torsdag 24 mars 2016

Veden kluven till påsk


En tjänst som vi kan leverera när man prenumererar på denna blogg är att vi påminner er om när saker och ting skall göras i livet. Påminnelsen kommer sällan i god tid, men än dock.

Veden skall vara kluven till påsk för att kunna eldas följande höst. Det följer vi slaviskt. Oberoende av när påsken infaller. Påsken är ju nämligen (som ni säkert har märkt) en högtid som kan variera i tid rätt vilt. För att få klarhet i denna undring bestämde jag mig för att googla. Visst är det underbart att man kan skriva in"veden kluven till påsk" och så får man exakt den information man behöver? I detta fall kom jag till en artikel i Gefle dagblad så jag inser att det är en nyhet med stor dignitet. Att artikeln publicerade under kategorin "Ekonomi" förringade inte dess värde.

Så här lyder artikeln:
På den tid då veden var den enda energikälla vi hade att lita oss till i vår kalla del av världen fanns det en tumregel: Är veden sågad, kluven och staplad till tork till påsk så kan man använda den nästa eldningssäsong. Förmodligen hade vikingarna ett annat riktmärke än påsk innan Ansgar gjorde entré, men det var säkert samma tid på året som gällde då också.
Jag kan inte direkt påstå att jag blev klokare gällande påskens tidpunkt, men det som fascinerade mig stort var att inse att vi följer en världslig sanning som redan anammades av vikingarna! Att gå tillbaka till rötterna skall inte föraktas.

I samma veva som vikingarna nämns vill jag passa på att nämna Jenks morbror Manne. Han har nämligen lärt oss följande steg i vedhanteringens grunder. När veden är kluven till påsk skall den täckas till midsommar. Det följer vi också slaviskt.

Imorgon är det påsk och veden är kluven -60 kubik rättare sagt. Det är inte illa pissat. Det borde räcka två år för oss. Ifall vi skulle bli lata eller så.

Jag kom på en annan sak. På dialekt heter platsen man klyver veden på "liderbackan". Har det månne något att göra med att man lider? Det är ju rätt tungt arbete? Å andra sidan heter det ju vedlider ..

hälsningar

Herman Lindqvist i samarbete med Fredrik Lindström

9 kommentarer:

 1. Har lärt mig av min käre far att påsken alltid infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Därför varierar den så vilt :)
  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så långt är jag också med, men att veden alltid skall vara kluven till påsk oberoende av om den är i mars eller slutet på april tycker jag är lite lustigt : )

   Radera
  2. Kanske ni ska byta till talesättet innan midsommar, den lär bara skifta med 6 dagar ;)
   /Jenny

   Radera
  3. Ja, det skulle ju onekligen vara enklare, men det torkar ju så mycket bättre på våren och försommaren så nog visste väl vikingarna vad de talade om. Höh?

   Radera
 2. Här har det alltid sagts att veden ska vara kluven innan midsommar så det kör vi på �� Nu ligger vi alltid minst en säsong före men i alla fall...
  Förresten, jag köpte din bok om självhushållning härom dagen ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer att tycka om boken. Jag tror i och för sig inte att det riktigt stämmer det där med midsommar för de bästa torkmånaderna är ju april, maj och juni, sedan börjar det bli rätt fuktigt. Om man alltså skall få veden torr innan hösten, men för er spelar det ju ingen roll när ni har så mycket ved : )

   Radera
 3. Gillar dessa påminnelser om vad man borde ha gjort... Tomater och chili sådde jag före er, men veden är bara nästan klar trots god insats över påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst är det praktiskt! Allt som kan ge en lite dåligt samvete är ju verkligen vad man söker. Och nästan klar tycker jag låter som tillräckligt bra i mina öron.

   Radera
 4. Vi säger vagnslider också, antar att det betyder typ uppställningsplats, förråd...? Ingen aning, men jag har börjat säga vagnslider om platsen där vi har traktorn och fyrjhulingen och sånt, för att jag vill ge intryck av att ha koll.

  SvaraRadera