lördag 19 mars 2016

Äntligen igång med såddenNu har äntligen mina tomatfrön kommit i jorden. I den bästa av världar skulle jag kanske ha börjat någon vecka tidigare, men eftersom vi varit på resa ville jag inte komma hem till 120 tomatplantor som min pappa glömt att vattna. Det kan hända även den bästa.

Jag har tidigare skrivit om hur jag sår mina tomater här , men i korthet:  -Gammal styroxlåda, såjord, vanliga lysrör 16 h dygn.  Fult men praktiskt. Lite som jag. 

I år har jag inte köpt en enda tomatfröpåse. Dels har jag skrapat alla inköpta påsar tomma och dels börjar mitt lager av "egna" frön växa sig större och större. Snart är jag helt självförsörjande på tomatfrön gällande mina favoriter och behöver bara när andan faller på köpa in någon ny sort på prov.
Mina paprikor pillade jag dock ner i jorden redan i januari. De har vuxit i uthuset där det varit rätt sval temperatur så stora har de inte hunnit bli, men nu har de fått flytta in på fönsterbrädan. De har även planterats om och fått en liten gnutta hönsskit att suga på så nu växer de med rekordfart. Och positiv av mig som jag är tror jag väl att de skall hinna med. Konstigt att jag är så positiv egentligen, för jag har nämligen aldrig lyckats med egna paprikaplantor. Det brukar liksom inte bli bra. Men i år känner jag på mig att det kommer att lyckas! 
Kanske är det ett tecken på mitt inträde i medelåldern att jag plötsligt har fått för mig att även börja så blommor. Tidigare har min devis alltid varit att jag bara tänker sköta om sådant jag kan äta. Men nu slank plötsligt en asterpåse tillsammans med en påse lejongap ner i min köpkorg.

Och sallatskrukorna på fönsterbrädet är de som jag sådde vid årsskiftet. Långsamt har det gått, men så har de också stått rätt svalt. Jag kommer nog inte att i fortsättningen odla sallad inomhus, men tänker absolut förså sallatskrukor. Om någon månad kan jag säkert plantera ut dessa i växthuset och då jäklar borde det bli skörd nästan direkt.

6 kommentarer:

 1. Jag har i år tänkt försöka mig på att odla tomater i självbevattnande kruka inomhus i ett soligt fönster. Jag har ett par överlopps krukor och jag tänkte köpa färdiga plantor. Sen om det lyckas bra tar jag frön av dem nästa år. Ampeltomaten Tumbler och så Red Robin , en balkongtomat, hade jag tänkt mig. Jag har inget växthus och här är ganska blåsigt så jag tänkte att tomaterna mår bäst inomhus. En krukpaprika av sorten Mohawk hade jag också tänkt beställa. Har du någon erfarenhet av någon av dessa sorter, eller har du någon annan sort du kan rekommendera?/ Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad mycket spännande du har framför dig! Hoppas du får många goda tomater att mumsa på. Jag vet personer som odlar tomater i fönstret och det funkar jättebra. Har du till exempel kolla in Farbror Gröns blogg?

   Jag känner inte till sorterna du skriver om. Mina favoriter är Nyagous, Black Russian, Brandywine, Sweet million, Green Grape och Yantarnyi.

   Radera
 2. Åh då har du mycket att se framemot. Det bästa är slutplanteringen av tomatplantorna, när man fått fina knubbiga plantor att sätta i växthuset. Älskar lukten av tomatplantor. Skrev ett inlägg om tomatodling för ett tag sen: https://nyhemblog.wordpress.com/2016/03/08/tomater/
  Lycka till med odlingssäsongen från en trogen läsare av din blogg☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad roligt att man är så olika för där håller jag inte med dig alls. Jag tycker det skedet är jättekämpigt! Trots att det doftar gott blir det rätt tråkigt innan alla plantor är i jorden. Vilket skede jag tycker bäst om skall jag snart skriva om.

   Och jag önskar även dig en lyckad säsong!

   Radera
 3. Så inspirerande att läsa om dina odlingar. Jag slog till och köpte två pelargomiestickilngar för några veckor sedan, men de är redan döda. Har försökt planera odlingar och förgro frön, men lyckas nästan aldrig.
  -Tur att jag har en bra trädgårdsmästare som odlar finfina plantor som jag kan köpa och plantera ut direkt när vädret blivit tjänligt! :-)

  Tack för inspirerande läsning!
  Hälsningar Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh ge inte upp! Ibland hittar även en blind höna ett korn. Men det är inte heller fy skam att köpa plantor. Det brukar jag göra med kålplantor som jag köper för en tokbillig peng.

   Radera