fredag 27 maj 2016

Handgräva en brunn

Vi har rätt ett rätt spännande projekt på gång här på Flemmingsbacken. Vi skall nämligen gräva en brunn. För hand. Eller vi och vi, som vanligt är det Jenk som trängtar efter hårt och hederligt kroppsarbete.

Våra växthus ligger ju en bit från huset och det skulle vara praktiskt med en vattenkälla nära dem. Hittills har jag ju hållit mig på god fot med vädergudarna och bett om regn alltid när regnvattentunnorna varit tomma, men man kan ju inte alltid räkna med att man är sams. Ibland har vi också kört vatten från älven här bredvid, men det är ett projekt i sig. Att vattna med "köpevatten" tycker jag känns fel. Så därför tanken kring en brunn.


Nu finns det ju de som vist säger att det finns vatten än var man gräver och det är ju sant bara man gräver tillräckligt djupt. Eftersom vi skulle gräva för hand ville vi dock veta hur djupt vi skulle behöva gräva och att vi direkt skulle "pricka rätt" och få en brunn på en stark vattenåder. Så slagrutan åkte fram och den visade att brunnen skulle grävas här och att vattenådern ligger på 3 meter. Nu är det bara att hoppas att det inte finns så mycket sten. 


Jenk hade planerat att han skulle gräva 20 cm per dag för bråttom har vi ju inte, men säg den dag när Jenk har kunnat ta det lugnt. Vi har ju inget gym här i byn så med jämna mellanrum gick han  under dagen ut för att gräva. Perfekt terapi när huvudet måste tömmas från jobb-jobb. På en och en halv timme hade han gräv 1 ½ meter. Ingen sten i sikte!

På kvällen knakade hans ryggkotor skönt och datorjobbets låsningar gav med sig. 

Från att vi hade bestämt oss från att faktiskt gräva en brunn tog det inte många dagar innan  sju stycken brunnsringar lastades av på gården. Eftersom vi gör allt arbete för hand räknar vi med att ringarna är det enda som kostar något med detta projekt. Om det inte kommer en sjukhusräkning på köpet vill säga.  Sju stycken ringar blir cirka 350 €
Med tanke på att vi då förhoppningsvis har en brunn i många, många år tycker vi att det är väl värt pengarna.

Nu är vi nere på 2 meters djup. Gropen fylls sakta med vatten och vi är tvungen att med jämna mellanrum pumpa bort vattnet med en sänkpump. Arbetet går långsammare eftersom  det tar tid att få upp den grävda jorden ur gropen. Att komma ner till detta djup har tagit tre timmar. Nu blir vi tvungna att börja hissa ner hinkar och dra upp jorden med hink.

Vi har egentligen ingen strategi. Egentligen borde vi kanske börja sätta dit ringarna nu, men vi tror vi gräver nästan klart först. Det löser sig alltid. Det som är mest spännande är att se om vattnet börjar forsa in vid  tre meter.

Jag återkommer.

9 kommentarer:

 1. Men hallå, så spännande. Jag tror det blir väldigt bra!

  SvaraRadera
 2. Det här var så oväntat spännande läsning! För varje bild blev jag gladare, för jag trodde först att det bara handlade om att ni planerade en brunn. Och lite lite besviken (mest otålig) när jag såg att jag måste vänta på fortsättningen. Jag planerar ingen brunn, vad var det i storyn som gjorde mig så fascinerad? Vet inte, men jag väntar ivrigt på nästa avsnitt!

  SvaraRadera
 3. Ni bevisar verkligen att vill man så kan man. Och att man inte behöver maskiner till allt. Och jag tror att det är sånt här man mår bra av. Synligt resultat. Sköt om ryggen ; ) /Monica

  SvaraRadera
 4. Kul!!!

  Men hur långt ner under vattenyta ska man gräva?
  En meter? 1,5? 2?

  SvaraRadera
 5. Oj vad spännande! Ska bli kul att läsa om fortsättningen på projektet :)

  SvaraRadera
 6. Hur visste ni med slagrutan att det finns på tre meters djup. Har använt slagruta men vet inte hur man tolkar den riktigt.

  SvaraRadera
 7. Åh, vad spännande det ska bli att följa. Min far grävde två egna brunnar när jag var liten. En i sommarstugan och en där jag växte upp. Vi har ordnat bevattningen så att vi leder regnvatten från uthuset ner i en kubiktank sedan har vi kopplat en dränkpump med timer. Det funkar bra fast det är klart vill man gräva en brunn så vill man :-)

  SvaraRadera
 8. Blev också fascinerad av denna spännande berättelse. Cool grej!

  SvaraRadera
 9. Well, well. Hur gick det med brunnen?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.