fredag 28 april 2017

Blötläggning -Det nya fredagsmyset

Eftersom vår familj allt mer övergår till en vegetarisk och vegansk kost går det åt en hel del bönor. Bönor på konservburk är ju väldigt behändigt, eftersom de är lätta att bunkra upp och går snabbt att använda. Men konservburken är inte så väldigt miljövänlig.  Dessutom är näringsvärdet i egna blötlagda och kokade bönor, kikärter eller linser ofta högre än bönorna i konservburken. Billigare blir det även att fixa till sina egna bönor. Men hur får man det i system?

Jo, när resten av familjen öppnar chipspåsarna på fredagskvällen då öppnar du påsen med torkade bönor/linser/kikärter. Öppna flera samtidigt vet jag! Sedan häller du dem i vatten (anvisningar står på påsen) och låter dem stå över natten. På lördagsmorgon kokar du upp dem i nytt vatten tills de är klara. Låt svalna. Frys in. Klara att använda!

Och kräver kanske inte infrysning energi kanske nu någon tänker. Jo, det gör det. Om detta kräver att du köper en till frysbox skall du låta bli. Men om du har rum i din frysbox är det vettigt. En proppfull frysbox drar mindre el än en halvtom. Så det så.

1 kommentar:

  1. Kokar man dessutom i en tryckkokare så sparar man också energi. Det finns ju en del kokbönor som man kan odla här i norden, alla hinner inte torka, men man kan ju förvälla och frysa.

    SvaraRadera