fredag 21 april 2017

Medveten ekonomi 2

Ett annat sätt att få upp ögonen för hela ekonomin är att be ekonomieleverna förklara för mig följande citat ur tidningen. "Företag x:s omsättning sjönk under fjolåret samtidigt som rörelsevinsten för samma period ökade". Och så diskuterar vi hur ett företag ökar sin vinst trots att omsättningen sjunker. Hur kan man till exempel öka sin lönsamhet genom att omfördela och sänka sina kostnader? Något som är o så viktigt inom företagandets ädla konst.

Och så filmen "true cost" på det och förhoppningsvis har ett frö planterats in i deras tankevärld. 


Missförstå mig inte, vi lär oss hur vi ökar lönsamheten, vi pitchar lönsamma affärsidéer,  vi funderar på fungerande marknadsföring, vi gläds över när de egna företagen går med vinst, men det måste finnas en medvetenhet. På samma sätt som det är viktigt att inse att köttet vi äter kommer från djur som dör, är det viktigt att veta att tröjan som vi köper så billigt sys av människor som inte har ett liv som vi. Ekonomi handlar inte bara om att se det vackra. Det fula måste också få komma fram. 

-Efter filmen blir jag så arg när jag ser en tröja som är tillverkad i Bangladesh, som en av mina elever sa. 

Därför känns det viktigt att vara ekonomilärare. 



2 kommentarer:

  1. Nja, Bangladesh-exemplet kan jag inte hålla med om. Nu har jag inte sett filmen, men jag menar i princip. Det finns massor av exempel på hur vi i väst köper saker billigt från "Tredje världen" och där många tycker att vi skulle sluta upp med det.

    Såg en dokumentär om "Matens väg" och hur bönor odlas i en liten by i Afrika. De läggs under dagen i hyddor som kyls ned av vatten, träkol och vinden, vilket får ned temperaturen till 17-18 grader. En kylbil hämtar handplockade bönor på eftermiddagen, vilka körs in till stan och förpackas i plastpåsar och flygs sedan ut till hela världen. T.ex. till ICA och Willys i Sverige.

    Dom intervjuade en man i byn som berättade hur värdefullt det är för byn att de kan odla och skicka till hela världen. Marknaden finns inte i Ghana och inte pengarna. Men exporten gjorde att byn fått en brunn med rent vatten och kunde satsa på kvinnor som fick arbete och makt.

    Han var "förargad" över västerländska eko-människor som tyckte att det var skadligt för miljön med flygplanen. Men han påminde att Ghanas carbon-footprint i stort sett är noll. Och bönorna odlas utomhus och plockas av människor och ger jobb åt massor av folk. Sedan fick man se dessa växthusfabriker i Holland som drivs med naturgas (ljus och värme) året runt och där paprika och tomat odlas sterilt av robotar. Sedan flygs ändå dessa varor över hela jorden.

    Ett annat exempel är palmoljan som man inte skall köpa eftersom det bland annat innebär att regnskogen försvinner på Borneo och Organgutangerna inte har nånstans att bo. Jag besökte ett sådant där Orangutangställe på Borneo och där fick man båda sidor och att det inte var så enkelt. Fattiga människor som kanske ägde en hektar "värdelös" regnskog odlade nu palmer för palmolja istället - familjen kunde köpa en moped, barnen gå i skola och de hade råd att gå till doktorn. Slutade alla köpa palmolja fick dom sälja mopeden, ta barnen ur skolan och svälta istället.

    Livet är inte så enkelt så att vissa saker är "fula" och vissa är "fina".

    /Tråke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske böngrejen (som jag inte har något emot) och textilindustrin i Bangladesh är helt lika. Den senaste tiden har det skett många stora olyckor som dödat många textilarbetare i Bangladesh. De får inte vara med i facket, de får inte göra sin röst hörd, de tvingas ta med barnen i giftiga miljöer etc ...

      Jag tror även att dessa människors carbon-footprint är lågt, eftersom de inte har några pengar att konsumera för.

      Jag köper absolut inte att det är bättre att de har ett lågavlönat och uselt jobb än att de inte har något jobb alls. För det är liksom inte endast de två alternativen. Om vi som konsumenter skulle ställa högre krav och vara beredda att betala högre pris för våra kläder, skulle dessa människor kunna jobba under bättre villkor och för lite högre löner. Trots att deras löner skulle stiga, skulle inte branschen flytta någon annanstans. De är ändå långt under lönenivåerna någon annanstans.

      Palmoljan i sig är väl inte dålig, men det gäller att veta hurudan palmolja man köper, d.v.s. om den är certifierad eller inte. Sedan finns ju alltid frågan om svältande människor är värre än hemlösa orangutanger. Men den frågan tänker jag inte gå in på : )

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.