fredag 11 september 2015

Det börja likna boksläpp banne mig.


Jag och Jenk har varit på semester. Ända bort till Gotland. På vägen hem, sisådär i Handen, ringde min telefon. -Hej, det här är Heidi på Vasabladet. Jag sitter och bläddrar i din nya bok. -Oj! Ser den bra ut? 

Vilken känsla att veta att boken läses av andra utan att man ens sett den själv. Som två ligister satte vi oss i bilen och vrålåkte in till Stockholm. På vägen till förlaget bad jag en liten bön och ringde till min redaktör. -Snälla, snälla, snälla! Säg att du är på jobb idag. Och säg att du har en extra bok. Och säg att jag kan hämta ett exemplar.

Resultatet av detta blev att första gången mina ögon fick beskåda detta mästerverk var i en halvsunkig hytt (dock hade vi uppgraderat oss från hytten under bildäck denna underbara kväll till ära) på sverigebåten (eller finlandsfärjan som ni säger i Sverige).

När vi sedan svängde upp på vår gård möttes vi av en hög trave med böcker. Täckta med en militärmönstrad presenning. Som ni säkert förstått, boken är klar!

Och det börjar dra ihop sig till boksläpp. Ja, visserligen kan man redan köpa den på nätet, men låt oss strunta i det. Det är ju så tråkigt. Imorgon lördag visar jag upp den för allmänheten på Älvtorget mellan kl. 10-13. Som en stolt Silvia kommer jag att stå och vinka med ena handen och visa upp boken med den andra handen. Tyvärr finns det ingen balkong att stå på. På tisdag (15.9) kommer jag dock att avancera till en scen. Då är det officiellt Finlandsboksläpp i Vasa. Läs mer här.  Till och med tv-bonden Frank kommer.

Ni har ju redan sett Norstedts officiella bilder ur boken. Men här kommer några av mina egna val. Och förlåt för den usla kvaliteten på bilderna (som vanligt), men kamerabajset var förstås utan batteri så det blev min trogna Nokia årsmodell anno dazumal som fick göra jobbet.

Vill ni höra när jag pratar om boken kan ni lyssna här. Varning! Jag är så till mig så jag fnittrar ovanligt mycket. Tro inte att jag är så där "pjaso" i vanliga fall.

Pärmbilden har ni ju sett till lust och leda. Därför passade jag på att fotografera uppslaget.

Kvinnan bakom bokens layout heter Pernilla Qvist

Om ni klickar på bilden hoppas jag att ni får den så stor så att ni kan läsa innehållet i boken. Annars får det väl bli en överraskning. 

Förutom Pernilla som jag jobbat med gällande layouten har jag även fått äran att jobba med Lovisa Lesse som har gjort alla illustrationer i boken. Allt från växthusritningar till små flugor har hon tecknat ner. Och vilken tillgång hon varit! Hon verkar känna människor av alla de slag i nästan hela världen. En dag när jag satt och funderade på en praktisk lösning till en fönsterodling kom hon plötsligt på att hon tror att hon har en kompis i Australien som har en fönsterodling. Och ta mig tusan, hade hon inte det.

Mitt i allt en dag när jag låg och läste en Sunebok för min dotter insåg jag att det är Lovisa som bestämt hur Sune skall se ut. Tänk! Här har jag i åratal legat och tittat på Sune och så plötsligt en dag illustrerar hon min bok! Lite starstrucked blev jag faktiskt. 

När man är med i en bok av denna karaktär är det nästan som om boken skulle bli ett stycke historia av ens eget liv. Det är fyra år sedan vi t.ex. fotograferade och skrev boken Lev mer på mindre och jag älskar att sitta och titta på bilderna och inse hur små barnen var då, vad annorlunda vissa saker var och hur lite andra saker har förändrats sedan dess.

Säkert kommer det att bli detsamma med denna bok. I hörnet av "göra surkål"-bilden hittar vi en liten Mats. Nu är han en stor och ståtlig katt. 

Jag avslutar med en av mina favoritbilder ur boken. Den är i rätt litet format i boken och därför var den inte så enkel att få till med telefonens kamera, men här har ni oss. Jag och morfar Klas. Morfar är 87 år och har precis lärt sitt barnbarn knepet med att få till en proffsig höstör.

Efteråt kom han på att han borde ha burit sin fina halmhatt tillfället till ära. Men det är ju så här jag alltid kommer att se min morfar framför mig. I en skärmmössa (eller lippis som vi säger här i Finland) från ortens avhallshanteringsanläggning.


6 kommentarer:

 1. Åh va roligt! Grattis =) När kommer den ut i handeln så vi vanliga får tag i den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) jag blev så till mig att jag inte läste klart texten =)

   Radera
 2. Vad spännande och vacker den är. Toppen med obestruket papper tycker jag :)

  SvaraRadera
 3. Men vad roligt! Ser fram emot att läsa den. Bloggar i all ära, men böcker är alltid böcker och det man mest av allt vill läsa. Hoppas den når ut till många!

  SvaraRadera
 4. Har läst den från pärm till pärm!! Underbar!!

  SvaraRadera