måndag 11 juni 2012

Marinera kött

Att grilla kött på sommaren är nästan det mysigaste och godaste mina barn vet. Och när vi levde ett ovetande, bekymmerslöst liv var det också nästan det enklaste jag visste. Att köpa några färdigt marinerade köttbitar för att slänga på grillen var enkelt. Och smakade mycket gjorde det också.

När vi började tänka mera på vad vi åt och när vi började ha eget kött blev ju behovet av att börja fixa marinaden själv ett faktum. Och svårt är det ju inte, men ändå har jag haft problem med att få till den där "starka" marinadsmaken som barnen tycker om. Ofta smakar köttet marinad, men inte tillräckligt ... och jo, jag vet att många tycker att köttet skall smaka kött, men när det gäller att grilla hör inte vi riktigt till dem.

Men i fredags grillade vi vårt kalkonkött och då hade jag haft köttet i följande marinad och det var tummen upp enligt vår grillkräsna son. Helt enkelt jättegott!

Har ni marinader som funkar? Dela gärna med er. Jag söker med ljus och lykta.

Flemmingsbackens kryddiga marinad  (originalrecept Kyckling i kryddig sås ur Kyckling & annan fågel ur Allt om mat)
1 apelsin
1 bit färsk ingefära (ca 30 g)
1 vitlöksklyfta

1 msk honung
½ dl japansk soja
½ dl konjak
½ dl vatten
1 kanelstång
4 stjärnanis

Skölj apelsinen noga i ljummet vatten och skala den med potatisskalare. Pressa ur saften. Lägg skal och saft i en kastrull. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Skala och krossa vitlöken. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt sjuda utan lock i ca 20 minuter. Låt kallna. Låt köttet ligga i marinaden i kylen i ca 1 timme. OBS! Vi hade vårt kött att dra i marinaden i 15 timmar.

3 kommentarer:

  1. Den här funkar jätte bra hos oss, både att marinera i, stryka på under grillandet och ha som sås då man äter:

    (rybs)olja
    soja
    ketchup
    senap
    vatten

    ungefär lika delar av allt, men variera efter smak och tycke. Kan även smaksättas med vitlök, ingefära eller chili. Worchestershire kunde också funka, har inte testat. Blanda bara alla ingredienser kraftigt, så marinaden blir slät och späd till sist ut med lite vatten i taget tills du har önskad tjocklek.

    SvaraRadera
  2. Lät gott! Jag brukar dock göra det väldigt oavancerat. Mest matolja, sen kanske 1/10 (1/5?) så mycket kinesisk soya. Pressa ner vitlöksklyftor efter tycke, krydda med svartpeppar och paprikapulver, i med ca en msk honung, hacka mkt basilika och rör ner och sen.... ja, typ klart! Låt köttet ligga i länge. Förresten, lite sambal oelek eller hackad chili i gör också susen.
    Åh, va sugen på grillat jag blev! Av hemmakött, förstås... :)
    /Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är väl det som är det svåraste. Att planera allt i så god tid innan så att köttet hinner ligga tillräckligt länge i marinaden. För ofta är ju köttet till och med i frysen när man blir grillsugen ;)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.