mer än fyra år på samma ställe. Antingen byter du sort i ditt jordgubbsland eller så tar du revor och flyttar dem till en ny plats. Tänker du växelbruk kan alltså jordgubbarna bra vara en del av ditt växelbruk.

2 kommentarer:

  1. Jaa, vad underbart att ha jordgubbar till sylt och saft. Vi odlar jordgubbar genom en markduk - dvs vi gjorde hål för plantorna genom duken bara. Vackert är det inte, men praktiskt! Fritt från ogräs och fukten bevaras under duken så vi behöver inte vattna så mycket.

    SvaraRadera
  2. Låter väl lite jobbigt att förnya sitt jordgubbsland vart fjärde år. Besökte ifjol en verklig trädgårdsfantast i en grannby ( nästan), som hade ett rätt stort o frodigt jordgubbsland, som var åtminstone 20 år gammalt. Hon hade förra året sålt jordgubbar för mera än 1000 €, - från sitt 20 år gamla land !! o hon hade inga som helst planer på att ploga opp landet Hon odlar inte i plast, utan har halm mellan raderna. Och hon gräftar sitt land i två omgångar, så visst, hon ägnar många timmar åt rensandet..

    SvaraRadera