fredag 13 april 2018

Tänker köra helt på sand

Ni som har bra minne kanske kommer ihåg att jag för två somrar sedan, med gott resultat, odlade några tomatplantor i enbart sand.

Ifjol böt jag ut jorden i alla tomatkrukor till sand och odlade enbart i sand. Förra året var en sorglig tomatsommar här i Österbotten, så resultatet var rätt uselt även i mitt växthus, men det berodde nog snarare på brist på sol än brist på jord.

Jag tänker nämligen så här ... sanden är ju bara en komponent för att hålla plantan på plats. Det som en växt behöver för att växa är vatten, syre, näring och sol. Syre finns det i sanden och sanden håller fukten rätt optimalt. Näringen tillsätter jag genom att ungefär en gång i veckan tillsätta färskt gräsklipp ovanpå sanden. Dessutom brukar jag ibland tilläggsgödsla med guldvatten, nässelvatten eller lite hönsskit utspätt i vatten. Och solen? Ja, den uppgiften lägger jag helt i Guds händer. Jag kan väl inte sköta allt?

Så jag ser verkligen fram emot denna utplanteringsperiod när jag inte behöver tänka på att byta jord utan helt enkelt pilla ner plantan i de sandhinkar som finns utplacerade i växthuset. Det finns nämligen inte något i sanden som kan innehålla sjukdomar (det är ju i princip sten) så enligt experterna skall man kunna använda samma sand år ut och år in. Låter perfekt i mina lata öron.

Vill ni läsa mer kan ni t.ex. läsa Nils Åkerstedts bok "Boken om marktäckning och odling i sand" som du gratis kan ladda ner som e-bok här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar