torsdag 8 september 2016

Mustning hos Lalle gård

Våra grannar har gjort oss lata. Tidigare mustade vi våra äppel i vår egen äppelpress, men sedan Lalle gård satsade på äppelmustning i stor skala är det så enkelt att vandra över åkern, prata en stund och sedan knalla hem igen med den färdiga musten.

 
Det enda man behöver göra är att hälla sina äpplen på ett transportband och vänta.

Förresten Jenks tröja är en gammal kvarleva från tiden när motocross var ett av hans stora intressen. Det var mer än en gång han ringde hem och bad mig hämta hem honom med hjärnskakning. Så då köpte jag honom en tröja. Till sist växte även denna man upp. Någotsånär. 

Brukar ni också fundera på hur det ser ut bakom väggen när man pantar flaskor?

Här kan jag ge er en exklusiv titt bakom kulisserna. Bakom luckan står i detta fall en liten man som heter Edvin. Hans uppgift är att röra runt äpplena i ett kar med vatten och se till att äpplena åker vidare i maskinen. Det här gör han när han orkar och har lust. Annars låter han automatiseringen ha sin gilla gång. 

Så snurras det, tvättas, valsas, pressas och silas.

De flesta kunderna vill ha sin äppelmust pastöriserad och packad i 3-liters bag in box. Det här är ju väldigt behändigt eftersom man kan hålla på och dricka av sin mustbox länge utan att den blir dålig. Det slipper ju nämligen inte in luft i påsen fast musten används. En bag-in-box kan även förvaras i rumstemperatur.

Här står de färdiga mustboxarna och väntar på sina ägare. 

Men vi är ju inte så mycket för såna där bekvämligheter. Vi vill ha vår must som råmust direkt i ämbaret. Så går vi hem och pastöriserar den själv, värmer glasflaskor och sätter den på flaska. Även så här står den sig bra och länge i jordkällaren, men öppnar man flaskan måste man dricka upp den rätt snabbt.




Visst är det ett fasligt schå att pastörisera och sätta sin must på flaska. Men en av de största fördelarna med detta är  för mig att vi kan återanvända flaskorna från år till år och det känns inte lika slit och släng som med plastpåsarna. Jag är heller inte så förtjust i plast som material.

Vill man följa ett tredje alternativ så kan man ju frysa opastöriserad must. Enkelt och näringrikt. Problemet är bara att det drar en del el när det förvaras fryst, det tar ganska mycket plats och så skall man ju komma ihåg att ta upp det i tid när man blir sugen på must. 
Och när det är klart är det klart. Då känner man sig rätt nöjd.
En jordkällare fylld med 70 vinflaskor must. Perfekt!

Kontaktuppgifterna till äppelgrevinnan på Lalle gård hittar du här




8 kommentarer:

  1. Min lilla äppelskörd blev fryst råmust i glasflaskor. Känns bra!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  2. Oj, det här inlägget får mig genast att hett och starkt önska mig några äppelträd och en stooor jordkällare. Och ett närliggande musteri.

    SvaraRadera
  3. Det är också bra att pastörisera, eftersom opastöriserad äppelmust och opastöriserad äppelcider är en vanlig orsak till otrevliga E. coli infektioner, än så länge främst i USA

    http://www.foodpoisonjournal.com/foodborne-illness-outbreaks/a-history-of-e-coli-outbreaks-linked-to-unpasteurized-apple-juice/#.V913p3V95NA

    SvaraRadera
  4. Alltså var skall man då förvara bag påsarna om man väljer att göra alla sina äppel i det. Om man får typ 10 st, skall de frysas? Förvaras i källare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom bag-in-box är pastöriserad, så kan den förvaras i rumstemperatur. När sedan en påse öppnats, så bör den dock förbrukas inom ett par veckor

      Radera
  5. Nyfiken på de röda korkarna du har- gissar att de är till vinflaskorna?? Går de att återanvända? letar efter något till vinflaskorna med kork....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det går bra att använda från år till år, eftersom de tål kokning. I vår affär hänger de på köksavdelningen tillsammans med glasburkar och annat material för konservering och förvaring.

      Radera
    2. Hittade dem bland annat längst ner på denna sida.

      http://www.hus-modern.se/safta/gummipackningar

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.