onsdag 21 oktober 2020

Tre enkla vegorecept inför nästa vecka

 Jag vill ju att folk skall äta mindre kött. Det är ju verkligen ett av de enklaste sätten att rädda världen. Inte krångligt alls. Mätt blir du på köpet! Och bra mår du!

Och kanske får jag fler att välja bort köttet vid en, två, tre, alla måltider genom att dela med mig av nya maträtter jag serverar till min egen familj. Håll till godo! En del halvfabrikat visserligen, men jag tycker det är jätteviktigt att vegetarianer och veganer inte skall falla i duktighetsfällan att göra allt själv. Nu glömmer vi självhushållningstänket en stund och tänker att vi räddar världen och djuren genom att äta vege. Punkt slut. 


1) Vegeschnitzel med champinjonsås

Köp Pouttus veganska Wienerschnitzel gjord på ärtprotein. 
Gör en tjock sås/stuvning på färska, skivade champinjoner, gul lök och havregrädde.
Krydda med vitpeppar och salt.
Går bra att byta ut mot (tratt)kantareller om du har det i gömmorna. 
Koka potatis till. Egen lingonsylt är också gott. 

Ps. Dottern smakade och sa att hon i framtiden hellre vill ha de här är maletköttbiff. Jippii!!


2) Pastasås med röda linser och morot

Riv morot (eller squash), lök och vitlök. Stek mjuka. 
Koka röda linser.
Blanda ihop allt och häll över en burk av din favoritpastasås. 
Låt allt bli varmt. 
Servera med fullkornsspaghetti eller kikärts- eller bönpasta ifall du vill ha mer protein.
Servera även med en sallad om du så önskar. 


3) Enkla ugnsformen 

Skär små tärningar av batat och morötter. 
Skiva färska champinjoner
Bryt små buketter av broccoli och blomkål
Häll i en burk med gröna linser (färdiga)

Blanda ihop olivolja, salt, peppar, grönsaksfond och senap. 
Rör ner i blandningen ovan och se till att allt blandas väl. 
Häll ner i en ugnsform och in i ugnen på 200 grader tills allt är mjukt. 

Vill du ha mer protein kan du steka ekologiska ägg av frigående, lyckliga hönor. 
Sätt ett stekt ägg ovanpå din matportion och servera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.