måndag 15 maj 2017

Ett växthus i ett växthus

Igår var det morsdag här i Finland. Till present fick jag något som jag klurat på länge -ett växthus i ett växthus. I och med detta hoppas jag lösa två av mina problem. 1) Vår glasveranda exploderar snart av alla tomatplantor som står där.
2) Det har känts för oekonomiskt och oekologiskt att värma upp vårt växthus. Nu blir det mera vettigt att vid behov värma upp ett litet utrymme på 3 m3 än ett stort utrumme på 190 m3

Konstruktionen är byggd av egna träribbor och täckt med växthusplast (fastnitat). Den är väldigt lätt och kan senare flyttas ut i trädgården, t.ex. över en odlingsbädd. 

Taket och öppningen är även den enkelt konstruerad.
 Ett långt plast med en träribba monterad i vardera kortsidan av plasten.
Nu är det bara att rulla upp sidorna enligt vad man har behov till.


Nu är det bara att börja flytta ut tomat- och paprikaplantor. Till natten lovade de endast några minusgrader, så då satte vi in ett värmebatteri som fick stå på svag värme. Dagtid blir det ju väldigt varmt i miniväxthuset.
En av tomatplantorna som fick flytta ut är en riktig spännande grej. På det lokala loppiset hittade jag en planta för 1 €. På burken stod det bara Siperia, med förklaringen att det här är en rysk sort som är flera veckor tidigare än andra tomatsorter. Den ser helt annorlunda ut på bladen och är faktiskt den första av mina tomatplantor som blommar. Så nu väntar jag med spänning och ser vad det blir av denna. Lyckas det och den är god är det bara att i höst pilla ut egna frön och så har man en egen tomatsort. Sånt tycker jag om!

I Åke Truedssons bok "Odla tomater" nämner han sorten Siberia som en av de tidigaste sorterna. Så jag antar att det är den sorten jag fått mig en billig planta av : )


4 kommentarer:

 1. Behöver du ett snabbt lån? Jag kan hjälpa dig att få ett lån inom 48 timmar. E-post: zionloanfirm.ltd@gmail.com

  Jag ger ett lån på minst 5000 euro till mer än 800 miljoner euro.
  Jag erbjuder olika typer av lån. Vilken typ av lån behöver du?

  (1) affärslån --- för butiksägare, återförsäljare och grossister

  (2) Big Business Loans --- För LLC och Industri

  (3) Hypotekslån --- att köpa ett hus eller renovera ett hus

  (4) Lånlån för lantbrukare

  (5) Billån --- Fordonslån

  (6) Hälsolån --- för medicinsk verksamhet

  (7) Skuldkonsolideringslån --- att återbetala det gamla lånet

  (8.) personliga lån --- lån för personliga behov

  Jag kan hjälpa dig med ett lån. E-post: zionloanfirm.ltd@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Utbudet av krediter mellan individer. 2% årlig ränta. Belopp mellan € 2000 och € 1000000. För alla seriösa människor i ekonomiskt behov, kontakta mig för mer information om villkor för tillhandahållande av krediter. E-post: paulafernandes094@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Hur blev dessa tomater? Färg, smak...?

  SvaraRadera
 4. Få dit lån sikkert i dag.
  Jeg giver lån til alle i kriser med behov for penge. Jeg hjælper også med investeringer og større finansiering. Du har brug for penge, tøv ikke med at kontakte mig for at drage fordel af et lån med en årlig rente på 3% med meget enkle forhold. Skriv mig for at kende mine betingelser direkte på e-mail: andreamaur3@gmail.com

  SvaraRadera