onsdag 16 november 2016

Ny vegetarisk favorit - Härkis

Det här är en produkt som visserligen har funnits en tid i hyllorna i Finland, men vår familj har precis upptäckt den. Vi har ju nämligen haft Pulled havre som en klar favorit, men nu vete tusan vem som vinner ...

För om man gör en vegetarisk köttfärssås med Härkis, en skvätt rödvin och en bit rotselleri så blir det så gott, så gott. Och konsistens är verkligen bra på denna "köttersättning". Det är även mycket lättare att få tag i denna produkt än den efterfrågade Pulled havren. Jag har hört att denna produkt även finns i många "mindre butiker". Även Härkis har en lång hållbarhet och du kan ha din förpackning i kylskåpet i flera veckor.

I denna produkt är huvudingrediensen bondbönor, medan det är havren som är i fokus i pulled havre (svårt att räkna ut liksom). Den innehåller inte soja. Proteinhalten är lite lägre än i pulled havre, men med sina 17 g/100 g är den riktigt, riktigt bra. Eftersom förpackningen ståtar med en finska flaggan inbillar jag mig att det är en förhållandevis inhemsk produkt. Bondbönorna som används i produkten kommer från Finland, men hur det är med resten av ingredienserna t.ex. ärtproteinet förtäljer inte historien.

Men naturligtvis finns det nackdelar med Härkis. Jämför man den med pulled havre så innehåller Härkis fler tillsatsämnen; stabiliseringsmedlen E460 och E461, modifierad stärkelse och sockerkulör. Sådant låter ju inte trevligt. Fy!

Men summa summarum, vi diggar Härkis. Det är enkelt att ha en förpackning i kylskåpet ifall det är bråttom eller matinspirationen någon dag är slut.

Här kan du läsa mer om produkten. Ett stort minus att deras hemsida inte finns på svenska. Här vinner pulled havre och Golden&Green med hästlängder där man verkligen kan läsa om hur de tänker kring produkten och miljön. På svenska.1 kommentar:

  1. Jag hade tidigare skrivit fel! Det är Härkis som innehåller fler tillsatsämnen. Det är ändrat nu i texten ovan. Fy för mig!

    SvaraRadera