onsdag 6 juni 2012

Nästa nivå

Det verkar alltid finnas en till nivå av livet -åtminstone det ekologiska livet. Intressant, men väldigt kämpigt att alltid känna att det finns fler saker man borde tänka på och fatta beslut kring. Vi matar våra hönor med matrester, säd från min pappa och "hönsmat från affären, d.v.s. koncentrat".  Vi brukar tänka som så att vi visserligen inte har ekologiska ägg, men att vi har ägg med lycklighetsgaranti. Jag tror faktiskt inte att det som höna går att vara mycket lyckligare än vad våra hönor är.

Men så fick vi frågan om vi var intresserade av att börja ge våra hönor ekologiskt foder. Och ja, det låter ju som något som passar vår livsfilosofi. Klart man vill att äggen skall vara ekologiska och att tillverkningen av fodret inte tär på vår natur.

Men fodret går bara att fås i 1000 kg säckar, vilket gör att vi måste vara väldigt många som vill dela. Något som i sin tur leder till en del kringarrangemang. Fodret är även nästan mer än dubbelt så dyrt som det foder vi ger idag. Och då frågar man sig om det är värt det? Är man tillräckligt ekologisk och "duktig" som äter kött och ägg från egna hönor utan att blanda in livsmedelsindustrin (nåja, via fodret är de ju inblandade)? Eller borde man alltid välja det mest ekologiska  (och ofta dyraste) alternativet, vilket i sin tur leder till att lönsamheten med att ha egna höns blir högst omdiskutabel... Och skall man alls tänka på pengar och lönsamhet i denna ekvation? Eller så går man helt åt andra hållet och blandar ihop sin egen blandning. Krossar snäckskal, odlar ärter och majs för hönorna etc.

Det är tur det finns saker att fundera på.

2 kommentarer:

  1. Ja, vissa dagar blir jag alldeles TRÖTT på att tänka... Känner igen detdär! :-)

    SvaraRadera
  2. Ekologisk foder - ja visst men inte till vilket pris som helst. Jag hade nog hoppat över med tanke på kvantitet och pris... Vi gör som ni, matrester och "hönsfoder" utblandat med säd på vinterhalvåret. Sommarhalvåret olika sorters säd (köpt), grönbete och matrester. Men näe, inget ekopaketerad mat till dem. Dock ser de friska ut och värper bra, köttet smakar också bra...

    SvaraRadera