tisdag 9 maj 2017

Sork i trädgården?

Sork har vi inte, peppar, peppar. En gång för många år sedan dök det faktiskt upp ett sorkhål i vår gräsmatta. Jenk blev rabiat. Han tog spaden och började gräva, ända tills nästan hela sorkgången var uppgrävd. Tydligen ansåg sorken att han funnit sin överman för vi har inte sett av den (eller någon annan) sedan dess.

Men jag fasar för att få sork i trädgården. I morse när jag satt och läste ett trädgårdsforum på FB läste jag om en som glatt hade byggt ett nytt växthus, kört dit massor med jord för att nästa morgon hitta fullt med sorkhål i jorden. Hur förväntansfull inför den nya odlingssäsongen må man inte vara då?

Med stort intresse läste jag tipsen hon fick för att mota sorken i växthusdörren. Ett av dem tyckte jag verkade jättebra -sorklök. Aldrig hört ... Var tvungen att börja googla.  De flesta alliumlökar avger tydligen en lukt under jorden som sorkarna inte tycker om. Det låter väl trevligt om det skulle funka? Enligt en dam i ovannämnda forum hade det för henne funkat finfint. Om det sedan funkar i ett växthus vete tusan. Hoppas jag aldrig behöver prova.

5 kommentarer:

 1. Hörde av en trädgårdsmästare en gång att hår(människohår) skulle vara bra, alltså man trycker ner lite hår i öppningen. Det gillar inte Sorkarna, har inte själv provat men hon mena att det funkar. Jättebra blogg förresten, blir alltid så inspirerad när jag besöker din blogg.

  SvaraRadera
 2. Vi har mullvadar. De är extremt envetna. Jag har omgärdat vissa odlingsplättar med vitlökar (kan lika gärna plantera vitlök där som någon annan stans) samt Kejsarkrona (som gnagare sägs hata). Mullvaden gräver för glatta livet och tycker speciellt om alla ställen i trädgården där vi odlar (och jorden är lucker).

  Jag har satt fällor och fångat en mullvad men även en vessla och en liten skogsmus som tycks använda mullvadsgångarna. Jag har grävt upp högarna i odlingslanden och på gräsmattan och lagt ned vitlökspreparerad sten. Jag har spolat med vattenslang i en halvtimme till gångar och mullvadens olika rum är vattenfyllda.

  Ingenting hjälper hittills. Skall sätta en robotgräsklippare på gräsmattan - det lär hjälpa. Mullvadar och andra gnagare sägs hata när det vibrerar i marken.

  Om inte roboten hjälper så blir det att börja med fällor igen.

  Mullvadar (och vesslor och skogsmöss) är söta och det gör ont att skada dom. Varför kan dom inte bara fatta att dom kan hålla sig ute på fälten och inte i trädgården? Det finns lika mycket mask, insekter och rötter där.....

  SvaraRadera
 3. " Mullvadar och andra gnagare ", mullvaden är inte mera släkt med gnagare än vad människor är!

  SvaraRadera
 4. De vetenskapliga försök som gjorts (DOI: 10.1016/S0261-2194(01)00101-6 , 10.1002/ps.3438 http://horttech.ashspublications.org/content/19/3/499.short) med sorkar och avskräckande växter är ju inte speciellt positiva. De blandar upp till 50% av maten med de växter som skall avskräcka! Att dessa växter skulle avskräcka när de sitter i jorden är helt osannolikt!

  SvaraRadera
 5. Få dit lån sikkert i dag.
  Jeg giver lån til alle i kriser med behov for penge. Jeg hjælper også med investeringer og større finansiering. Du har brug for penge, tøv ikke med at kontakte mig for at drage fordel af et lån med en årlig rente på 3% med meget enkle forhold. Skriv mig for at kende mine betingelser direkte på e-mail: andreamaur3@gmail.com

  SvaraRadera