måndag 11 april 2016

Första bisysslan för våren

En av de första bisysslorna vi gör på våren är att putsa lådornas bottnar från döda bin. Bin dör alltid under hösten och våren och det är alltså dessa bin som städas bort. Detta görs när det varit så fint väder så länge så att vi är säkra på att alla bina varit ute på sin rensningsflygtur, d.v.s. varit ute och bajsat. Om man stör dem innan dess kan de bli så oroliga att de bajsar inne i kupan och det är ju inte så roligt vare för dem som skall bo i kupan eller för vi som skall äta deras honung.

Samtidigt som den erfarna biodlaren lyfter upp kupan känner hen på kupans vikt huruvida det finns mat kvar i kupan eller om det blir dags att stödmata. Än ser allt bra ut och inga bin har dött av hunger i vinter. 
Det är varje år spännande att se vilka bisamhällen som klarat sig och vilka som dött. I år har vi faktiskt ganska många bisamhällen som strukit med. Och det är konstigt, på vissa ställen har nästan hälften av samhällena strukit med (vilket är väldigt mycket), medan det i andra bigårdar inte har dött ett enda.

Det som är väldigt konstigt är att en del kupor är helt tomma. Alltså inte ett enda bi syns till, varken dött eller levande. Kupan är full av mat, d.v.s. de har dragit in vintermaten och laddat för vintern och sedan bara försvunnit. Precis som en strumpa i tvättmaskinen.

Vi kommer nog aldrig att förstå oss helt på bin. 

Det här är den syn som man vill möta när man lyfter på locket en solig och varm dag. Bin som lever och frodas. Nu får vi hoppas på en tidig vår så att de snabbt hittar blommor att besöka. Arbetet med bina är igång!4 kommentarer:

 1. Som alltid när jag läser om vårens förberedelser i bikupan blir jag så avundsjuk... Jag vill också ha bin men kan inte ha det som jag bor just nu. Såg den viktiga men skrämmande dokumentären "inte bara honung" härom kvällen och ville ha bin även för att rädda världen. Hur mycket skulle du säga att era bikupor kostar er i tid och pengar?
  Hälsningar
  Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en jättebra dokumentär! Det är svårt att säga vad de kostar. När man köper in all utrustning och bisamhället blir det ju ofta rätt dyrt, eftersom man skall ha en hel del grejer, men när man väl har det så kostar det nästan ingenting.

   Har men några få samhällen skulle jag säga att tidsåtgången september-april är 5 h. Under sommaren 10 h per månad, men i augusti när slungningen och invintringen sker blir det förstås full fart. Och nu räknar jag med att allt går bra. Måste du jaga svärmar eller liknande blir det ju lite mer :-)

   Radera
 2. Ungefär som jag misstänkte! Det där med svärmjagande har jag hört talas om, inte minst av min bror som läser juridik. Det hade kommit upp i något sammanhang som rörde något historiskt fall om var en svärm hade satt sig...

  Jag hoppas på att kunna ha bin själv eller som "delägare" så småningom. Kanske kan man hitta utrustning på blocket eller liknande?
  //Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, vi har faktiskt skaffat oss en försäkring ifall våra bin ställer till med problem : )

   När vi startade med bina köpte vi en stor del av utrustningen begagnat. Det går jättebra, men man måste vara noga med att kolla så att odlaren inte slutat pga att bina haft någon sjukdom. Då kan smittan finnas kvar t.ex. i kuporna.

   Radera