Här står de färdiga mustboxarna och väntar på sina ägare. |
Men vi är ju inte så mycket för såna där bekvämligheter. Vi vill ha vår must som råmust direkt i ämbaret. Så går vi hem och pastöriserar den själv, värmer glasflaskor och sätter den på flaska. Även så här står den sig bra och länge i jordkällaren, men öppnar man flaskan måste man dricka upp den rätt snabbt. |
Visst är det ett fasligt schå att pastörisera och sätta sin must på flaska. Men en av de största fördelarna med detta är för mig att vi kan återanvända flaskorna från år till år och det känns inte lika slit och släng som med plastpåsarna. Jag är heller inte så förtjust i plast som material. Vill man följa ett tredje alternativ så kan man ju frysa opastöriserad must. Enkelt och näringrikt. Problemet är bara att det drar en del el när det förvaras fryst, det tar ganska mycket plats och så skall man ju komma ihåg att ta upp det i tid när man blir sugen på must. |
Och när det är klart är det klart. Då känner man sig rätt nöjd. En jordkällare fylld med 70 vinflaskor must. Perfekt! |
Kontaktuppgifterna till äppelgrevinnan på Lalle gård hittar du här
Min lilla äppelskörd blev fryst råmust i glasflaskor. Känns bra!
SvaraRadera/Eva Linnea
Oj, det här inlägget får mig genast att hett och starkt önska mig några äppelträd och en stooor jordkällare. Och ett närliggande musteri.
SvaraRaderaDet är också bra att pastörisera, eftersom opastöriserad äppelmust och opastöriserad äppelcider är en vanlig orsak till otrevliga E. coli infektioner, än så länge främst i USA
SvaraRaderahttp://www.foodpoisonjournal.com/foodborne-illness-outbreaks/a-history-of-e-coli-outbreaks-linked-to-unpasteurized-apple-juice/#.V913p3V95NA
Alltså var skall man då förvara bag påsarna om man väljer att göra alla sina äppel i det. Om man får typ 10 st, skall de frysas? Förvaras i källare?
SvaraRaderaEftersom bag-in-box är pastöriserad, så kan den förvaras i rumstemperatur. När sedan en påse öppnats, så bör den dock förbrukas inom ett par veckor
RaderaNyfiken på de röda korkarna du har- gissar att de är till vinflaskorna?? Går de att återanvända? letar efter något till vinflaskorna med kork....
SvaraRaderaJo, det går bra att använda från år till år, eftersom de tål kokning. I vår affär hänger de på köksavdelningen tillsammans med glasburkar och annat material för konservering och förvaring.
RaderaHittade dem bland annat längst ner på denna sida.
Raderahttp://www.hus-modern.se/safta/gummipackningar