tisdag 22 maj 2012

Äppellund

Vi har alltid drömt om en äppellund ... Så när min man fyllde jämna år i början av året gav jag honom en äppellund i present. Där skall vi sitta på ålderns höst, smeka varandra sakta över kinden och slå ner äpplen med våra käppar. Sedan skall vi förfäras över att våra få tänder inte lyckas få hål på det hårda skalet och kärleksfullt erbjuda oss att med darriga händer skala varandras äpplen.

För några dagar sedan var det dags att besöka Blomqvists plantskola i Lepplax för att köpa äppelträd! Till present fick han även boken "Våra fruktsorter" av Leif Blomqvist och där har vi läst och kryssat i vilka sorter vi tycker verkar är intressanta. Som självhushållare vill vi ju ha äpplen under en lång period,  allt från sommaräpplen till vinteräpplen, som går att spara i flera månader.

Men åh vad svårt det är när  vi står där och läser alla vackra beskrivningar på lapparna. Vi vill ju ha allt! Resultatet blev tio äppelträd av sorterna Suislepp, Gubbäpplen, Gyllene Kitajka, Sävstaholm, Gul kanel, Lantun talvi, Moskvas päronäpple, Rautell, Oton omena och Salla. Den sista sorten tog vi bara för att vår försäljare rekommenderade den och vi ville göra henne glad. Jag har nämligen aldrig fått en bättre betjäning än vad jag fick där! Hon förklarade, visade hur vi skulle välja ut ett bra exemplar, tog oss med till deras växthus så att vi fick titta på deras ympningar, jämföra och fråga. Hon beskar färdigt ett äppelträd åt oss så att vi enkelt skulle lära oss. Och så prutade hon lite på priset : ) Toppenservice!

Det fastnade även tre vinrankor och en "brunnsvippa" i händerna på oss. Den ena vinrankan (en röd) skall vi försöka att plantera i vårt orangeri och de två andra (en röd och en vit) skall vi plantera i växthuset.

Så nu planterar vi äppelträd allt vad vi hinner. Men det går inte så fort. Det krävs ganska mycket grävning för ett äppelträd och eftersom vi inte blir yngre pallar kroppen inte med alla träd på raken.

2 kommentarer:

 1. Åh jag måste rekomendera Rött Järnäpple, ett särdeles vackert o gott vinteräpple! Salla bärapeln låter som en intressant liten godbit tack för tipset!
  Lau

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rött järnäpple! Det skall jag lägga på minnet. Tack!

   Radera