fredag 30 oktober 2015

Historien om den otroliga kycklingen

Kycklingen på bilden har inget med historien att göra
Jag känner en mamma som har en hönsälskande dotter. I somras tog dottern sommarhöns, men ingen tupp. En av hennes hönor ville för allt i världen ruva. Hon ruvade på alla ägg hon bara hittade. För att få henne nedlugnad köpte mamman några ekoägg från bensinstationen som hon lade under hönan. 21 dagar senare dök det upp en kyckling.

Det här låter (nästan) för otroligt för att vara sant. Ägg i affären skall i princip vara obefruktade. Visst kan man misstänka att hönan varit befruktad när flickan fick dem och att hon samtidigt som hon lades på de köpta äggen kläckte ett eget befruktat ägg. Men också det skulle vara smått fantastiskt. Tuppspermier lever cirka tre veckor i hönan så då skulle någon kringsmygande tupp ha varit tvungen att befrukta flickans höna.

Det är med andra ord snudd på jungfrufödsel. Kanske en stark stjärna lyste över hönshuset en kväll utan att någon av oss visste vad det var fråga om.


11 kommentarer:

  1. Jag har hört (eller kanske läst) om något liknande tidigare här i Sverige. I den historien var det så att ekohönorna som värper ekoägg till affären minsann hade en tupp i hönsgården! :)
    Roligt för den ruvvilliga hönan i alla fall att få bli mamma!

    SvaraRadera
  2. Åh det er så spændende, sjovt og rigtigt at dele sit liv med nogle høns :)

    SvaraRadera
  3. Vilken fin historia, sann eller inte!
    Helena.

    SvaraRadera
  4. En kompis till mig byggde en egen äggkläckarmaskin och satte in ägg från affären i sin maskin. Två ägg hade tickande hjärtan men de blev aldrig kycklingar. Förresten är jag en trädgårdsintresserad mamma som bor i Kiruna, så det är en riktig utmaning att odla här. Nästan så jag funderar på att vi borde bo lite längre söderut. Men vi gillar snö också! Intressant blogg du har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vas roligt att höra av dig! Det som är problemet med hemmabyggen av den sorten är fuktigheten. En äggkläckningsmaskin reglerar ju fuktigheten och den ändrar under de 21 dagar som äggen "ruvas". Just den biten kan det vara svårt med att få till själv kan jag tänka mig.

      Radera
  5. Jag är inte så förvånad. Ekohöns har ofta (alltid?) tupp i flocken, eftersom det ökar djurvälfärden. Hönorna blir lugnare när det finns tuppar i flocken. Däremot är det många hönor på varje tupp i ekohönserierna, så de flesta äggen blir nog inte befruktade.

    SvaraRadera
  6. Jodå, det lär nog bli kycklingar från ekoägg! :) och speciellt om man köper via reko är chanserna stora. Åtminstone här på reko är ekoäggen bra befruktade (tyvärr fick jag bara en höna och 7 tuppar).

    SvaraRadera
  7. Men nu har jag lärt mig något nytt! Vad kul att ekoägg ofta är befruktade och att en tupp ingår i flocken. Och så fnissar jag lite eftersom jag vet att en del tycker det är äckligt att äta befruktade ägg. Som de skulle märka någon skillnad ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittar man noga så ser man definitivt skillnad på ett befruktat ägg om man kläcker det rått:

      http://www.the-chicken-chick.com/2013/01/facts-and-myths-about-fertile-eggs.html

      Radera
    2. Och så blev jag ännu klokare. Tack Kurt! Nu blir ju livet ännu mer spännande.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.