fredag 6 maj 2016

Besök till plantskolan

På söndag är det morsdag och som present önskade jag mig ett besök till plantskolan, spännande bärbuskar och hjälp med planteringen. Idag skedde första delen av presenten -ett besök till Blomqvist plantskola.  Och där hittade jag ett som annat ...
Ett körsbärsträd med vita körsbär. Spännande! Kan man kanske hoppas att fåglarna inte bryr sig om dessa? Jag blir alltid så snål när jag är vid plantskolan och tycker att allt är så dyrt, men om man får plantorna att växa och sprida glädje i många, många år är det väl investerade pengar. Om de dör direkt är det däremot lite onödigt ...

Efter herr Blomqvists presentation på Nordiska trädgårdar hade jag bestämt mig för att satsa på blåbärstry. Kärt barn har många namn för som ni ser kallas de även för bärtry eller honungsbär

För att lyckas med skörden bör man odla 2-3 olika sorters blåbärstry som får pollinera varandra. Och visste du att blåbärtstryets blommor tål ända ner mot - 8 grader innan de fryser?

På skyltarna stod det vilka plantor som med fördel kunde användas som pollinerare till varandra och det blev ett roligt pussel att plocka ihop tre sorter som alla rekommenderades med varandra. 

Min vän Tua har ett "blåbärsträd" med jättegoda bär och även detta tänkte vi försöka oss på. Jag har dock hört att hararna är som tokiga på dessa på vintern så det gäller att försöka skydda dem väl. 


Även buskblåbären ger större skörd om det är fler sorter som pollinerar varandra. Därför köpte vi två olika sorter. Vet du att det även fungerar så med krusbär? Alltså att man får större skördar om man har flera olika sorter. 

Så föll mina ögon på något jag aldrig hört talas om tidigare -fyrbäret. Det lät nästan för bra för att vara sant. Doftande blommor, saftiga bär, underbara höstfärger, lättskött. Vi får väl se ...

Efter Åke Truedssons föreläsning på Nordiska trädgårdar riktigt såg jag framför mig hur jag i växthuset gick och plockade kivi från taket. Därför plockade jag glatt åt mig Anna och Oskar. Det behövs nämligen en hon- och en hanplanta. När jag skulle betala berättade dock försäljaren att hon inte rekommenderade att sätta dem i växthus eftersom dessa sorter har tagits fram för att klara kallare klimat och att ett växthus med stor sannolikhet är för varmt för dem.

Suck! Så nu återstår att hitta en varm södervägg (finns) där det inte växer ogräs (finns inte). 


Det här tror jag inte kommer att funka, men för 12 € kan man ju alltid testa, för visst skulle det vara häftigt att odla egna gojibär. Denna planta får dock leta sig in i växthuset. 

Jag tycker inte om röda vinbär och eftersom jag läste att rosa vinbär är mildare i smaken än röda och ofta faller barnen bättre i smaken tänkte jag göra ett försök. Det som är så roligt när man köper bärbuskar är att man, om man inte har så bråttom, kan köpa en och med tiden föröka dem så att man får fler och fler. 

Idag var det specialpris på Krikonbuskar. Till det fashionabla priset av 10 € fick man en mycket ovanlig sort!Ja, det fanns två mycket ovanliga sorter till och med! Voitto och Wilma. Klart som korvspad man var tvungen att köpa båda! Det är alltid lika tryggt att se att marknadsföring fungerar. 

Vi var även tvungna att köpa två jordgubbsplantor för att ta egna revor och med tiden kunna äta super-duper-stora jordgubbar super-duper-tidigt på säsongen. Och vi som inte ens bor i Rovaniemi!

Även här ett exempel på att marknadsföring fungerar. Solklart att man är tvungen att köpa en överraskningspion. Det är så man räddar situationen när trädgårdsmästaren glömt vad som är vad. 

Så köpte jag två plantor Åkerbär av olika sort. Jag minns hur min farmor och farfar brukade berätta om hur enormt goda åkerbären var när de var små. Upp till bevis. Med två plantor dröjer det troligtvis ett tag innan vi får tillräcklig många åkerbär för att mätta alla munnar i familjen, men här blev jag faktiskt lite snål och tänkte att jag börjar försiktigt och utökar planteringen med hjälp av revor.

Och nu återstår det tråkiga ... att plantera. Tur att även det ingick i presenten. Här känner jag att vi mödrar verkligen har dragit längsta strået. Usch för att firas i november (som farsdag). Vad skulle man önska sig då?

6 kommentarer:

 1. Jag blir avundsjuuuuuuuuk :D Har fått inhandlat lite ny sättpotatis och sättlök hittills...

  /Jenny

  SvaraRadera
 2. Superbra plantskola med ett stort urval kvalitetsväxter��

  SvaraRadera
 3. Oj ni skulle ha kommit här via och hämtat åkerbärsplantor! Jag började med 3 små för några år sedan, och nu svämmar det nästan över mellan blåbärsbuskarna! :P Vi får så mycket bär att mycket bara lämnar kvar och ruttnar bort :/

  SvaraRadera
 4. Kul med en massa nya växter! Men Gojibären - jag tror att de är riktigt tåliga faktiskt och inte alls behöver/ska stå i växthus? Ska tåla upp till zon 4-5 (Sverige - vet inte om ni har annan zonindelning)tror jag. Mvh Helena

  SvaraRadera
 5. Åh, så inspirerande! Jag minns det som att jag hört att Gojibären kan sätta igång och växa som ogräs som det är svårt att bli av med... kanske värt att kolla upp... eller inte! /Johanna

  SvaraRadera
 6. Härligt att gå runt på plantskola,det blir fort dyrt.. ;).
  En Oskar och Anna har vi haft i ca 7 år,mot en södervägg,ganska kargt.Har inte gjort något åt dem,de bara växer,frodas och ger massor av goda minikiwin.
  Lycka till. :)
  Elisabeth

  SvaraRadera