söndag 5 februari 2017

Sprängticka?

Min pappa kom hem med denna klump för några dagar sedan. Han hade fällt en björk och tagit tillvara klumpen till mig. -Jag tänkte att det kanske var en sådan där sprängticka (chaga), sade han. Och nu undrar jag om jag har någon bloggläsare som månne vet om det är så.

Jag har sett gamla sprängtickor och tycker själv att denna är rätt ljus, men kanske det beror på att den inte verkar vara så gammal. Så färgen kanske inte talar för sprängticka, men nog konsistensen, eftersom den liknar en grov tallstam. Svamplagret är kanske 5 cm och storleken på klumpen är kanske 15 cm i diameter. Bohemian Maggie har visserligen i sin blogg beskrivit hur man vet om klumpen man hittar är en chaga, men jag är ändå rätt osäker. Finns det månne andra tickor som ser likadana ut som är farliga att använda?

För er som inte vet vad en sprängticka är kan jag berätta att den sägs vara kungen av medicinalsvampar och bota så gott som allt. Vill du läsa mer om sprängticka kan du läsa här och här. I den senare länken kan du även läsa om hur den används.

6 kommentarer:

 1. Det är inte omöjligt att det är en sprängticka, men jag skulle gärna se "baksidan" av den först innan jag vågar uttala mig med säkerhet :)

  SvaraRadera
 2. Öppna den så kanske vi kan bättre svara. Jag är också osäker på vad detta är. Liknar, men inte typisk...

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog det är en sprängticka! Det borde inte finnas något som liknar, om det inte är en trädvårta och då är det ju trä inuti. Öppna och titta! Medan den ännu är fuktig är det mycket lättare att skära/bända sönder den, sedan blir den hård som sten. (akta fingrarna) Inne är den oregelbundet brunspräcklig med ljusa stråk... eh, det var inte en bra förklaring men om du sett dem tidigare så förstår du kanske.

  SvaraRadera
 4. En sprängticka ser lite "korkaktig" ut i snittytan. Den går inåt i trädet, och om man har stämjärn med sig kan man slå snett i utifrån, och på så sätt få lös den.
  Spännande!

  SvaraRadera
 5. Här ser du lite bilder på hur den ser ut inuti, så du kan jämföra. :-)
  https://www.google.se/search?q=spr%C3%A4ngticka+bild&biw=1527&bih=868&tbm=isch&imgil=Fw2mSfNaf_Q86M%253A%253BNloH5FTp4VCFBM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fsvampguiden.com%25252Fforum%25252Fvisa%25252F248540&source=iu&pf=m&fir=Fw2mSfNaf_Q86M%253A%252CNloH5FTp4VCFBM%252C_&usg=__eXPveFBGRaEQxGfs8OKSRiasQUI%3D&ved=0ahUKEwjyoYiQwoLSAhWIF5oKHQIsDkEQyjcIMw&ei=jh2cWPKiKIiv6ASC2LiIBA#imgrc=Fw2mSfNaf_Q86M:

  SvaraRadera
 6. Kom dina finansiella problemen
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com
  Du behöver en akut lån? utan långdragen process? Du vill köpa en bil? renovera din lägenhet? av ett projekt? att förändra livet? Vi erbjuder lån 5.000 kr 90000.000 kr personer som är i behov med en ränta på tre procent 2% återbetalas under 35 år gammal. Kontakta mig sergio.hermedez@gmail.com
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com
  E-post: sergio.hermedez@gmail.com

  SvaraRadera