onsdag 6 juni 2012

Myggelimyggmygg

-Är det inte ovanligt mycket mygg i år, frågar jag Jenk och tänker i mitt stilla sinne att det säkert är en fråga som man ställer sig varje år. Men igår när vi var och byggde ett regntak i nya fårhagen, medan barnen glatt utmanade varandra i att våga känna på elstängslet, surrades det i min mening väldigt, väldigt mycket.

Därför blev jag glad över att hitta Ilas recept på myggolja som jag hittade på hennes blogg Morotsliv
Tänkte i mitt stilla sinne att det här säkert även går att göra som myggsalva, d.v.s. tillsätta bivax. Det skall provas!


Ilas myggolja:

 • 100 ml ekologisk rypsolja
 • 25 dr citronellaessens (eterisk olja)
 • 15 dr lavendelessens
 • 15 dr eukalyptusessens
 • 15 dr tallbarressens

Blanda allt i en liten sprayflaska och ha med i handväskan, bilen, på villan och hemma.

***
När du blandar din egen myggolja börjar du med din favoritolja. Välj då gärna en ekologisk matolja.

Blanda sen i 15 - 25 droppar av en tre till fyra olika eteriska oljor.
Oljor som myggor ogillar är:
citronella, basilika, citron, citronella, citrongräs, citronmeliss, eukalyptus, geranium, kamfer, kryddnejlika, lavandin, lavendel, pepparmynta, persiljefrö, tallbarr, timjan, terpentinolja.

Obs! Myggoljorna kan bli lite starka på huden. Så ett bra alternativ för känslig hud och barnahud är att spraya outspädd eterisk olja på kläderna.
Tack Ila för en uthärdlig myggso

6 kommentarer:

 1. Hej Maria
  Jag har för ett tag sedan köpt din bok Lev mer på mindre och kan gratulera till ett bra jobb! Roligt att läsa och jag gillar attityden om att alla kan göra något men man kanske inte kan göra allt... framför allt att det behöver inte vara allt eller inget! Man kan var delvis självförsörjande och det betyder inte att man försakar livet ;-)

  Roligt att hitta hit också... Ser fram emot att följa er planer och förverkliganden. Titta gärna in hos mig, tror att du kan hitta flera ting av intresse! ;-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig! Vad roligt att du hittade hit och tack för berömmet! Och jo, jag har redan varit inne och smygkikat i din blogg, kommer absolut igen!

   Radera
 2. Har tänkt att jag skulle skriva en kommentar på det här inlägget ett tag nu, men har haft problem med min dator så det har inte gått!
  Jo, det ÄR mycket mygg i år. I Stockholms skärgård går det knappast att gå ut för alla myggen. Nu hoppas vi på att alla rika inflytelserika "Stanare" ska få till myggbombning.
  Jag ska pröva receptet på myggolja i dag. Har det fungerat för er?
  //Monzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte provat än. Jag är så oerhört lat med smörjor, krämer och dylikt så det skall till en riktig myggsommar för att jag skall få ändan ur vagnen. Men med den här takten ser det ut att bli sommaren då Maria blandar egen myggsalva : ) Hör gärna av dig om du hinner före och märker att det funkar/inte funkar ...

   Radera
 3. Ska börja med att tacka för en trevlig läsupplevelse, läste ut din bok lev mer på mindre tidigare i veckan! Mycket inspirerande läsning!

  Angående myggoljan, det funkar även utmärkt att blanda citronella och vatten, således klottar man inte ner kläderna med olja! Eukalyptusessens lär funka lika bra, men har inte testat själv.

  Tack för honugen som jag köpte idag på loppiset ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att veta! Ibland är fördelen med att vara lat den att man slipper enklare undan. Nu behöver jag ju inte testa salvan och oljan utan kan köra med vanligt hederligt vatten. Och tack själv för att du dök upp på loppiset. Det var en dag full av nya och gamla möten, våffelos och trädgårdsrundor, men å så roligt. Vi hade nästan 70 besökare. Nytt rekord!

   Radera