måndag 23 juli 2012

Årets första honungsskörd

Dags för årets första honungsskörd. Här är en honungsram fylld med honung. När bina har fyllt ramen täcker de ytan med vax. En ram skall vara till två tredjedelar täckt för att man skall veta att den är klar. Här ser ni att hela ramen är täckt.

Nästa steg är att man avtäcker honungen. Vi använder en avtäckargaffel där Jenk försiktigt avlägsnar bivaxet för att få fram honungen. Vaxet renar jag och använder när jag kokar salva.

 Här ser ni hur den läckra honungen kommer fram. Bina bygger så finurligt så kanterna sluttar lite inåt, vilket gör att honungen inte rinner ut utan hålls i ramen.

Nu sätter man ramarna i en honungsslunga som på hög hastighet roterar runt, vilket får honungen att bokstavligen flyga ur ramarna. Honungen samlas i slungans botten.

 Nu är ramen tom och kan användas på nytt.

Och honungen tappas ur slungan. Honungen är egentligen klar att ätas nu, men om den skulle förvaras obehandlad så skulle den bli väldigt hård. Och eftersom de flesta vill ha sin honung mjuk/halvmjuk så väntar vi nu en stund tills den börjar kristalliseras (tjockna). Då skall den vispas morgon och kväll i några dagars tid. Flytande honung kan man dock inte göra av vår inhemska honung. Det har åtminstone jag för mig. Om en och en halv vecka är honungen på burk. Klar! Den här proceduren återupprepar vi med jämna mellanrum under resten av sommaren.





4 kommentarer:

  1. Ååååååå, vad avundsjuk jag blir! Ena vårat samhälle kan vi börja skatta när som helst, men det andra samhället har nästan ingen honung alls. Vi har hört att det är dåligt med honung överhuvud taget här i trakten. Det sägs att allt regnande gör att bina stannar inne och när de är inne så äter de upp det de samlat so far!
    Men grattis till er fina skörd!
    //Monzan

    SvaraRadera
  2. Det där måste vi absolut lära oss mycket mera om!

    SvaraRadera
  3. Min pappa är (eller förresten - har varit! Han har precis tvingats sluta pga allergi, no more hemmahonung för oss vilket känns mkt tungt) biodlare och han brukar göra rinnande/lös honung också. Jag tror att han gör som vanligt (alltså som du beskriver) och sen kan man värma en burk tex ovanför vedspisen - då blir den flytande! Och brukar förbli så. Du kan ju alltid testa med någon burk!
    Härligt med er honung i alla fall, grattis till den! :)
    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh det måste jag prova. Ja, jag brukar ju värma honungen för att få den flytande, men att den förblir så det visste jag inte. Här skall provas! Tack Sofia!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.