söndag 5 februari 2017

Sprängticka?

Min pappa kom hem med denna klump för några dagar sedan. Han hade fällt en björk och tagit tillvara klumpen till mig. -Jag tänkte att det kanske var en sådan där sprängticka (chaga), sade han. Och nu undrar jag om jag har någon bloggläsare som månne vet om det är så.

Jag har sett gamla sprängtickor och tycker själv att denna är rätt ljus, men kanske det beror på att den inte verkar vara så gammal. Så färgen kanske inte talar för sprängticka, men nog konsistensen, eftersom den liknar en grov tallstam. Svamplagret är kanske 5 cm och storleken på klumpen är kanske 15 cm i diameter. Bohemian Maggie har visserligen i sin blogg beskrivit hur man vet om klumpen man hittar är en chaga, men jag är ändå rätt osäker. Finns det månne andra tickor som ser likadana ut som är farliga att använda?

För er som inte vet vad en sprängticka är kan jag berätta att den sägs vara kungen av medicinalsvampar och bota så gott som allt. Vill du läsa mer om sprängticka kan du läsa här och här. I den senare länken kan du även läsa om hur den används.

11 kommentarer:

 1. Det är inte omöjligt att det är en sprängticka, men jag skulle gärna se "baksidan" av den först innan jag vågar uttala mig med säkerhet :)

  SvaraRadera
 2. Öppna den så kanske vi kan bättre svara. Jag är också osäker på vad detta är. Liknar, men inte typisk...

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog det är en sprängticka! Det borde inte finnas något som liknar, om det inte är en trädvårta och då är det ju trä inuti. Öppna och titta! Medan den ännu är fuktig är det mycket lättare att skära/bända sönder den, sedan blir den hård som sten. (akta fingrarna) Inne är den oregelbundet brunspräcklig med ljusa stråk... eh, det var inte en bra förklaring men om du sett dem tidigare så förstår du kanske.

  SvaraRadera
 4. En sprängticka ser lite "korkaktig" ut i snittytan. Den går inåt i trädet, och om man har stämjärn med sig kan man slå snett i utifrån, och på så sätt få lös den.
  Spännande!

  SvaraRadera
 5. Här ser du lite bilder på hur den ser ut inuti, så du kan jämföra. :-)
  https://www.google.se/search?q=spr%C3%A4ngticka+bild&biw=1527&bih=868&tbm=isch&imgil=Fw2mSfNaf_Q86M%253A%253BNloH5FTp4VCFBM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fsvampguiden.com%25252Fforum%25252Fvisa%25252F248540&source=iu&pf=m&fir=Fw2mSfNaf_Q86M%253A%252CNloH5FTp4VCFBM%252C_&usg=__eXPveFBGRaEQxGfs8OKSRiasQUI%3D&ved=0ahUKEwjyoYiQwoLSAhWIF5oKHQIsDkEQyjcIMw&ei=jh2cWPKiKIiv6ASC2LiIBA#imgrc=Fw2mSfNaf_Q86M:

  SvaraRadera
 6. Kom dina finansiella problemen
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com
  Du behöver en akut lån? utan långdragen process? Du vill köpa en bil? renovera din lägenhet? av ett projekt? att förändra livet? Vi erbjuder lån 5.000 kr 90000.000 kr personer som är i behov med en ränta på tre procent 2% återbetalas under 35 år gammal. Kontakta mig sergio.hermedez@gmail.com
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com

  SvaraRadera
 7. behöver du ett lån? Kontakta Mr Anderson Scott för ditt lätta och snabba lån på detta email: vivaloanscompany@financier.com

  SvaraRadera
 8. Hej, jag är herr Anderson Scott. Jag är en privat långivare som ger lån till privatpersoner och företag. Har du blivit nekad av så många banker? Behöver du finansiering för att etablera ditt företag? Behöver du finansiera för expansion av din verksamhet? Eller behöver du ett personligt lån? Mitt lån varierar från personligt till företagslån. Min ränta är mycket överkomlig och vår låneprocess är väldigt snabb, och intresserade personer borde kontakta oss via e-post: (vivaloanscompany@financier.com)

  SvaraRadera
 9. har du alla typer av ekonomiska problem? behöver du ett lån att betala av
  fordringar? är du i en ekonomisk kris? lita på oss att behandla alla typer av
  lån, maila oss direkt med vår email elvismorganfinance@gmail.com. se
  Nedan. Vi är registrerade och
  auktoriserat företag att utfärda ett lån på 2%, med en längd på minst 6
  månader och en maximal varaktighet på 30 år.
  Vi ger lån till ett minimum 2000 till högst 100 miljoner.
  erbjuda olika tjänster nedan *
  Personliga lån (Säkra och osäkrade)
  * Business Loans (Secure and Unsecured)
  * Renovering
  * Auto lån
  * Äktenskapslån
  * Lån hälsa, etc.
  Så .. om du är intresserad, vänligen kom tillbaka till oss via vår email
  elvismorganfinance@gmail.com
  eller skriv oss +12133283772
  och du får ett lån så snart som möjligt

  SvaraRadera
 10. Jag ger lån till företag och privatpersoner med en rimlig ränta på 2%. E-post till: (anggadiman1@gmail.com) om du är intresserad av lånet.

  SvaraRadera
 11. Detta är Oceanic-Finance Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? behöver du ett lån för att köpa en lägenhet? Vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller whats-app: +1(267)725-7570

  SvaraRadera